Periodic CPU Lulls - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 07-05-2006, 02:29 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Jul 2006
Posts: 1
Default Periodic CPU Lulls

On a seemingly random basis (sometimes happens multiple times in a day, other times wont happen for a week). I get CPU lulls (or drops) every few seconds.

To explain further, I will be browsing the internet and then my mouse will start stalling every second or so, music will "skip" at the same time, etc. If I go to Task Manager I can even watch the CPU usage drop from say 24% to 1% then back to 24% and a few seconds later the exact same thing will happen.

I have 1gb pc3200 and a 2.8 P4. I have overclocked in the past, but have not been for quite some time and not while the problem has been occuring.

Any ideas what it might be? Any help will be greatly appreciated.

mborkows is offline  
Old 07-05-2006, 08:09 AM   #2 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Jul 2006
Posts: 1

hmmm strange,

Have you run 'Hijackthis' to make sure there's no unwelcome process's happening?

I trust you've run adaware recently,

I wonder if it is a hardware issue, what wattage is your Power supply?
(If you think its a inadequate PS you can check my removing uneeded PCI cards and going on onboard graphics and testing)

You could run a memtest on the RAM and CPU lvl 1/2 cache.

If none of those ideas work you could set your bios to default, perhaps something is still altered from a previous Overclockage.

beserka is offline  
Old 07-05-2006, 08:09 AM   #3 (permalink)
Ultra Techie
King X13's Avatar
Join Date: Jun 2006
Posts: 987
Send a message via AIM to King X13

well if your cpu usage is 24% thats not bad at all and then drops to 1% is even better and then a jump back up to 24% isnt bad at all. a "lull" as you call it isnt a bad thing you pc runs faster when it has less %age taken up. a cpu lag where your cpu will go from 1% and peg at like 99% for a minute or so would cause an issue.

sorry i cant be of more help but just wanted to let you know a cpu usage of 24% is pretty good and wouldnt cause a lag which is when your mouse skips and songs skip.

what could cause it is spyware or virus, bad registry values something more of that nature on the software end of it.
King X13 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 10:12 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.