PC Freezing (Not sure if its hardware or software) - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 10-07-2009, 12:27 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 7
Default PC Freezing (Not sure if its hardware or software)

Ok, well my names is James, and I'm new to this forum. I've been glancing around on this website and I have seen quiet a few things I like. I have a pretty annoying problem with my pc, which nobody can seem to help me with, so I figured I would bring my problem to you guys.

Problem -

I'll be playing my games, and my computer will randomly freeze. It doesn't matter whether I'm playing Madden 08, World of Warcraft, or Aion. My computer will randomly freeze and I can't do anything for a good 20-30 seconds.

My attempts at figuring out the problem and fixing it -

First thing I did, was make sure my computer was above the minimum requirements for the games that I play, and I was well above the recommended system requirements.

Next thing I tried was lowering the graphics all the way down, I was running anywhere from 80-120 FPS, and was still freezing randomly.

Thought it was my internet, had a tech support guy come out and check out my lines, all tested well, and there was no problems there.

Updated the BIOS, still didn't fix the problem.

Updated all Drivers, still didn't help any.

Then I decided, what the **** I'll reformat the PC, there is no way that won't work! WRONG, failed miserably and wasted 2 days downloading WoW patches and Aion.


I do still have the warranty on my PC, but I do not want to turn it in and be computer-less for 30 days while they do absolutely nothing to it.

PC Specs -
AMD Phenom x 3 8400 Triple-core Processor
4 gig memory
320 gig hard drive space
Nvidia GeForce 8200 gfx card
512 kb/s modem
Windows Vista (Unfortunately)


Please help me with this problem, any suggestions would be very well appreciated.
__________________

Amplex216 is offline  
Old 10-07-2009, 12:36 AM   #2 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Osiris's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Kentucky
Posts: 36,817
Send a message via ICQ to Osiris Send a message via AIM to Osiris Send a message via MSN to Osiris Send a message via Yahoo to Osiris
Default Re: PC Freezing (Not sure if its hardware or software)

Run Memtest to see if you have failing ram

Memtest86+ - Advanced Memory Diagnostic Tool

Or take all but one out, play a game, if it happens again, remove it and put in another stick and so on. Do this till all the sticks have been used. This is faster than running Memtest. Hopefully you will find a bad/failing stick.
__________________

__________________
Osiris is offline  
Old 10-07-2009, 01:41 AM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 7
Default Re: PC Freezing (Not sure if its hardware or software)

I don't have a clue which one to download, I probably should have stated that my computer is 64-bit. I have a warranty on my pc, so I don't want to open up my box to do option 2, because that would obviously void the warranty.
Amplex216 is offline  
Old 10-07-2009, 08:28 AM   #4 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Osiris's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Kentucky
Posts: 36,817
Send a message via ICQ to Osiris Send a message via AIM to Osiris Send a message via MSN to Osiris Send a message via Yahoo to Osiris
Default Re: PC Freezing (Not sure if its hardware or software)

This one http://www.memtest.org/download/4.00...+-4.00.iso.zip

Removing the ram wont or shouldn't void the warranty. How will they tell its been opened? Is there a sticker stating this or stating this somewhere else?
__________________
Osiris is offline  
Old 10-07-2009, 09:33 AM   #5 (permalink)
PowerQuest / Opera
 
TheMajor's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Netherlands
Posts: 10,177
Default Re: PC Freezing (Not sure if its hardware or software)

Check the windows Event Viewer for errors.
__________________
TheMajorMMX - Intel P200 MMX @ 225Mhz - V-Tech (PcPartner) Baby-AT mb w/ Intel Triton TX chipset - Nvidia Riva TNT2 M64 w/ 16MB - 256MB M-Tec SDRAM - Still running.....
TheMajor is offline  
Old 10-07-2009, 03:43 PM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 7
Default Re: PC Freezing (Not sure if its hardware or software)

I checked both, no errors on either one.
Amplex216 is offline  
Old 10-07-2009, 04:31 PM   #7 (permalink)
PowerQuest / Opera
 
TheMajor's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Netherlands
Posts: 10,177
Default Re: PC Freezing (Not sure if its hardware or software)

Did you try closing/removing all uneccesary services and programs? Did you try a clean install of Windows?
__________________
TheMajorMMX - Intel P200 MMX @ 225Mhz - V-Tech (PcPartner) Baby-AT mb w/ Intel Triton TX chipset - Nvidia Riva TNT2 M64 w/ 16MB - 256MB M-Tec SDRAM - Still running.....
TheMajor is offline  
Old 10-07-2009, 05:30 PM   #8 (permalink)
Lord Techie
 
Slaymate's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Florida
Posts: 7,946
Default Re: PC Freezing (Not sure if its hardware or software)

It sounds like the video driver is losing focus and pausing while it tries to sync back up. You'll usually see a message - nvlddmkm.sys has stopped responding - and sometimes it will say it has stopped responding and recovered.

Does this sound familar, have you seen this message before?
__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]
Slaymate is offline  
Old 10-07-2009, 05:40 PM   #9 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 7
Default Re: PC Freezing (Not sure if its hardware or software)

Osiris -
It has a sticker that says "Removing this sticker will void warranty"

Major -
Yes i have, Ive gone to Windows defender and got rid of all unnecessary start up programs, and even disabled all the services that are currently running and still got the same error.

I also have no way to install clean version of windows, seeing as the pc only came with Factory default disc's and not Windows Vista discs

Slaymate-
I have not seen that error because when the game freezes up, there is no error and I can not even Ctrl + Alt + delete for task manager
Amplex216 is offline  
Old 10-07-2009, 06:15 PM   #10 (permalink)
PowerQuest / Opera
 
TheMajor's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Netherlands
Posts: 10,177
Default Re: PC Freezing (Not sure if its hardware or software)

If you don't have many personal programs to re-install, you could still use the Factory discs.
__________________

__________________
TheMajorMMX - Intel P200 MMX @ 225Mhz - V-Tech (PcPartner) Baby-AT mb w/ Intel Triton TX chipset - Nvidia Riva TNT2 M64 w/ 16MB - 256MB M-Tec SDRAM - Still running.....
TheMajor is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Free Employee Scheduling Software DRoster Osiris Tips, Tricks & Tutorials 0 06-28-2009 01:21 PM
BSOD - Hardware problem? moriwenne Hardware Repairs and Troubleshooting 23 12-10-2008 07:18 PM
Why are we all into that? ninthBit Linux and Open Source 3 10-11-2007 04:28 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 01:32 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.