No sound on my computer - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 07-07-2009, 01:44 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 18
Default

Hey there guyz, recently just got a used computer and I went to get on it today and everythings working great, except I have absolutley no sound whats so ever out of it. I checked and made sure all my audio devices we're enabled and my speakers are on and my volume control is unmuted and nothing seems to work, can anyone help please, info on the computer is -


Driver Description Realtek AC'97 Audio for VIA (R) Audio Controller
Driver Version 5.10.0.6220
Hardware ID PCI\VEN_1106&DEV_3059&SUBSYS_18041019&REV_50
Location Information PCI bus 0, device 17, function 5
PCI Device VIA AC'97 Enhanced Audio Controller
IRQ 10
Port E000-E0FF

here is my motherboard info as well just incase its needed.

Motherboard ID 08/03/2004-KM400-8235-6A6LYE1BC-00
Motherboard Name Abit VA-20 / ECS KM400-M Deluxe / KM400-M2 / KM400A-M2 / V7-2

Any and all help is always appreciated!

Also no system sound will play either. Thanks

Hey guys, me again, I read on another website that newer driver versions of AC97 can cause certain computers to loose there sound completley, and apparently downloading an older driver version - v5.10.0.3621 can fix this, so i found this driver version on download.com, but everytime i download it, and go to install it says via ac97 chipset is not found on my computer, but it is what i have, so now I'm just livid that I bought a computer I can't use, any help would be greatly appreciated before theres a computer shaped hole through my bedroom window, thanks all.
__________________

Kemperz is offline  
Old 07-07-2009, 02:52 AM   #2 (permalink)
Lord Techie
 
S0ULphIRE's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Australia
Posts: 8,659
Send a message via MSN to S0ULphIRE
Default Re: No sound on my computer

Go to Start>Run

type msinfo32.exe and press enter

You should see an entry called "System Model"(or something like that, I'm on a mac atm), that's your Motherboard. Post up the model number. You posted up so many in your first post I'm not sure which mobo you have
__________________

__________________
"As a result of all this hardship, dirt, thirst, and wombats, you would expect Australians to be a sour lot. Instead, they are genial, jolly, cheerful, and always willing to share a kind word with a stranger, unless they are an American." -- Douglas Adams
S0ULphIRE is online now  
Old 07-07-2009, 03:16 AM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 18
Default

I did what you said and i got this : System Model - AWRDACPI is what it said, I searched up info using what everest said my motherboard name was which is:
Motherboard Name Abit VA-20 / ECS KM400-M Deluxe / KM400-M2 / KM400A-M2 / V7-2
and i got to a website with the newest drivers for my realtek ac97, but still the new drivers play no sound, from what I have read on the net the only driver that will work for my computer is v5.10.0.3621. thanks for the help!

Sorry the system model is either AWRDACPI or AWRDACPl, i can't tell if the last letter is and I or a small L in msinfo32, sorry for any confusion. it's an amd semperon 2200 1.9ghz if thats any help too
Kemperz is offline  
Old 07-07-2009, 06:26 AM   #4 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Dec 2007
Location: Worcestershire, England
Posts: 556
Send a message via MSN to Sheepykins
Default

ok i'll be perfectly honest, some manufacturers are idiots and most newer (even some used) systems now come with soundcard jacks in the front and the back, usually just two on the front for quick access.

i used to sell machines that constantly were wired up so that the sound would only come from the two front jacks, so if you have more than one green coloured audiojack have you tried them in all ports?

i should also point out, cause im an idiot and forgot, if you have Windows XP SP3, that service pack upgrade played certain death with realtek soundcards back when it launched
Sheepykins is offline  
Old 07-07-2009, 09:02 AM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 18
Default Re: No sound on my computer

Hey there, no I only have the set of ports in the back of my computer for audio, nothing in the front, but yes, the computer does have SP3, should I upgrade to SP4 or is there a way to downgrade to SP2?! SP3 is not in my add remove programs, i think the XP this guy installed on the computer came as SP3, also, im not sure if im correct but it seems my computer is recognizing my audio device as a PCI device, but isn't it part of my motherboards chipset or sumthing? Cause all my PCI ports are open? Could this possibly by why the sound won't work? Any and all help as always is most appreciated.
Kemperz is offline  
Old 07-07-2009, 09:45 AM   #6 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Dec 2007
Location: Worcestershire, England
Posts: 556
Send a message via MSN to Sheepykins
Default Re: No sound on my computer

sp3 could be the problem, there is no sp4 as microsoft have officially stopped service support for windows XP,
this problem was all over the microsoft forums when sp3 was released, so it could be that.

to my knowledge they didnt release disks with SP3 already installed as it came out after they stopped creating the disks for XP, he gave you your CD key for your windows installation right? hopefully a disk
Sheepykins is offline  
Old 07-07-2009, 10:12 AM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 18
Default Re: No sound on my computer

No I didn't get a disk or a key, i'll request one from him, is there anything else that I can do in the mean time to try and fix this?
Kemperz is offline  
Old 07-07-2009, 11:25 AM   #8 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Dec 2007
Location: Worcestershire, England
Posts: 556
Send a message via MSN to Sheepykins
Default Re: No sound on my computer

get the key immediatly, thats the one part of the computer that will end up costing you if you lose it,

as for the drivers, with SP3 uninstall the sound card and then reinstall with the latest drivers as realtek more than likely fixed the sp3 issue
Sheepykins is offline  
Old 07-07-2009, 08:01 PM   #9 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 18
Default Re: No sound on my computer

Hey, just went out and bought a new pci sound card, 30 bucks, works awesome, thanks for all the help though.
Kemperz is offline  
Old 07-08-2009, 08:45 AM   #10 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Dec 2007
Location: Worcestershire, England
Posts: 556
Send a message via MSN to Sheepykins
Default Re: No sound on my computer

lol fair enough, i'd still get the CD key or a disk from that guy
__________________

Sheepykins is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Internet connection sharing behind a router KSoD Computer Networking and Internet Hardware 8 03-01-2016 11:32 AM
Surround Sound on New Computer NeroMaj Computer Audio and Multimedia 0 02-20-2009 12:23 AM
sound card compatable with MIDI? pianoguy Computer Audio and Multimedia 0 08-03-2008 12:57 AM
Computer keeps making bell sound tacogir Microsoft Windows and Software 0 08-13-2007 06:55 PM
A Computer Building Guide.....by Elbatrop1 Elbatrop1 System Upgrades 31 04-07-2007 08:26 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 07:31 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.