New comp only start up wen clear CMOS - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 02-19-2009, 06:14 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 15
Default New comp only start up wen clear CMOS

hey i decided to post my problem here, coz i really hav no idea wat is rong.
i got a new comp in September last year, then i fried some parts accidentally.
my firend (Baron5 on these forums) figured out i stuffed my 680i. so i bought a new mobo, then it still wouldnt work, hooekd his PSU to my comp it worked. i got my PSU replaced. then got no signal, got my 4870 replaced.
now all parts (but possibly hard drive has a problem) are fine and brand new. only the CPU ram and hdd r old.
we tested the ocmp at his house, but couldnt install windwos coz it at my house. it all worked fine (could go to bios). i got bak to my house 30 mins later, plug it up and then my computer starts to stuff up. i turn it on, the fans start goin, then 3 seconds later fans go bit faster then comp turns off, it continues to loop then eventaully stays on but screen/LAN/mouse/keyboard dont work. i finally got it to work, and it was perfectly fine as fast as it used to b. but it still does it wen i turn it on after say an hour of leavin it off. i then cleared my cmos, and everytime i clear it (jumpers on mobo) it works straight away.
my pc specs r:
MSI P45 Neo F mobo
Silverstone Strider 750w
HIS 4870
4gb g skill ram
320gb seagate sata hdd
Q6600 at stock

my friend sed clearin CMOS isnt good for the comp, so i want to quickly fix this problem. ive been without my new comp for 5 months now.

sorry for long post
__________________

denni0302 is offline  
Old 02-19-2009, 06:29 AM   #2 (permalink)
Lady Techie
 
Yami's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: UK
Posts: 7,772
Default Re: New comp only start up wen clear CMOS

I'm guessing your RAM is 2x2GB - remove one stick, and try booting. If that doesn't work, swap it for the other stick.
__________________

__________________
Desktop i5-4440 - ASRock Z77 Extreme4 - EVGA GTX970 - 4x4GB 1600MHz - Samsung 850 EVO 250GB - Be Silent Base 800 - 3TB+1TB+1TB+640GB
Laptop i7-3740QM @ 2.7GHz, 2x4GB 1600Mhz, GT640M, OCZ Agility 3 120GB
Smartphone Galaxy S7 Edge

LinkedIn Kiera Mitchell
Yami is offline  
Old 02-19-2009, 06:33 AM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 15
Default Re: New comp only start up wen clear CMOS

nah its 4 x 1.
but 2 sticks r HZ, 2 r PQ OR NQ i forget. dont think that 2 diff types matter tho coz wen used to hav this comp, i had HZ and PQ/NQ
denni0302 is offline  
Old 02-19-2009, 06:39 AM   #4 (permalink)
Lady Techie
 
Yami's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: UK
Posts: 7,772
Default Re: New comp only start up wen clear CMOS

Okay, well try one stick of RAM, if it boots then add another. Repeat until you find a stick that doesn't work.
__________________
Desktop i5-4440 - ASRock Z77 Extreme4 - EVGA GTX970 - 4x4GB 1600MHz - Samsung 850 EVO 250GB - Be Silent Base 800 - 3TB+1TB+1TB+640GB
Laptop i7-3740QM @ 2.7GHz, 2x4GB 1600Mhz, GT640M, OCZ Agility 3 120GB
Smartphone Galaxy S7 Edge

LinkedIn Kiera Mitchell
Yami is offline  
Old 02-21-2009, 06:47 AM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 15
Default Re: New comp only start up wen clear CMOS

I got Baron5 over and he fixed it. just had to adjust the ram voltage, coz it was at 1.8 or somethin and the HZs need 2 to run.
now all works perfect
thanks anyway Yamikotai
denni0302 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Motherboard : How do I know? pokernod System Upgrades 35 06-03-2008 06:27 PM
CMOS and Motherboard troubles shade73 Hardware Repairs and Troubleshooting 2 02-02-2008 12:32 AM
PC hard to start and freezing Mike9182 Hardware Repairs and Troubleshooting 4 12-26-2007 07:35 AM
seagate 80gigs failing.. acuariano Hardware Repairs and Troubleshooting 27 08-27-2007 10:43 PM
Unable to start windows??? trose Microsoft Windows and Software 2 05-09-2007 09:54 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 11:47 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.