new hard drive installed, blank screen no bios - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 08-29-2008, 07:08 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3
Default new hard drive installed, blank screen no bios

I have a Compaq Presario sr2020nx.

The hard drive was making an awful noise for a few weeks and then it just quit working. I ordered a new Western Digital 500GB Caviar hard drive and installed it.
Now when I turn the computer on nothing happens. I just have a blank screen. No bios screen appears and nothing happens when i put cd's in the rom drives.

Both roms light up but nothing happens. The cpu fan comes on. The monitor light stays orange as if the computer is off. When I unhook the monitor cable it immediately turns green and the monitor kicks on showing cable unplugged. When I plug the cable back in it goes straight back to an orange light and blank screen.

Any clue what this might be? Bad Bios? need a new battery? did I fry the mother board? What should I check or try? Why will the BIOS screen not come on?

I have changed hard drives before and normally I just install it and put the Windows XP cd in the drive and format it.

no clue what is going on here.
__________________

travr6 is offline  
Old 08-29-2008, 07:28 PM   #2 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,510
Default Re: new hard drive installed, blank screen no bios

Have you tried clearing CMOS? Unplug the computer from the wall, and press the power switch to drain the remaining power in the PSU. Remove the small button battery from the motherboard for about 2 minutes or so. Replace the battery, and plug the computer back in. You'll have to re-enter any custom BIOS options you had changed previously.
__________________

__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline  
Old 08-29-2008, 07:47 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3
Default Re: new hard drive installed, blank screen no bios

Yeah I tried removing the battery.

I also switched the jumper settings to reset the cmos.

It was set on 2-3 and I switched it to 1-2 ans restarted the computer. Still nothing. I switched them back and rebooted, still nothing.

I unplugged the hard drive and rebooted and still nothing.

The Bios screen should show up regardless if there is a hard drive in the computer correct?
travr6 is offline  
Old 08-29-2008, 08:11 PM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3
Default Re: new hard drive installed, blank screen no bios

Ok I am an idiot.

I forgot to put in the other memory stick. Now that I have that in I get the bios screen but it still does not read the cd roms. Iwill mess around a bit and see if I can figure it out.
travr6 is offline  
Old 08-29-2008, 08:13 PM   #5 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,510
Default Re: new hard drive installed, blank screen no bios

Ah, yeah, don't worry, I've done that too lol.

Make sure the master/slave (if IDE drives) are setup correctly, and the cables are plugged in tightly.
__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline  
Old 05-02-2009, 12:23 PM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2009
Location: texas
Posts: 2
Default Re: new hard drive installed, blank screen no bios

I have a similar issue.. I put in a new hard drive on a Sony Vaio all in one computer, I did not change the jumpers or anything when I changed the hard drive. When I turn on the computer I get a black screen is saying to reboot and select proper boot devise or insert boot media in selected boot devise and press a key.

I put in Sony recovery disk but get an error saying cannot determine partition setting. I’m not able to get to BIOS settings or anything else, what did I do wrong? Is there a way to fix this?
DH000 is offline  
Old 05-02-2009, 12:35 PM   #7 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,510
Default Re: new hard drive installed, blank screen no bios

You have to install an OS on the hard drive before you can boot off of it. THe HDD you installed I'm assuming replaced the old one, and is blank. You need to get a disc of the OS your computer has, and use the product key that's on the COA label on the side of your case.
__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline  
Old 05-02-2009, 12:49 PM   #8 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2009
Location: texas
Posts: 2
Default

If I put a disk of the OS in the disk drive will it read it?

I understand Sony puts hidden partitions on their computers, I'm not sure if there's a way to get around that.
DH000 is offline  
Old 05-02-2009, 01:26 PM   #9 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,510
Default Re: new hard drive installed, blank screen no bios

As long as the disc is bootable then yes it should read it fine.

The Hidden partition thing is only relative to the old drive, which you removed.
__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline  
Old 05-03-2009, 11:18 PM   #10 (permalink)
Monster Techie
 
sPlAtOiD's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Posts: 1,748
Default Re: new hard drive installed, blank screen no bios

[QUOTE=DH000;1644399]I have a similar issue.. I put in a new hard drive on a Sony Vaio all in one computer, I did not change the jumpers or anything when I changed the hard drive. When I turn on the computer I get a black screen is saying to reboot and select proper boot devise or insert boot media in selected boot devise and press a key.

I put in Sony recovery disk but get an error saying cannot determine partition setting. Iím not able to get to BIOS settings or anything else, what did I do wrong? Is there a way to fix this?[/QUOTE

Actually its not polite to hijack a post, start a new post for your problem.
__________________

sPlAtOiD is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Adding IDE Hard Drive(s) to a SATA Hard Drive Rig digital_ninja2k System Upgrades 1 08-07-2008 03:33 PM
notebook screen is blank? dead hard drive? naash Hardware Repairs and Troubleshooting 12 05-13-2008 10:59 PM
hard drive evilive138jp System Upgrades 2 10-10-2007 08:51 PM
External Hard Drive causing problems mel6280 Hardware Repairs and Troubleshooting 1 04-15-2007 03:41 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 01:36 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.