New Build (SLOW) - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 12-30-2012, 02:04 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 35
Default New Build (SLOW)

I built a new computer with the following parts (Running Windows 8 PRO)

MOBO: Asrock Z77 Extreme 4

CPU: Intel i5-3570 (Not Overclocked)

GPU: EVGA Geforce GTX 670

RAM: CORSAIR Vengeance 8GB (2 x 4GB) 240-Pin DDR3 SDRAM DDR3 1600 (PC3 12800) Low Profile Desktop Memory Model CML8GX3M2A1600C9

I got my 1TB hardrive from an old HP computer I bought.

The problem is that sometimes the computer freezes and it stays frozen for a couple of minutes. Also the internet sometimes cuts off and applications either take forever to open or won't open at all. This happens EVERYDAY! I have checked with MalwareBytes and got nothing.

Maybe it could be the HardDrive? No idea. Please help me.
__________________

MichaelH is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2012, 02:37 AM   #2 (permalink)
Minecraft Veteran
 
Thorax_the_Impaler's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: 127.0.0.1
Posts: 352
Default Re: New Build (SLOW)

Are all of your drivers up to date?
__________________

Thorax_the_Impaler is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2012, 11:33 AM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 35
Default

Yes they are. I had to get them from the Asrock website.

And I forgot to mention my Power Supply is 650 watts. Could that be why it's lagging?
MichaelH is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2012, 09:31 PM   #4 (permalink)
Banned
 
Join Date: Apr 2005
Location: n/a
Posts: 2,956
Default Re: New Build (SLOW)

Quote:
Originally Posted by MichaelH View Post
Yes they are. I had to get them from the Asrock website.

And I forgot to mention my Power Supply is 650 watts. Could that be why it's lagging?
If you really don't mind, download windows 7 iso or grab a dvd from someone and try 7 and see what happens.
If you get the same thing again, call asrock or do direct online support with them.

If all else fails, I would consider looking into gigabyte or msi for your setup..
I have heard multiple problems with this mobo you got.
-RockMan- is offline   Reply With Quote
Old 01-01-2013, 12:02 PM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 35
Default

I did the HDD test and got these as fails*http://imgur.com/a/q5VHiThe rest were passed.**Smart DS, and Short Generic tests passed. I used the Seatools for Windows.
MichaelH is offline   Reply With Quote
Old 01-01-2013, 02:07 PM   #6 (permalink)
Banned
 
Join Date: Apr 2005
Location: n/a
Posts: 2,956
Default Re: New Build (SLOW)

Quote:
Originally Posted by MichaelH View Post
I did the HDD test and got these as fails*http://imgur.com/a/q5VHiThe rest were passed.**Smart DS, and Short Generic tests passed. I used the Seatools for Windows.
Thats a good starter, I can't see your image because its offline.
Use photobucket or imageshack.us to host the pic.
Tell me which hard drive failed, once I know that and your under warrenty we can get the rma process rolling.

Any other drive thats working, I recommend you use that one and about 70gbs of space for windows 8 so it can branch out with whatever things it may download.

Happy new year.
-RockMan- is offline   Reply With Quote
Old 01-01-2013, 02:20 PM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 35
Default

It was just imagines of the failed tests. I took the hard drive from an old HP computer that was having a similar problem. Maybe that was the cause. I was thinking of buying one from Frys.
MichaelH is offline   Reply With Quote
Old 01-01-2013, 02:38 PM   #8 (permalink)
Banned
 
Join Date: Apr 2005
Location: n/a
Posts: 2,956
Default Re: New Build (SLOW)

Quote:
Originally Posted by MichaelH View Post
It was just imagines of the failed tests. I took the hard drive from an old HP computer that was having a similar problem. Maybe that was the cause. I was thinking of buying one from Frys.
I see, in that case pricematch frys against newegg.com and amazon.com "new".
See if you can pick up a western digital blue 500gb on 7200rpm.

I have one in my machine for the past 4 years, still happy as can be and no quirks most of the time.
In the meanwhile take your other hard drive and use it for windows 8 again.
If no problems arise within 24 hours you were right, if so it maybe 8 itself or the machine... :/

Good luck Mike.
-RockMan- is offline   Reply With Quote
Old 01-01-2013, 03:00 PM   #9 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 35
Default

Thanks for all the help Mike. Hopefully this fixes it.
MichaelH is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2013, 01:35 AM   #10 (permalink)
Newb Techie
 
INTELISTHEBEST's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Ny
Posts: 2
Default Re: New Build (SLOW)

Quote:
Originally Posted by MichaelH View Post
I built a new computer with the following parts (Running Windows 8 PRO)

MOBO: Asrock Z77 Extreme 4

CPU: Intel i5-3570 (Not Overclocked)

GPU: EVGA Geforce GTX 670

RAM: CORSAIR Vengeance 8GB (2 x 4GB) 240-Pin DDR3 SDRAM DDR3 1600 (PC3 12800) Low Profile Desktop Memory Model CML8GX3M2A1600C9

I got my 1TB hardrive from an old HP computer I bought.

The problem is that sometimes the computer freezes and it stays frozen for a couple of minutes. Also the internet sometimes cuts off and applications either take forever to open or won't open at all. This happens EVERYDAY! I have checked with MalwareBytes and got nothing.

Maybe it could be the HardDrive? No idea. Please help me.
No...i have almost same setup with no problems yet... i had the 8gb i maxed the MOBO out with 16gb after 2 weeks.. Im running Corsair 16GB DDR3, 2TB seagate,I3 3.3ghz.... Just orderd a SSD for boot and a few programs... not a big gamer... flys for photography....
__________________

INTELISTHEBEST is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 07:05 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.