New computer, new problems - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 04-19-2006, 06:20 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 8
Default New computer, new problems

SO here is the quick link fes tot what i got,
AMD Athlon 64 3700+ San Diego 2000MHz HT
http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16819103539

ASUS A8N-SLI Premium Socket 939 NVIDIA nForce4 SLI ATX AMD Motherboard
http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16813131540

and then 4 512mb ddr 400.

Now onto the problem, My computer is only saying i am running at 800 mhz fsb, and ddr333. What settings do I have to change so it reads my hardware correctly?

I have built a few computers before, but I thought it best to consult the gurus here.
__________________

hyperlitenerd is offline  
Old 04-19-2006, 10:58 PM   #2 (permalink)
Lord Techie
 
Nitestick's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: смерти для спаме
Posts: 8,473
Default

its a problem that happens with some motherboards. when you try to run 4 memory stick some motherboards downclock to DDR333. i can almost guarantee you that if you remove 2 of the stick it will run DDR400. if its not too late to return the sticks i would try and swap them for 2x1gb or perhaps you could sell them and buy 2x1gb
__________________

Nitestick is offline  
Old 04-19-2006, 11:01 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 8
Default

Thanks, that did work. I also found if i turn the auto setting off in the bios, i can change it to 400. I'll see how that goes.

Should my fsb really be at 800mhz? i thought it was 1000mhz. Please correct me if I am wrong.
hyperlitenerd is offline  
Old 04-19-2006, 11:04 PM   #4 (permalink)
Lord Techie
 
Nitestick's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: смерти для спаме
Posts: 8,473
Default

its because the FSB downclocked with the memory
Nitestick is offline  
Old 04-20-2006, 11:38 AM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 8
Default

Ugh ok.

I had a memory crash or something last night playing far cry. It doesnt seem to want to run at 400. So I will see if I can return it.
hyperlitenerd is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:01 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.