New Build-Won't Post, Help!! - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 04-12-2007, 01:07 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 15
Default New Build-Won't Post, Help!!

I'm building a reasonably priced 2nd computer. After putting all the components together, I'm getting nothing, no post. The monitor's fine, I checked on my other system.
Here's my specs:
P4 3.40E, Abit IS-10 (bought used on ebay, guaranteed DOA), WD 250G SATA, Sony DVD-Rom/CDRW, 2Gig Corsair 3200-C2PT, Gigabyte 3D Rocket Cooler, Xion II Mid Tower, swapped out it's PSU for Apevia 500W PSU.
I checked all connections, and all the fans startup, but no post, nothing.
Which should I check first, CPU, memory, etc. Please Help!!
__________________

doodah12 is offline  
Old 04-12-2007, 04:37 PM   #2 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 195
Default Re: New Build-Won't Post, Help!!

Check the graphics card first of all.Have you connected the system speaker?Do you get any "beep" sounds?
__________________

johnyB_24 is offline  
Old 04-12-2007, 05:18 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 15
Default Re: New Build-Won't Post, Help!!

I did connect the system speaker, but get no beep sounds from the mobo. I have built in graphics on the mobo, but wasn't going to install my AGP videocard until I installed windows, because I can't install and load drivers till then.
I do have a definite working backup CPU and Ram from my old rig. Should I try installing them together, and if it doesn't post, assume it's the mobo?
doodah12 is offline  
Old 04-12-2007, 06:53 PM   #4 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 1,585
Default Re: New Build-Won't Post, Help!!

make sure your cpu is seated correctly...
atomic tofu is offline  
Old 04-12-2007, 09:04 PM   #5 (permalink)
Monster Techie
 
sPlAtOiD's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Posts: 1,748
Default Re: New Build-Won't Post, Help!!

You can still put the video card in before windows is installed on almost all motherboards.
Try using just one stick of ram and then try the other and like
atomic tofu said the CPU.
Also try to use the cmos clear jumper. But make sure
you unplug the power first.
But the board may be bad.
Is that guaranteed DOA or guaranteed not DOA]. I'm sure just a typo.
Also is the power supply new? Try the other PSU just to rule that out.
sPlAtOiD is offline  
Old 04-12-2007, 09:38 PM   #6 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 692
Default Re: New Build-Won't Post, Help!!

Did you remember to use the spacers?
__________________
System Specs
Opteron 165 cooled by Zalman 9500A LED // DFI Lanparty UT NF4-D // Seagate Barracuda 7200.10 SATA 3.0Gb/s 320-GB Hard Drive // Sapphire X1950XT 256MB cooled by Zalman VF900 Cu LED // 2x1GB OCZ EL Plantinum // Enermax NoiseTaker 430W // Pioneer DVD & Combo Optical Drive // 20" Samsung 206BW Monitor // Logitech Z-2300 Speakers // Logitech G11 Keyboard and Microsoft Sidewinder mouse // Antec Nine Hundred Case
krazieaznboi is offline  
Old 04-13-2007, 11:58 PM   #7 (permalink)
I know <html>, do you?
 
SYL\X/3K's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: 127.0.0.1
Posts: 1,646
Send a message via AIM to SYL\X/3K Send a message via Yahoo to SYL\X/3K
Default Re: New Build-Won't Post, Help!!

__________________
P3 Setup- Intel 1.0ghz , 512Mb SDRAM , ATI 9200 128MB, 2x 40GB HD, Asus CUSL-LV

.....:::::POST Troubleshooting Steps.___.My Rig.___.Memory Test:::::.....
SYL\X/3K is offline  
Old 04-14-2007, 12:01 AM   #8 (permalink)
I know <html>, do you?
 
SYL\X/3K's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: 127.0.0.1
Posts: 1,646
Send a message via AIM to SYL\X/3K Send a message via Yahoo to SYL\X/3K
Default Re: New Build-Won't Post, Help!!

try booting from just the RAM,Cpu,video card (unless theres an onboard then use that), PSU,motherboard.
pull out anything else thats in there like PCI cards, HD, virtual drives, etc
__________________

__________________
P3 Setup- Intel 1.0ghz , 512Mb SDRAM , ATI 9200 128MB, 2x 40GB HD, Asus CUSL-LV

.....:::::POST Troubleshooting Steps.___.My Rig.___.Memory Test:::::.....
SYL\X/3K is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
New build advice needed sguffee New Systems | Building and Buying 13 04-12-2007 11:48 PM
Build Questions: veg1992 New Systems | Building and Buying 5 04-07-2007 06:13 PM
Ideal parts for a build? RisingFalls New Systems | Building and Buying 1 04-06-2007 10:27 PM
Please Help... ASAP - BUILD forlorn_ronin New Systems | Building and Buying 5 03-30-2007 09:20 PM
New Build montdj New Systems | Building and Buying 21 03-28-2007 08:51 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 10:49 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.