New comp doesnt turn on - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 08-21-2007, 04:55 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 24
Default New comp doesnt turn on

Hi guys, got a problem with my new comp , and needs some help

I decided to update my system and bought a comp yesterday that I then assembled. After assembling I tried to put it on, but instead got only a small electric kind of sound for a second, and then nothing happened.
The mb green led is green all the time, so dont think its anything to do with electricity.

Any ideas?

Im thinking that maybe power supply? But its a long shot, since it worked fine with my old comp

specs::::::::::

quad core 6600//, 1gb dd2 667 / asus a5v, // Geforce 7950GT // Antec Smartpower 400W / 450W (not sure which one)
__________________

Gregz is offline  
Old 08-21-2007, 05:09 PM   #2 (permalink)
Mod Emeritus
 
b1gapl's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 13,044
Default Re: New comp doesnt turn on

Make sure all the power connections are tight and secure. Check that the front panel wires, are connected properly, to the front panel header, especially the power switch wire.
__________________

__________________


3770K | ASUS STRIX GTX 1080 | DDR3-1600 16GB | CORSAIR 650D | CORSAIR HX 850W | CORSAIR H100 | SOUND BLASTER Z | ASROCK EXTREME4 GEN3

b1gapl is offline  
Old 08-21-2007, 05:14 PM   #3 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Jul 2007
Location: San Jose, California
Posts: 2,456
Send a message via AIM to phucng_10 Send a message via Yahoo to phucng_10
Default Re: New comp doesnt turn on

Always look at your manual when you build the computer. Especially the part where the power switch and such for the front panels are at. Double check all wires especially that 24 pin power connector and the 4 or 8 pin CPU power connector.
__________________
|phucng_10's WM|
phucng_10 is offline  
Old 08-22-2007, 08:50 AM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 24
Default Re: New comp doesnt turn on

update:
Just came from work and tried to figure out the problem from fresh.


Its definately not the pins or something I forgot to connect / power.

I removed the 4 pin cpu power to check what happends: The cpu fan starts spinning as well as the other fans on the comp, but the motherboard wont start. (I have to hold the power button for them to spin) Maybe the problem is weak ps? or maybe the mob is broken?
Gregz is offline  
Old 08-22-2007, 10:11 AM   #5 (permalink)
Mod Emeritus
 
b1gapl's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 13,044
Default Re: New comp doesnt turn on

Your power supply, should have enough amps for that system. Try disconnecting the power supply, from the outlet, and turn off the power supply. Wait a few minutes, and re-connect and power up again.
__________________


3770K | ASUS STRIX GTX 1080 | DDR3-1600 16GB | CORSAIR 650D | CORSAIR HX 850W | CORSAIR H100 | SOUND BLASTER Z | ASROCK EXTREME4 GEN3

b1gapl is offline  
Old 08-22-2007, 10:13 AM   #6 (permalink)
Lord Techie
 
veedubfreak's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 6,979
Default Re: New comp doesnt turn on

If you plugged in the front panel wires incorrectly it wont start. I accidentally swapped my reset/power buttons yesterday when i was putting my board back in and had the same issue. Make sure that all of your front panel wires are correct.
__________________
Nothing to see here.
veedubfreak is offline  
Old 08-22-2007, 11:35 AM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 24
Default Re: New comp doesnt turn on

i disconnected everything and assembled the mob outside of the case, only connecting the antec to the mob. Still same thing - when I put power on - the led in mob is green, and when I push start on the case, the fan moves for a sec, and then just stops. - Nothing else. Im trying to buy a new power in a few hours, maybe that will help.

ps. Its not the pinns , because the mob gets the fan signal when I push the reset button.
Gregz is offline  
Old 08-22-2007, 11:39 AM   #8 (permalink)
Mod Emeritus
 
b1gapl's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 13,044
Default Re: New comp doesnt turn on

Try jumping the power supply, and connect just the case fans.

To jump the power supply, disconnect it from the components, and just connect the fans. Take a paper clip, and bend it, into a U shape. Next, stick one end into the green pin or wire of the 24-pin main power connector. Then stick the other end into any black pin or wire, on the main power connector. Then turn on the power supply, to see if the fans spin. If they don't, something is wrong with the power supply.
__________________


3770K | ASUS STRIX GTX 1080 | DDR3-1600 16GB | CORSAIR 650D | CORSAIR HX 850W | CORSAIR H100 | SOUND BLASTER Z | ASROCK EXTREME4 GEN3

b1gapl is offline  
Old 08-22-2007, 02:40 PM   #9 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 24
Default Re: New comp doesnt turn on

just came home after buying a new power supply - didnt help

nothing left exept that I may have ****ed up big time somewhere - which I doubt- or the mob is broken. Have to return it tomorrow for a new one, hope it will WorK.
Gregz is offline  
Old 08-22-2007, 07:07 PM   #10 (permalink)
TF's First Dry Ice User!
 
Peter.Cort's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Boston, MA
Posts: 5,018
Default Re: New comp doesnt turn on

it might be the mobo, that happened to me when i put too much thermal grease on my brand new e4400 2 weeks an RMA and lots of money later its still being worked on cause i was too frustrated to deal with it. lolz.
__________________

__________________
A notice to EVERYONE who has posted here with a computer problem, I highly encourage you to keep current with the forums, even if it's browsing for 10-15 minutes during lunch, or before you go to bed at night. There are many things that you can learn and apply to future issues. My goal is to help people get to a point where they can use their own knowledge to help themselves, and others.

Also please use the search button. You've got a 50/50 chance that someone's asked your question and we've answered it.
Peter.Cort is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Comp won't shut off - weird clicking sound Haoming Hardware Repairs and Troubleshooting 18 08-04-2007 06:58 AM
Comp won't shut off - weird clicking sound Haoming Viruses, Spyware and Malware 2 07-27-2007 01:02 AM
Comp won't turn on. jake2.0 Hardware Repairs and Troubleshooting 2 06-30-2007 04:45 AM
I Have To Turn On My PC TWICE:( samuraiwarrior Hardware Repairs and Troubleshooting 10 04-29-2007 08:15 PM
Turn on firewall Windows XP SP2 Jiltdijk Microsoft Windows and Software 2 04-04-2007 12:24 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:56 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.