Need help. - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 02-04-2013, 09:48 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2009
Location: USA
Posts: 10
Default Need help.

I am trying to restore an old gateway that worked before but now has an odd screen during boot up. Any help would be appreciated. The screen pic is attached.
Attached Images
File Type: jpg IMAG0318.jpg (134.3 KB, 9 views)
__________________

shadowdragon1985 is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2013, 01:51 AM   #2 (permalink)
Minecraft Veteran
 
Thorax_the_Impaler's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: 127.0.0.1
Posts: 352
Default Re: Need help.

Quote:
Originally Posted by shadowdragon1985 View Post
I am trying to restore an old gateway that worked before but now has an odd screen during boot up. Any help would be appreciated. The screen pic is attached.
Does the system still boot up to a BIOS/OS?
__________________

Thorax_the_Impaler is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2013, 02:32 AM   #3 (permalink)
Ultra Techie
 
Matt77's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Location: USA
Posts: 604
Default Re: Need help.

Can you get to the POST screen?
Matt77 is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2013, 06:53 PM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2009
Location: USA
Posts: 10
Default Re: Need help.

Unfortunately this screen is what comes up when booted. Can't get it to go to bios, can't go into safe mode, and can't force it to boot a floppy to try a win 95 restore. So without scrapping things, I am stuck on this. Hope that helps.
shadowdragon1985 is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2013, 07:33 PM   #5 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,515
Default Re: Need help.

Try resetting BIOS.

Unplug your computer, press the power button a few times to clear any stored power in the PSU. Then remove the small silver coin battery for about 30 seconds. Put it back in and try booting up now.
__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2013, 08:28 PM   #6 (permalink)
Ultra Techie
 
Matt77's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Location: USA
Posts: 604
Default Re: Need help.

Make sure not to drop the battery, though.
Matt77 is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2013, 08:50 PM   #7 (permalink)
Banned
 
Join Date: Apr 2005
Location: n/a
Posts: 2,956
Default Re: Need help.

Quote:
Originally Posted by shadowdragon1985 View Post
I am trying to restore an old gateway that worked before but now has an odd screen during boot up. Any help would be appreciated. The screen pic is attached.

Backup for a second, you never said what kind of gateway this is. :/
If you can, look at the computers serial number and post it up online for us.
It can be found on the mobo bottom/top sides of it or on the door panel.
Been quite a "LONG" time since I've seen one of those wtf bios screen moments.
-RockMan- is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2013, 08:57 PM   #8 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Dec 2011
Location: Newcastle, England
Posts: 268
Default Re: Need help.

If the bios has become corrupt you could check the manual to see if it has a jumper to clear and reset the bios
Frosty is a Snowman is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2013, 11:57 PM   #9 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,515
Default Re: Need help.

Quote:
Originally Posted by Frosty is a Snowman View Post
If the bios has become corrupt you could check the manual to see if it has a jumper to clear and reset the bios
Removing the battery as I instructed above should do this as well.
__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2013, 12:06 AM   #10 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Dec 2011
Location: Newcastle, England
Posts: 268
Default Re: Need help.

Sorry I should not have used the word reset, and should have used the term re-flash.
As some of the dual bios systems will re-flash the primary bios chip, when you use the jumper (some will de this automatically when they detect a failure)
by removing the battery it only resets the settings back to default, as it forgets what changes you have made.
If a bios firmware has become corrupt it may need to be re-flashed (or the chip might need to be replaced)
Removing the battery does not perform that operation.
So the solution I have offered is slightly different one, although I did word it slightly incorrectly.
__________________

Frosty is a Snowman is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 10:11 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.