New build not working, need help ASAP - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 09-06-2007, 10:34 AM   #1 (permalink)
krazy Techie
 
krazyq's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Minnesota
Posts: 8,059
Default New build not working, need help please

hey guys,
I just got my stuff yesterday and hooked everything up.

This was my first time starting from scratch and going with intel.
It took a while and when i got everything hooked up and turned the power button on, there was a wierd loud noise....it was a beep.

I figured it was the gfx card since the sound was comming from there, i took it off and the noise went....BUT

There was still no power.
I would see the fan move and then stop. Both the cpu fan and the case fan.

They would go on and off.


I tried unplugging and repluging everything, still no results.

Did i get a faulty part? or did i miss something.

The only two things that i can remember is to plug in the 24 pin cord from psu to mobo and the 4 pin.

Then i plugged in the cpu fan.

please i really need help asap and need to know whats going on.
Im going to be in class but this is my aim...
krazyq69
__________________

__________________
Intel Core i5-4670K
ASRock Z97 Anniversary
8 GB G.SKILL Ripjaws
MSI GTX 1070 Gaming X
Sandisk Ultra II 960GB + Samsung 850 EVO 500GB + 2TB + 1TB WD Black
Samsung Note 8
2TB White PS4 Pro, PS3, Switch & New 3DS XL
65" LG OLED C7P
BenQ 27" XL2720Z
krazyq is offline  
Old 09-06-2007, 12:33 PM   #2 (permalink)
Mod Emeritus
 
b1gapl's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 13,044
Default Re: New build not working, need help ASAP

Try jumping the power supply. This will test, to see if the power supply is faulty.

And you this by:
- Turning off the power supply, and remove it from the outlet.
- Unplug all the components from the power supply, except the case fans.
- Take a paper clip, bend it in a U shape.
- Insert one end of the paper clip, into a green wire or pin, of the 24-pin main power connector.
- Insert the other end, into any black wire or pin, of the 24-pin main power connector.
- Now turn on the power supply, and see if the fans spin.

If they don't spin, then something is wrong with the power supply. If they do, then it could be another component, that isn't working properly.
__________________

__________________


3770K | ASUS STRIX GTX 1080 | DDR3-1600 16GB | CORSAIR 650D | CORSAIR HX 850W | CORSAIR H100 | SOUND BLASTER Z | ASROCK EXTREME4 GEN3

b1gapl is offline  
Old 09-06-2007, 12:36 PM   #3 (permalink)
Everything to Nothing
 
Nick's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Wales
Posts: 4,053
Send a message via MSN to Nick
Default Re: New build not working, need help ASAP

thats what i did when i cut through my pwr on buton and had to solder it back together
Nick is offline  
Old 09-06-2007, 01:21 PM   #4 (permalink)
krazy Techie
 
krazyq's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Minnesota
Posts: 8,059
Default Re: New build not working, need help ASAP

IM at school now.
Im gonna go home and try this now.
I do the other computer that has the morton 450w psu.
Should i just try that?
__________________
Intel Core i5-4670K
ASRock Z97 Anniversary
8 GB G.SKILL Ripjaws
MSI GTX 1070 Gaming X
Sandisk Ultra II 960GB + Samsung 850 EVO 500GB + 2TB + 1TB WD Black
Samsung Note 8
2TB White PS4 Pro, PS3, Switch & New 3DS XL
65" LG OLED C7P
BenQ 27" XL2720Z
krazyq is offline  
Old 09-06-2007, 01:24 PM   #5 (permalink)
Mod Emeritus
 
b1gapl's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 13,044
Default Re: New build not working, need help ASAP

Try the jumping PSU method first, to see if the 520HX is the one having the problem.
__________________


3770K | ASUS STRIX GTX 1080 | DDR3-1600 16GB | CORSAIR 650D | CORSAIR HX 850W | CORSAIR H100 | SOUND BLASTER Z | ASROCK EXTREME4 GEN3

b1gapl is offline  
Old 09-06-2007, 01:29 PM   #6 (permalink)
Everything to Nothing
 
Nick's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Wales
Posts: 4,053
Send a message via MSN to Nick
Default Re: New build not working, need help ASAP

if it dosnt work then you know for sure that its faulty and you can return it
Nick is offline  
Old 09-06-2007, 01:58 PM   #7 (permalink)
Super Techie
 
nu2duo's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Neza
Posts: 423
Default Re: New build not working, need help ASAP

sounds to me like you have a short.
I had this problem with my very first build back in 2003. I first thought it was the power supply. After checking various sites on the net, I ran into one suggestion. To place the soft sheet of foam...you know, the one that comes with the motherboard, under the motherboard.
Anyway, I placed it under the mb and recon everything....and my first build was born.

