noooo! My new custom cumputer just randomly shuts off?!?! help! - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 09-01-2006, 06:58 AM   #1 (permalink)
True Techie
Join Date: Aug 2006
Posts: 168
Default noooo! My new custom cumputer just randomly shuts off?!?! help!

Ok this is what I have:

Memory: CORSAIR XMS2 2GB (2 x 1GB) 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 800 (PC2 6400) Unbuffered Dual Channel Kit System Memory Model TWIN2X2048-6400 - Retail

OS: Microsoft Windows XP Home With SP2 - OEM

Processor: Intel Core 2 Duo E6400 Conroe 1066MHz FSB LGA 775 Processor Model BX80557E6400 - Retail

Mobo: Gigabyte GA-965P-DS3 Socket T (LGA 775) Intel P965 Express ATX Intel Motherboard - Retail

Keyboard: Sunbeam EL-KB-07SL 2-Tone PS/2 Wired Standard Illuminated Keyboard - Retail

PSU: ENERMAX Whisper II EG565P-VE FMA(24P) ATX12V 535W Power Supply - Retail

Video card: Open Box: connect3D 3056 Radeon X1900XT 512MB GDDR3 PCI Express x16 Video Card - OEM

Monitor: Hanns·G JW-199DPB Black 19" 5ms Widescreen LCD Monitor - Retail

HD: Seagate Barracuda 7200.10 (Perpendicular Recording) ST3250620AS 250GB 7200 RPM SATA 3.0Gb/s Hard Drive - OEM

Floppy drive: MITSUMI Black 1.44MB 3.5" Internal Floppy Drive - OEM

Case: APEVIA (ASPIRE) MX-PLEASURE-BK Black Steel ATX Full Tower Computer Case ATX 500W dual fan w/ automatic fan speed control. Connector 20 + 4 pin Power Supply - Retail

Optical drive: LITE-ON 16X DVD±R DVD Burner Black IDE Model SHW160P6S05 - OEM

I just got things together and I turned on the computer. I was getting ready to set the computer to boot from CD so I can install Windows. Then the computer just shut off. Then I turned it on again and once again it just randomly shut off. Some times it shuts off with in 15 seconds of turning it on and some times it shuts off with in a minuet of turning it on. What’s going on? I think I have everything connected right. I did not smell a burning smell and I felt around inside and I could not feel anything hot. Not just the computer shuts off the lights and gauges on the case shut off too. Like if I unplugged the computer well it was running. The PSU should be more then enough. It’s a 525-watt ENERMAX with dual 18A 12v rails.

SPL Tech is offline  
Old 09-01-2006, 07:15 AM   #2 (permalink)
Ultra Techie
Join Date: Jan 2006
Posts: 559

The PSU having a high enough rating doesn't mean it's not the problem. Try using a different PSU to see if your PC still shuts off.....

AMD64 X2 4400+
DFI Lanparty Ultra-D
2GB Kingston Hyper-X (2-3-2-6)
TT Big Typhoon
eVGA 7900GT KO Superclocked (650/1650)
250GB Maxtor DiamondMax SATA2 HDD
Hiper Type-R 580W SLi PSU
19" Sony Trinitron CRT
magouster is offline  
Old 09-01-2006, 02:17 PM   #3 (permalink)
Monster Techie
Join Date: Apr 2005
Posts: 1,909
Send a message via AIM to jcortes

check the temps of the cpu before it shuts off. sounds like a overheating issue or it could be the ram is not set properly.

AIM = jcortestechhelp
jcortes is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 05:17 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.