OCZ reaper causes bluescreen error!! - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-09-2009, 05:18 PM   #1 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 71
Default OCZ reaper causes bluescreen error!!

Hello,

I just received 4gb of OCZ reaper X memory(Eclipse Computers - Product Details) but since installing it i get a blue screen error very hour or so, even though my ASUS P5K motherboard supports the speeds etc. It is the only new hardware upgrade apart from a new HSF so i figured it must be the new ram causing the problem. I sometimes goes when starting up or during my session.

The message at the top of the blue screen is:

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

Any ideas what could be wrong?

Thanks
Simon
__________________

__________________
Samsung T220 22"
4GB Corsair Dominator 1066MHZ + airflow fan
Sapphire HD4850 512mb
Antec Nine Hundred
Intel Core 2 Duo E6750 + Artic cooler Freezer 7 pro
Samsung Spinpoint F1 500gb
650W Corsair TX
Asus P5K
mouldeeves is offline  
Old 01-09-2009, 05:41 PM   #2 (permalink)
I don't overclock
 
Fat.Clown's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: offline
Posts: 3,326
Default Re: OCZ reaper causes bluescreen error!!

download and run Memtest86.com - Memory Diagnostic to test it
__________________

Fat.Clown is offline  
Old 01-10-2009, 04:35 AM   #3 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 71
Default Re: OCZ reaper causes bluescreen error!!

I have run the windows vista memory diagnostics tool, and it discovered a problem with the memory. Is there any way this might be fixed without sending it back to the manufacturer?

Also, I thought it might be helpful to mention that before changing the memory I overclocked my processor, and then installed the new memory without making any changes in the BIOS.
__________________
Samsung T220 22"
4GB Corsair Dominator 1066MHZ + airflow fan
Sapphire HD4850 512mb
Antec Nine Hundred
Intel Core 2 Duo E6750 + Artic cooler Freezer 7 pro
Samsung Spinpoint F1 500gb
650W Corsair TX
Asus P5K
mouldeeves is offline  
Old 01-10-2009, 04:46 AM   #4 (permalink)
Monster Techie
 
brinks's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Canada
Posts: 1,144
Default Re: OCZ reaper causes bluescreen error!!

The overclocking can cause your system to be unstable, making it to crash. So set everything back to stock speeds and see.

However I really think that their are errors on the ram and needs replacing.
brinks is offline  
Old 01-10-2009, 05:11 AM   #5 (permalink)

Triforcer
 
Baez's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Toronto, Canada
Posts: 6,987
Default Re: OCZ reaper causes bluescreen error!!

Quote:
Originally Posted by mouldeeves View Post
I have run the windows vista memory diagnostics tool, and it discovered a problem with the memory. Is there any way this might be fixed without sending it back to the manufacturer?

Also, I thought it might be helpful to mention that before changing the memory I overclocked my processor, and then installed the new memory without making any changes in the BIOS.
Use MemTest86+ like Fat.Clown said. Except use the + version not the original. Run it for at least 4 hours unless errors are detected earlier. If it says there are errors there is no other way around it. You need to return the RAM in that case.
__________________


Baez is offline  
Old 01-10-2009, 05:11 AM   #6 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 71
Default Re: OCZ reaper causes bluescreen error!!

I put everything back to default but i still get the errors. I just switched back to my old RAM and am getting no problems. Looks like I will have to return it.
__________________
Samsung T220 22"
4GB Corsair Dominator 1066MHZ + airflow fan
Sapphire HD4850 512mb
Antec Nine Hundred
Intel Core 2 Duo E6750 + Artic cooler Freezer 7 pro
Samsung Spinpoint F1 500gb
650W Corsair TX
Asus P5K
mouldeeves is offline  
Old 01-10-2009, 05:29 AM   #7 (permalink)
Lord Techie
 
gurusan's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Portland, OR
Posts: 6,562
Send a message via MSN to gurusan
Default Re: OCZ reaper causes bluescreen error!!

What speed, timings, and voltage were you running on the ram?
__________________
|| 2500K @ 5GHz 1 thread, 4.8 2 threads, 4.6 3, 4.5 4 1.284V ||
|| P8P67-M Pro || 8GB @ 2133MHz ||
|| 5850 @ 1000/1225 || XFX 650W || Silverstone FT03B ||
|| 37" LCD TV || CM Hyper 212+ || Samsung 2.1 Soundbar ||
gurusan is offline  
Old 01-10-2009, 09:35 AM   #8 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 71
Default Re: OCZ reaper causes bluescreen error!!

I have bought some corsair dominator RAM which seems to be working fine. I think it must have been a fault with the memory, for which I have put in an RMA request.
__________________

__________________
Samsung T220 22"
4GB Corsair Dominator 1066MHZ + airflow fan
Sapphire HD4850 512mb
Antec Nine Hundred
Intel Core 2 Duo E6750 + Artic cooler Freezer 7 pro
Samsung Spinpoint F1 500gb
650W Corsair TX
Asus P5K
mouldeeves is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
How to troubleshoot specific STOP Errors KSoD Microsoft Windows and Software 15 05-20-2009 03:22 PM
WTS/T: P43 board and OCZ Reaper HPC Fat.Clown Buy/Sell/Trade and Hot Deals 12 01-29-2009 09:39 PM
Recurring BSOD Kritikal Hardware Repairs and Troubleshooting 5 05-07-2008 09:28 PM
Possible Corrupted/Infected Files. xXxexpertxXx Viruses, Spyware and Malware 11 03-12-2008 01:18 AM
ocz reaper whitefro New Systems | Building and Buying 6 02-04-2008 11:24 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 01:52 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.