New system won't boot into BIOS - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 03-05-2009, 07:49 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 1
Default New system won't boot into BIOS

Hi, building my first new system for a few years but am having some problems. I have the following kit:
AMD Phenom II X4 Quad Core 940 Black Edition 3.0GHz
Asus M3A78-T AMD 790GX (Socket AM2+) PCI-Express DDR2 Motherboard
Antec Sonata III Piano Black Quiet Case - Black (EarthWatts 500W PSU)
Kingston HyperX 4GB (2 X 2GB) DDR2 8500C5 1066MHz Dual Channel Kit (KHX8500D2K24G)
Western Digital Caviar Black 640GB SATA-II 32MB Cache - OEM (WD6401AALS)

Basically, the system won't boot up. When I switch on the power the mobo light comes on and the fans run but I am getting no output to my monitor or any err beep codes.
I have tried removing the memory but still no error codes.

Does anybody have any suggestions or know what the fault could be?

Many thanks in advance,
Liam
__________________

liamm is offline  
Old 03-05-2009, 07:52 AM   #2 (permalink)
Lady Techie
 
Yami's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: UK
Posts: 7,774
Default Re: New system won't boot into BIOS

Have you ensured all power connectors are in? Namely 4- or 8-pin CPU connector, 24-pin power connector (well this obviously is since the mobo light comes on), and graphics card connector(s) if needed.
__________________

__________________
Desktop i5-4440 - ASRock Z77 Extreme4 - EVGA GTX970 - 4x4GB 1600MHz - Samsung 850 EVO 250GB - Be Silent Base 800 - 3TB+1TB+1TB+640GB
Laptop i7-3740QM @ 2.7GHz, 2x4GB 1600Mhz, GT640M, OCZ Agility 3 120GB
Smartphone Galaxy S7 Edge

LinkedIn Kiera Mitchell
Yami is offline  
Old 03-05-2009, 07:59 AM   #3 (permalink)
Wizard Techie
 
HAVOC's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Milford, Connecticut
Posts: 4,218
Send a message via AIM to HAVOC Send a message via Yahoo to HAVOC
Default Re: New system won't boot into BIOS

What video card are you using?
HAVOC is offline  
Old 03-05-2009, 08:06 AM   #4 (permalink)
Lady Techie
 
Yami's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: UK
Posts: 7,774
Default Re: New system won't boot into BIOS

Quote:
Originally Posted by HAVOC View Post
What video card are you using?
I think he's using onboard.
__________________
Desktop i5-4440 - ASRock Z77 Extreme4 - EVGA GTX970 - 4x4GB 1600MHz - Samsung 850 EVO 250GB - Be Silent Base 800 - 3TB+1TB+1TB+640GB
Laptop i7-3740QM @ 2.7GHz, 2x4GB 1600Mhz, GT640M, OCZ Agility 3 120GB
Smartphone Galaxy S7 Edge

LinkedIn Kiera Mitchell
Yami is offline  
Old 03-05-2009, 11:10 AM   #5 (permalink)
Wizard Techie
 
HAVOC's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Milford, Connecticut
Posts: 4,218
Send a message via AIM to HAVOC Send a message via Yahoo to HAVOC
Default Re: New system won't boot into BIOS

Can you get into the BIOS?
HAVOC is offline  
Old 03-05-2009, 12:43 PM   #6 (permalink)
Lord Techie
 
Hefemeister's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Sweden
Posts: 9,093
Default Re: New system won't boot into BIOS

Quote:
Originally Posted by HAVOC View Post
Can you get into the BIOS?
lol take a look at the title of the thread.

Do you have another psu to try? Have you tested your psu with a multimeter to see if it is working? Have you tried with just one stick of ram?
__________________
ASUS P6T Deluxe V2 :: INTEL i7 920 @3.4 :: XFX GTX260 :: 6gb Corsair 1600 :: Corsair 750TX :: TRUE 120 :: Samsung T240 24" :: Windows 7 X64

I do not accept support questions via PM

"Those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety."
Hefemeister is offline  
Old 03-05-2009, 01:35 PM   #7 (permalink)
Super Techie
 
Stevo808's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Hawaii
Posts: 381
Send a message via AIM to Stevo808
Default Re: New system won't boot into BIOS

Is there a speaker in the mobo? If so and there is no post beeps i would suspect a bad mobo. But try re-seating all components and try each ram stick at a time like hefemeister said.
__________________

__________________
<---- Please REP if i was helpful! Thanks! :thumbsup:

Stevo808 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Accidently messed with BIOS settings, PC wont boot up now King$nake Hardware Repairs and Troubleshooting 4 02-26-2009 04:33 AM
Get to Know Linux: File System Hierarchy Osiris Linux Tips and Tricks 7 12-15-2008 05:26 PM
Boot Failure : System Halted kn4151 Microsoft Windows and Software 2 12-06-2008 05:26 PM
How to Boot from CD in Bios jakec Microsoft Windows and Software 8 07-02-2007 08:58 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 10:49 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.