new pc blues - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 10-16-2006, 10:41 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 28
Default new pc blues

hi i'm having a progressively worse problem with a new pc.
it started with a just a quick glitch on the monitor as if the power had been cut for a tiny fraction of a second. Next i started getting random reboots within a few minutes of startup and now the thing won't boot fully and crashes before windows satrts up.

I've had a quick look though the random reboots troubleshooter but i'm not sure it can explain why the problem has got progressively worse.

i' running
athlon 64 4000+
nforce4 6100chipset mobo
2 gigs 3200 ram
7600gt
dvd rewriter

the thought process i've gone through is as follows;

? psu- possibly but 450w should be plenty according to the power calculator link on the other post
? overheat on the gpu- no graphical glitches, checked the temps whilst running oblivion and it was fine
?cpu overheat- shouldn't overheat on boot should it?
? mobo problem- bios runs fine, memory check ok

sorry if htis post seems dumb but i'm new to these techie things

thanks in advance
__________________

bricey36 is offline  
Old 10-16-2006, 10:55 AM   #2 (permalink)
Master Techie
 
baronvongogo's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: United Kingdom, Warrington
Posts: 2,756
Default

possible PSU fault, see if you can lend one to test. When you go into your BIOS look for power saving settings etc see if you can find your CPU temp and speed of fans.
__________________

__________________
baronvongogo is offline  
Old 10-16-2006, 11:22 AM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 28
Default

temp was 55 degrees, have altered the cool'n'quiet option for the "high" speed fan setting to come on at 45 not 50 degrees. no change will boot through bios but not xp
bricey36 is offline  
Old 10-16-2006, 11:31 AM   #4 (permalink)
Master Techie
 
baronvongogo's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: United Kingdom, Warrington
Posts: 2,756
Default

if you have more than 1 ram stick try changing them around to see if that's the problem. Also make sure all connections look correct and securely fastened.

Your best bet is to lend a friends PSU hopefully of equal power.
__________________
baronvongogo is offline  
Old 10-17-2006, 12:21 PM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 28
Default

ok thanks, will try those suggestions. I've also been advised bt some helpline guy that i should try booting from my xp disk going to the recovery cosnole and trying "fixmbr" followed by "fixboot" then running check disk. Wont' this leave a really messy installation and slow things down?
bricey36 is offline  
Old 10-17-2006, 12:26 PM   #6 (permalink)
Master Techie
 
baronvongogo's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: United Kingdom, Warrington
Posts: 2,756
Default

fixmbr? didn't seem to be the first thing that popped into my head...

but try it anyway it wont mess up your install and checkdisk is worth a go.
__________________
baronvongogo is offline  
Old 10-18-2006, 05:33 AM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 28
Default

very confused now! changed boot sequence to boot from xp disk but it reset just as i was typing fixmbr which effectively means i can't even try to format and reinstall xp doh!
But then i tried to startup in safe mode and presto it seemed to boot ok and work for a while. I did a system restore back to the day i opened the box and it seemd fine but a lot of the mobo features (like sound and network controllers etc. ) wouldn't work without installing the drivers from the mobo disk. once i'd installed these i tried to run both company of heroes and oblivion and i sarted to the the blips then reboots i got originally.
Does this indicate a fault on the mobo somewhere or a driver conflict? any ideas
bricey36 is offline  
Old 10-18-2006, 05:33 AM   #8 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 28
Default

very confused now! changed boot sequence to boot from xp disk but it reset just as i was typing fixmbr which effectively means i can't even try to format and reinstall xp doh!
But then i tried to startup in safe mode and presto it seemed to boot ok and work for a while. I did a system restore back to the day i opened the box and it seemd fine but a lot of the mobo features (like sound and network controllers etc. ) wouldn't work without installing the drivers from the mobo disk. once i'd installed these i tried to run both company of heroes and oblivion and i started to get the the blips then reboots i got originally.
Does this indicate a fault on the mobo somewhere or a driver conflict? any ideas
bricey36 is offline  
Old 10-18-2006, 05:50 AM   #9 (permalink)
Master Techie
 
baronvongogo's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: United Kingdom, Warrington
Posts: 2,756
Default

Do you get any beeps?

Have you tried switching ram sticks around?

you should try to lend a PSU to see if its the problem. or borrow a graphics card.
__________________
baronvongogo is offline  
Old 10-18-2006, 05:55 AM   #10 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 28
Default

just the one beep so no post errors i suppose, haven't had chance to borrow a psu yet but will try running without the 7600gt ( there a 6100 onboard). would it still run in safe mode if the psu was caned though?
__________________

bricey36 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 01:47 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.