Need help! New Build wont boot :( - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 07-21-2012, 05:51 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 31
Default Need help! New Build wont boot :(

Hello everyone

I just assembled my new computer that i just bought. i read the manual placed everything where it should be, i tried booting with just ram CPU and GPU and ofc with the PSU it booted up fine with a Beep.

When i got everything placed in to the case it dosent want to start up anymore, not even the fan, but lights on the motherboard lights up.

Could it be the power suply? or the motherboard?

This is the parts i have.


Seagate Barracuda® 1TB
SATA 6Gb/s (SATA 3.0), 64MB Cache, 7200RPM, 3.5"

ASUS P8Z77-V PRO, Socket-1155
ATX, Z77, DDR3, 2xG3+1xG2-PCIe-x16,SLI/CFX, VGA, DVI, HDMI, DP, WiFi,
DLNA, UEFI

Intel® Core i7-3770 Processor
Socket-LGA1155, Quad Core, 3.4Ghz, 8MB, Boxed w/fan

ASUS Radeon HD 7870 2GB GDDR5
PCI-Express 3.0, "DirectCU II", 1xDVI-I, 2xDisplayPort, native-HDMI

Cooler Master HAF 912 Plus Midi Tower
Fläktar: 1x 200mm Front, 1x 120mm Bak, mATX, ATX, Röd LEDs Av/På

2x Corsair Vengeance DDR3 1600MHz 8GB CL10 = 16GB
1x 8GB XMS3 modules, CL10-10-10-27, Core i7/i5/Core 2, 1.5V


OCZ SSD Agility 3 Series 2.5" 120GB
SATA 6 Gb/s (SATA3.0), 525MB/500MB/s read/write, SandForce® SF-2281

Corsair HX 750W PSU
ATX 12V V2.2, 80 Plus Silver, Modular, 4x 6+2-pin PCIe, 12x SATA,
140mm Fläkt


Please help me!
__________________

Chriskaar is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2012, 06:47 AM   #2 (permalink)
Banned
 
Join Date: Apr 2005
Location: n/a
Posts: 2,956
Default Re: Need help! New Build wont boot :(

Quote:
Originally Posted by Chriskaar View Post
Hello everyone

I just assembled my new computer that i just bought. i read the manual placed everything where it should be, i tried booting with just ram CPU and GPU and ofc with the PSU it booted up fine with a Beep.

When i got everything placed in to the case it dosent want to start up anymore, not even the fan, but lights on the motherboard lights up.

Could it be the power suply? or the motherboard?

This is the parts i have.


Seagate Barracuda® 1TB
SATA 6Gb/s (SATA 3.0), 64MB Cache, 7200RPM, 3.5"

ASUS P8Z77-V PRO, Socket-1155
ATX, Z77, DDR3, 2xG3+1xG2-PCIe-x16,SLI/CFX, VGA, DVI, HDMI, DP, WiFi,
DLNA, UEFI

Intel® Core i7-3770 Processor
Socket-LGA1155, Quad Core, 3.4Ghz, 8MB, Boxed w/fan

ASUS Radeon HD 7870 2GB GDDR5
PCI-Express 3.0, "DirectCU II", 1xDVI-I, 2xDisplayPort, native-HDMI

Cooler Master HAF 912 Plus Midi Tower
Fläktar: 1x 200mm Front, 1x 120mm Bak, mATX, ATX, Röd LEDs Av/På

2x Corsair Vengeance DDR3 1600MHz 8GB CL10 = 16GB
1x 8GB XMS3 modules, CL10-10-10-27, Core i7/i5/Core 2, 1.5V


OCZ SSD Agility 3 Series 2.5" 120GB
SATA 6 Gb/s (SATA3.0), 525MB/500MB/s read/write, SandForce® SF-2281

Corsair HX 750W PSU
ATX 12V V2.2, 80 Plus Silver, Modular, 4x 6+2-pin PCIe, 12x SATA,
140mm Fläkt


Please help me!
When you setup your computer to boot the first time how did you do it ?
Put in your motherboard first, make sure the screw mounts are set up right and do not tighten it too much.
Next, put in your seagate, and 1 stick of ram, if your motherboard has onboard video, try that first and see it willl bootup.

It sounds like you have too many components in your computer to prevent it from booting.
If it post for you, add one piece of hardware at a time, the one that cuts it off, may need to be adjusted or left out until we can figure out whats wrong.
__________________

-RockMan- is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2012, 07:58 AM   #3 (permalink)
Techie Beyond Description
 
MindoverMaster's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: /home
Posts: 12,212
Send a message via MSN to MindoverMaster
Default Re: Need help! New Build wont boot :(

Mike, I don't get the bit on screwing too tight. But yeah, try removing different parts.
__________________
Neowin.net Steam Account
MindoverMaster is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2012, 10:01 AM   #4 (permalink)
Banned
 
Join Date: Apr 2005
Location: n/a
Posts: 2,956
Default Re: Need help! New Build wont boot :(

Quote:
Originally Posted by MindoverMaster View Post
Mike, I don't get the bit on screwing too tight. But yeah, try removing different parts.
You don't understand by tightening down the motherboard too tight will prevent it from booting up ?
If you have some spare parts to build something up over the weeeknd, secure it down to tight the whole motherboard on each hole available and watch your rig not post up correctly or at all.
If you hear your motherboard begin to snap underneath or by the edges while installing it you'll understand what I mean.

Thats why I told him to put in the mount pegs with screws and just get it to where it won't jiggle much or flop around.

"Think of terms of shorting out the motherboard"
-RockMan- is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2012, 10:16 AM   #5 (permalink)
Techie Beyond Description
 
MindoverMaster's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: /home
Posts: 12,212
Send a message via MSN to MindoverMaster
Default Re: Need help! New Build wont boot :(

They're called stand-offs, Mike. I put the screws on tight sometimes and never had a problem with it. I just never experienced that being a factor in troubleshooting systems.
__________________
Neowin.net Steam Account
MindoverMaster is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
New build wont boot. BSOD!!! plant Hardware Repairs and Troubleshooting 1 02-14-2011 12:48 AM
Please help build wont boot?? csaefong Hardware Repairs and Troubleshooting 5 10-01-2008 12:42 AM
Help, Just finished a build and wont boot! Dm3k1 Hardware Repairs and Troubleshooting 4 02-12-2007 08:38 PM
PC wont boot AND wont load any bios.. adragland Hardware Repairs and Troubleshooting 13 03-09-2006 01:43 PM
UGRENT pc wont boot (1st build) Quintox Overclocking and Modding 20 07-28-2005 10:05 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:28 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.