Good luck
__________________
e6600@3.1 24/7 w/stock cooling. 2g Transcend Memory
3 hd's, 80-XP Pro, 500 and 320-Apps,Pics, Music, Videos
ATI Radeon HD 3450 512MB-I DON'T GAME!
Ultra PS, Ultra Mid Tower Case
Lite-on internal DVD-R, Samsung Lite-Scribe Ext. DVD-R
2 Acer 19" widescreen LCD's. For HTPC Olevia 32" LCD
nu2duo is offline  
Old 09-06-2007, 02:15 PM   #8 (permalink)
krazy Techie
 
krazyq's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Minnesota
Posts: 8,059
Default Re: New build not working, need help ASAP

welll i tried the pin method and the psu fan and the case fan that was connected to it worked.

Im guessing its my mobo...
I could have damaged it while getting the acfp in...it has had for me since i wasnt sure exactly how it worked.

Unless you guys have some other testing method...
I did have a questions about the case mobo tray.
Do you have to put the screws from the back first and then the other screws from the front?

And nu2duo...what diff does the foam sheet do? why wouldnt it work without it. My other cpu has nothing below it.

I also dont know why my gfx card was beeping. I did not like the fit of it, it left part didnt lock in unless i screwed it in.

I didnt feel like my mobo was all the way in where the panels come out...idk if this could be the problem?
__________________
Intel Core i5-4670K
ASRock Z97 Anniversary
8 GB G.SKILL Ripjaws
MSI GTX 1070 Gaming X
Sandisk Ultra II 960GB + Samsung 850 EVO 500GB + 2TB + 1TB WD Black
Samsung Note 8
2TB White PS4 Pro, PS3, Switch & New 3DS XL
65" LG OLED C7P
BenQ 27" XL2720Z
krazyq is offline  
Old 09-06-2007, 02:38 PM   #9 (permalink)
Mod Emeritus
 
b1gapl's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 13,044
Default Re: New build not working, need help ASAP

Speaking of shorting out. Before you screwed the motherboard onto the tray, did you put in the standoff screws first?...because if you didn't, then that would short the motherboard.
__________________


3770K | ASUS STRIX GTX 1080 | DDR3-1600 16GB | CORSAIR 650D | CORSAIR HX 850W | CORSAIR H100 | SOUND BLASTER Z | ASROCK EXTREME4 GEN3

b1gapl is offline  
Old 09-06-2007, 02:43 PM   #10 (permalink)
krazy Techie
 
krazyq's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Minnesota
Posts: 8,059
Default Re: New build not working, need help ASAP

????
what are stand of screws. The book let was confusing and weak. I've never built a pc from scratch(with new case)

Do you mean i have to put the regular screws in the back...then i have to put the wierd looking screws on top of those regular screws and then put the mobo on that?

If i do that how would the mobo lock in its place?

Im so lost here...i feel stupid as heck
__________________

__________________
Intel Core i5-4670K
ASRock Z97 Anniversary
8 GB G.SKILL Ripjaws
MSI GTX 1070 Gaming X
Sandisk Ultra II 960GB + Samsung 850 EVO 500GB + 2TB + 1TB WD Black
Samsung Note 8
2TB White PS4 Pro, PS3, Switch & New 3DS XL
65" LG OLED C7P
BenQ 27" XL2720Z
krazyq is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
new build and mic not working ESv1 Hardware Repairs and Troubleshooting 2 09-01-2007 11:09 PM
A newb story: Buying is done...time to build jfenwick New Systems | Building and Buying 83 08-17-2007 12:42 PM
how to build a pc rebell07 New Systems | Building and Buying 15 08-12-2007 07:53 PM
Network connection stopped working!? farmboy1984 Hardware Repairs and Troubleshooting 4 04-28-2007 05:31 PM
Please Help... ASAP - BUILD forlorn_ronin New Systems | Building and Buying 5 03-30-2007 09:20 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 10:09 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.