No sound and RAM problem - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 04-11-2008, 04:19 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Apr 2008
Location: Mars in 2145 (Doom 3)
Posts: 5
Default No sound and RAM problem

hey every1, first post here. I just built my first computer so obviously I'm a kind of n00b at it.

Anyway, the most pressing problem: I have no sound at all except the annoying little motherboard beep. The 'sound and audio devices' properties cannot find the device at all. I have a

Gigabyte motherboard with whatever BIOS version comes with it- I haven't updated it but can't find which it is.

also a (very old) PnP MAG Innovision LCD display with built-in speakers. The monitor functions normally but apparently the PC can't find the speakers. I've also tried it with a pair of my mom's even older PnP speakers and they don't work either. Do I need new speakers for them to be compatible or is there a software solution?

Also, not as important as the sound but still worrying: I have 2 sticks of 2GB RAM but the mobo only recognizes 3GB. I also cannot find any settings for RAM in the BOIS.

Any help would be appreciated.

Sadistic Tribble is offline  
Old 04-11-2008, 05:23 PM   #2 (permalink)
True Techie
almightyobo's Avatar
Join Date: Feb 2008
Posts: 241
Default Re: No sound and RAM problem

you more than likely need to install the Audio drivers for the mobo, just go to the makers website and find the latest audio drivers and d/l them, hopefully that will work

as for your ram, Im assuming you are using 32bit xp or 32bit vista

32-bit OS's can only read about 3-3.5 gigs, if you want it to read all 4G of ram you need a 64-bit OS


CPU - Q6600 @ 3.0 atm
HSF - Lapped TRUE + Scythe
RAM - 2x 1G Ballisitx Tracers
HD - 500G Barracuda + 320G Ext
PSU - PC P&C Silencer 610
OS - Windows XP 32-bit SP2 OEM
Case - Gigabyte 3D Aurora 570
Monitor - Hanns-G 19" Widescreen LCD
Headset - Sennheiser PC151
3DMark06 - 14186 (3.0 / stock gpu)

You must try some of my purple berries...
almightyobo is offline  
Old 04-11-2008, 05:36 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Apr 2008
Location: Mars in 2145 (Doom 3)
Posts: 5
Default Re: No sound and RAM problem

krap. I have XP Corp and yes, I think it's 32bit. What Linux distros support 64bit?

As for the mobo driver, thanks, I'll check it out.
Sadistic Tribble is offline  
Old 04-11-2008, 05:47 PM   #4 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Apr 2008
Location: Mars in 2145 (Doom 3)
Posts: 5
Default Re: No sound and RAM problem

Unfortunately, I seem to have developed another problem. I have a flashdrive, the tiny (and flimsy) Crucial Gizmo Jr. 4GB, which I've been using for quite a while now. It suddenly stopped working. It worked in a class of mine this morning- and now it won't work in either computer of mine so the problem is definitely with the drive.

I'm going to explore all options for recovery etc. (and I'd be grateful for any help on that subject) but if I need a new one, What brand is best in terms of reliability? I've had three flash drives now and they've all stopped working- including a Cruzer Titanium that died after I had fiddled with the USB extender too much.
Sadistic Tribble is offline  
Old 04-11-2008, 05:53 PM   #5 (permalink)
Lord Techie
veedubfreak's Avatar
Join Date: Jul 2007
Posts: 6,979
Default Re: No sound and RAM problem

As far as usb pen drives go, i think they all die sooner or later. Its just best to only use them for temp storage. I still have little 256mb drive kicking around, but i know we go through them on a fairly regular basis here at work.
Nothing to see here.
veedubfreak is offline  
Old 04-11-2008, 07:50 PM   #6 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Apr 2008
Location: Mars in 2145 (Doom 3)
Posts: 5
Default Re: No sound and RAM problem

Problems, problems....

I downloaded Gigabyte's audio driver. After 45 minutes of waiting I found out I needed at least SP1 for XP.

After another hour I found out neither SP2 or SP1 will install because I have an 'invalid cd key'.

I downloaded a different older version of the driver and extracted it to a folder in the C:. There was a exe called something to the effect of 'setup'. I double-clicked it and nothing apparent happened, and the sound still doesn't work.


Sadistic Tribble is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Sound Card Tips EricB Computer Audio and Multimedia 2 02-18-2008 12:37 AM
sound card problem, sound cuts out grambam Hardware Repairs and Troubleshooting 1 10-27-2007 03:40 PM
HP computer mod problem! grkbar Hardware Repairs and Troubleshooting 2 10-26-2007 12:06 PM
Ubuntu 7.10 Sound Problem trekkie00 Linux and Open Source 1 10-04-2007 06:21 PM
Where does the problem lie? Forcemaster Hardware Repairs and Troubleshooting 4 09-29-2007 04:59 PM

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 11:31 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.