New GTX 470 passes OC scanner and plays mafiaII fine, but freezes entire computer on battlefield 3 - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 02-28-2012, 04:26 PM   #1 (permalink)
Monster Techie
 
braz's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Chicago, IL
Posts: 1,122
Angry New GTX 470 passes OC scanner and plays mafiaII fine, but freezes entire computer on battlefield 3

I purchased a second EVGA GTX 470 off a user on another forum. When I use the card in either SLI or alone, battlefield 3 freezes my entire PC when I get into a server or a single player mission finishes loading. With my old card, it works perfect. This card passed OC scanner (65c @70% fan speed) with no artifacts at stock settings and worked fine. It even runs Mafia II no problem just as my other card did. Just for some reason, this card locks up on battlefield 3. I have tried many different drivers and it still does not work. Is there something wrong with the card do you guys think?
I appreciate the help, thanks everyone.
__________________

__________________

|Steam-Braz90|*
braz is offline  
Old 02-28-2012, 06:25 PM   #2 (permalink)
Banned
 
Join Date: Apr 2005
Location: n/a
Posts: 2,956
Default Re: New GTX 470 passes OC scanner and plays mafiaII fine, but freezes entire computer on battlefield 3

Quote:
Originally Posted by braz View Post
I purchased a second EVGA GTX 470 off a user on another forum. When I use the card in either SLI or alone, battlefield 3 freezes my entire PC when I get into a server or a single player mission finishes loading. With my old card, it works perfect. This card passed OC scanner (65c @70% fan speed) with no artifacts at stock settings and worked fine. It even runs Mafia II no problem just as my other card did. Just for some reason, this card locks up on battlefield 3. I have tried many different drivers and it still does not work. Is there something wrong with the card do you guys think?
I appreciate the help, thanks everyone.
So, you mean to tell us your new card locks up on battlefield 3 ?
Did battlefield ask for any prerequisites before installing to adjust to your new card ?
Check and see if vsync maybe enabled and turned it off and put your resolution at something abit smaller.

When was the last time that guy checked his grease underneath the fan ?
If its been about a year I would give it some new paste and see what happens.
__________________

-RockMan- is offline  
Old 02-28-2012, 08:17 PM   #3 (permalink)
Monster Techie
 
braz's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Chicago, IL
Posts: 1,122
Default Re: New GTX 470 passes OC scanner and plays mafiaII fine, but freezes entire computer on battlefield 3

It is a brand new RMA'd card. I have tried changing settings and it still just freezes, but only with his card. Just ran kombuster and it had no issues, just bf3
__________________

|Steam-Braz90|*
braz is offline  
Old 02-28-2012, 11:51 PM   #4 (permalink)
Banned
 
Join Date: Apr 2005
Location: n/a
Posts: 2,956
Default Re: New GTX 470 passes OC scanner and plays mafiaII fine, but freezes entire computer on battlefield 3

Hmm, I see what you mean by -refurbished-, if everything else works fine on it...
The only way to be sure its not the card is to test it on another computer with battle field 3, if it plays fine, something maybe up with your system.
If its the same problem, I would consider calling the manufacturer tomorrow and give them the model number and expain to them whats going on.

They might have a answer or might not, if it won't work on battle field, just knuckle down for now and forget it.

I'm sorry your having that issue, but thats all I got for you for now, I think mguire and a few others here may have some input on your situation.

Take care for now.
-RockMan- is offline  
Old 02-29-2012, 03:22 PM   #5 (permalink)
Monster Techie
 
braz's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Chicago, IL
Posts: 1,122
Default Re: New GTX 470 passes OC scanner and plays mafiaII fine, but freezes entire computer on battlefield 3

Quote:
Originally Posted by Mike-Techno-Thug View Post
Hmm, I see what you mean by -refurbished-, if everything else works fine on it...
The only way to be sure its not the card is to test it on another computer with battle field 3, if it plays fine, something maybe up with your system.
If its the same problem, I would consider calling the manufacturer tomorrow and give them the model number and expain to them whats going on.

They might have a answer or might not, if it won't work on battle field, just knuckle down for now and forget it.

I'm sorry your having that issue, but thats all I got for you for now, I think mguire and a few others here may have some input on your situation.

Take care for now.
Unfortunately I am away at school and have no way of testing it elsewhere :/ I called EVGA support and after trying many things, they sent me a new BIOS to flash the card, but I am still having the same issue!
__________________

|Steam-Braz90|*
braz is offline  
Old 02-29-2012, 10:02 PM   #6 (permalink)
Banned
 
Join Date: Apr 2005
Location: n/a
Posts: 2,956
Default Re: New GTX 470 passes OC scanner and plays mafiaII fine, but freezes entire computer on battlefield 3

Quote:
Originally Posted by braz View Post
Unfortunately I am away at school and have no way of testing it elsewhere :/ I called EVGA support and after trying many things, they sent me a new BIOS to flash the card, but I am still having the same issue!
Then we'll try the next best thing there is, get on your knees, cry like a baby to evga, to fix the thing or replace it.
Even if you are not under warrenty, they can still fix it for you, if the repair price seems fair to what they offer you, have them replace it and get registered with them.
-RockMan- is offline  
Old 03-01-2012, 02:31 PM   #7 (permalink)
I don't overclock
 
Fat.Clown's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: offline
Posts: 3,326
Default Re: New GTX 470 passes OC scanner and plays mafiaII fine, but freezes entire computer on battlefield 3

OCCT 3.1 Available With an Improved GPU Stress Test - 3D Tech News and Pixel Hacking - Geeks3D.com

can you try stress testing it with OCCT's GPU memtest?
as far as i know, OC scanner doesn't test the memory on GPUs very well.
Fat.Clown is offline  
Old 03-01-2012, 10:23 PM   #8 (permalink)
Monster Techie
 
braz's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Chicago, IL
Posts: 1,122
Default Re: New GTX 470 passes OC scanner and plays mafiaII fine, but freezes entire computer on battlefield 3

Quote:
Originally Posted by Fat.Clown View Post
OCCT 3.1 Available With an Improved GPU Stress Test - 3D Tech News and Pixel Hacking - Geeks3D.com

can you try stress testing it with OCCT's GPU memtest?
as far as i know, OC scanner doesn't test the memory on GPUs very well.
Its alright now, I contacted the seller and he is refunding me. Even EVGA couldn't figure out what to do :/
__________________

__________________

|Steam-Braz90|*
braz is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
GTX 470! AMBiEN22 New Systems | Building and Buying 4 06-26-2010 01:10 AM
Undervolted GTX 470 oc thirdshiftdj Overclocking and Modding 1 06-15-2010 08:33 PM
GTX 480 & GTX 470 Power Supply Unit Buying Guide Osiris Monitors, Printers and Peripherals 0 04-27-2010 06:02 PM
NVIDIA Fermi - GTX 470 - GTX 480 - GTX 480 SLI Review Osiris New Technology and Products 0 03-29-2010 02:38 PM
NVIDIA Fermi - GTX 470 - GTX 480 - GTX 480 SLI Review Osiris New Technology and Products 1 03-26-2010 11:23 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:30 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.