Pentium 3 computer, hard drive not working - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 10-29-2008, 04:48 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 2
Default Pentium 3 computer, hard drive not working

Hi guys.

I am having abit of an issue. I have an old system that worked fine when I had it along time ago, I upgraded and it went in storage and wasn't being used. It needed a hard drive, so today I bought a Western Digital 160GB IDE drive for it. When I first booted up the computer, it did not find a hard drive in place. I reset it and the next boot found the hard drive, so I put the XP cd in the CD drive and it loaded and booted off the CD, it didn't get very far in the windows installation when it then told me it couldn't find a hard drive installed on my computer. Every second time I load the system it cannot find the drive, and it never lets me install windows. Can anyone help me ? I am trying to give this computer to a family that doesn't have much but its not working out just right for me.
__________________

farmer2009 is offline  
Old 10-29-2008, 06:13 PM   #2 (permalink)
 
patonb's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: In Gov't Regulated Cubical
Posts: 9,745
Default Re: Pentium 3 computer, hard drive not working

It might be the cable..... Make sure your drive is set as master, and the cable is in good.
__________________

__________________
Foldie = i5 6600kMSI Z170A M5 EVGA 970 SC Corsair H100 Corsair hx520 2x8gb GSkill Corsair 650D
Woohoo = L5639 @3.1Ghz EVGA SR-2 gtx 260-216 Hyper 212+ Corsair 1050hx 6x2gb Corsair XMS3 Blackhawk Ulra
Alienware 18 - SLI 770M 4700mq 16Gig

patonb is offline  
Old 10-29-2008, 07:39 PM   #3 (permalink)
 
Join Date: Nov 2006
Location: Illinois, USA
Posts: 2,363
Default Re: Pentium 3 computer, hard drive not working

Make sure the cable is firmly inserted into both the drive and the motherboard. Also check the power cable. You should be able to hear and feel the drive spinning up when you turn on the PC. Check the BIOS (usually press F1 or Delete while turning on the PC) to make sure it detects the hard drive and is set to boot from it. If it doesn't find it, get a different IDE cable (if you're using the new one that came with the drive, it should be fine). It may also be a motherboard issue. Older boards were not designed for drives greater than somewhere around 128GB. It may have problems trying to read and write to a large drive like your 160GB. You can try partitioning it into two partitions both < 120GB (use a partition editor, either GParted on a Linux CD or one of the partition editors on Hiren's Boot CD). That may fix addressing issues if it detects two different partitions instead of one big one.
__________________

CalcProgrammer1 is offline  
Old 10-29-2008, 10:49 PM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 2
Default Re: Pentium 3 computer, hard drive not working

I'm at my wits end with this thing. Still no luck and I have tried everything , I'm thinking the motherboard is too big for the particular drive, and it just won't let it work. I don't know if I can get around this or not.
farmer2009 is offline  
Old 10-30-2008, 11:42 AM   #5 (permalink)
Wizard Techie
 
Lexluethar's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: 127.0.0.1
Posts: 4,708
Send a message via AIM to Lexluethar
Default Re: Pentium 3 computer, hard drive not working

Do as calc suggested and use a 3rd party partitioning tool like Gpart
__________________
-Vista SME
Lexluethar is offline  
Old 10-30-2008, 03:13 PM   #6 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 999
Default Re: Pentium 3 computer, hard drive not working

Your bios and/or motherboard may be too old to be used with XP. What's your motherboard model and bios version?
KurrentEweser is offline  
Old 10-31-2008, 07:16 AM   #7 (permalink)
Ultra Techie
 
advancedgeek's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Brisbane, QLD, Australia
Posts: 643
Send a message via AIM to advancedgeek Send a message via MSN to advancedgeek Send a message via Yahoo to advancedgeek
Default Re: Pentium 3 computer, hard drive not working

I believe there used to be a 137GB limit so i think the limit is causing the hard drive to not function properly
__________________
Graphics card: Inno3D Nvidia GeForce 8800 GTS @ 640/940 (core/memory)
MB: Gigabyte GA-965P-DS3 v3.3 F12
RAM: 2 Kingston HyperX DDR2 800MHz (4GB total)
CPU: Core 2 Duo E6320 @variable rates (will fix my fan problem soon and overclock high again)
HSF: Thermalright Ultra 120 Extreme & Antec Tricool 120mm fan
PSU: Delta Serverpower 550W
HD: Seagate 400GB ST340032AS & Excelstor 80GB (both SATA)
Case: don't know what case it is but it is very crappy
Optical Drive: Lite-on 16X DVD+&- RW DL (died) using a CD-ROM drive until I get a new blu ray burner or whatever i can get


http://web26.hopto.org:443/

**been afk from tech-forums for a while so this is the updates specs**
advancedgeek is offline  
Old 10-31-2008, 07:29 AM   #8 (permalink)
Wizard Techie
 
Jorsoft's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Oakdale, MN
Posts: 4,581
Default Re: Pentium 3 computer, hard drive not working

There was that, wasn't that fixed with the sp1 or sp2 install, though? It's been so long since that's been an issue lol.
__________________
Jorsoft is offline  
Old 11-06-2008, 06:40 AM   #9 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Nov 2008
Location: West"by God" Virginia
Posts: 49
Default Re: Pentium 3 computer, hard drive not working

hello. Doubt if too old. Personally have old IBM 300GL with P3(728MHz) running XP Home SP2 just fine. Sorry KurrentEweser, but rig should handle it if comparable to mine.
hrlow2 is offline  
Old 11-06-2008, 08:44 AM   #10 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 999
Default Re: Pentium 3 computer, hard drive not working

Quote:
Originally Posted by hrlow2 View Post
hello. Doubt if too old. Personally have old IBM 300GL with P3(728MHz) running XP Home SP2 just fine. Sorry KurrentEweser, but rig should handle it if comparable to mine.
His bios may still need updating. I've got a P3 650 laptop that runs XP just fine.
__________________

KurrentEweser is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Hard Drive Causes Entire Computer to Lag inkling Hardware Repairs and Troubleshooting 1 05-18-2008 09:15 PM
Computer dead - hard drive problem? SYLiam Hardware Repairs and Troubleshooting 4 03-28-2008 11:56 PM
Hard drive & BIOS settings questions... Danja79 System Upgrades 10 03-10-2008 10:33 AM
Control Engineering Win2000/Remote Control Software, Going Network david55 Microsoft Windows and Software 4 11-28-2007 10:06 AM
need help with sata hard drive busa4 Hardware Repairs and Troubleshooting 18 11-05-2007 02:19 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 06:45 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.