New memory not working - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 10-31-2007, 11:57 AM   #1 (permalink)
True Techie
Join Date: Jan 2005
Posts: 240
Default New memory not working


I recently bought 2 sticks of "Extra Value 1GB DDR PC3200 400MHz 184pin Extra Value Ram" as an upgrade for my pc which had 756mb before.

I replaced the 2 old sticks with the 2 new ones and turned on my pc.
the BIOS Load up screens come on and do their stuff. then the windows loading screen comes on, but then the pc restarts everytime.

it is possible to start the pc in safe mode, and that loads up fine, but I cant run any tools such as cpu-z to check what my pc is making of all this new RAM.

I also tried running it with a stick of old RAM and 1 stick of new RAM and the same thing happens although sometimes the error:

"ISASS.EXE - the endport format is invalid"

appears on safemode startup.

the only combination that works is just using my 2 old sticks.

does anybody have any ideas what could be causing the problem? or anything I can look into to try to learn more about it?

Thankyou for your Time

Cure for Boredom
bigbmxdave is offline  
Old 10-31-2007, 05:13 PM   #2 (permalink)
peterhuang913's Avatar
Join Date: Dec 2005
Location: Los Angeles, California
Posts: 8,076
Send a message via AIM to peterhuang913
Default Re: New memory not working

What motherboard do you have? Have you ran Memtest?


My computer uses 1.5A-load, .8A-idle, .65A-standby, .05A-turned off on 125V.
"The spaces between your fingers were created so that another's could fill them in."
Originally Posted by Norcent View Post
I need to stop using the internet.
peterhuang913 is offline  
Old 10-31-2007, 09:32 PM   #3 (permalink)
True Techie
Join Date: Jan 2005
Posts: 240
Default Re: New memory not working

manufactorer : Microstar INC.
Model : MS-6580

whats memtest? can I get a link?
Cure for Boredom
bigbmxdave is offline  
Old 10-31-2007, 09:51 PM   #4 (permalink)
Join Date: Nov 2006
Location: Illinois, USA
Posts: 2,363
Default Re: New memory not working

I know it comes on the Ubuntu CD, other than that there's probably a memtest86+ live CD somewhere, google "memtest86+".

CalcProgrammer1 is offline  
Old 11-01-2007, 10:17 PM   #5 (permalink)
Monster Techie
Join Date: Sep 2005
Location: N/A
Posts: 1,486
Default Re: New memory not working

Does it work with just 1 of the new DIMMs?

Looking at the specs of your MOBO, it doesn't seem that it supports DDR400 (at least without downclocking it), which may create a problem. What speed is your old RAM?

Also, although according to MSI's specs, it can support 2GB, I've seen conflicting reports that it only supports 1.5 GB.

Specs: MSI Computer Corp. - Product (Use the search feature in the top right with the model number for a full list of models of that mobo)
Vybuni is offline  
Old 11-02-2007, 07:23 PM   #6 (permalink)
Field Engineer
SHAWN's Avatar
Join Date: Nov 2004
Location: Long Island, NY
Posts: 4,697
Send a message via AIM to SHAWN
Default Re: New memory not working

1. Run Memtest. You can make a floppy to boot into it.

2. Disable reboot on system failure. Right click my computer>>properties>>advanced>>Startup and Recovery settings>>

Uncheck Automatically restart.

Please post as much information as possible and include any STOP 0x errors.

A+, Network + , HP Certified Tech and MCP

Specs: AMD Phenom II X6 1095T, Asus M477TD, 8GB GSkill Ripjaws DDR3 1600 7-8-7-24 1T, 128GB Crucial M4 SSD, ATi HD4650, W7, 27" HL272 Monitor
SHAWN is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
G.Skill memory problems kar916 Hardware Repairs and Troubleshooting 1 10-31-2008 06:15 AM
/3GB switch, serious problems Forze Microsoft Windows and Software 8 10-26-2007 12:54 PM
Memory Failing Memtest Grievearz New Systems | Building and Buying 6 09-22-2007 03:20 PM
Memory Upgrade, computer still slow! bonoz Hardware Repairs and Troubleshooting 3 06-20-2007 05:15 PM
Is Vista seeing memory on my 8800GTS 320MB wrong? phexac Microsoft Windows and Software 2 03-25-2007 11:03 PM

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 03:45 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.