My Laptop vs. Mass Effect - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 04-10-2009, 02:47 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 7
Default My Laptop vs. Mass Effect

Hi im really bummed out right now. i got my hands on mass effect and was lookin forward to playin it and i loaded it into my laptop. My laptop is fairly new and mass effect is fairly old so i didnt think there would be a problem. but after the screen where you click play, it says mass effect has stopped working. i dont get it, i've tried fiddling ma settings, updating drivers and turning off windows defender, aswell as allowing it thorugh my bullgaurd.

here are my latop settings:
Dell Studio 17, running Vista
Processor: Intel Core 2 duo CPU T5800 @2.00GHz (2CPU's)
Memory:2046MB RAM (i laso have a 2GB memory stick speedboosting my system)
DirectX: version 10
Graphics card: ATI Radeon HD 3650
Sound card: not certain but fairly sure its, IDT high definintion audio CODEC

Not really sure why i can't play Mass Effect but i really want to, anyone know how i could fix the problem? any help is much appreciated, thanks.
__________________

new-to_this is offline  
Old 04-11-2009, 01:06 AM   #2 (permalink)
Ultra Techie
 
stb1swat's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Mexico during school. Washington during summer.
Posts: 728
Default Re: My Laptop vs. Mass Effect

Right Click and run as admin? Have you tried reinstalling?
__________________

__________________

Blushing skin is whispering. slight of tongue, can kill so softly. Velvet lips sing lullabies, so satin sleek but still so costly
stb1swat is offline  
Old 04-11-2009, 01:38 AM   #3 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,516
Default Re: My Laptop vs. Mass Effect

Do you have the latest patch for the game? I know that would happen when I got to a certain part in a FEAR level on my laptop. It would just crash the game and say it stopped working. Got the updated patch, ran fine.
__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline  
Old 04-11-2009, 01:26 PM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 7
Default Re: My Laptop vs. Mass Effect

Yeah ive got that 1.01 patch but not that batarian thingy. lol i've reinstalled bout 5 times and it always th same.
new-to_this is offline  
Old 04-11-2009, 01:48 PM   #5 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,516
Default Re: My Laptop vs. Mass Effect

Tried running in compatibility mode for XP?
__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline  
Old 04-11-2009, 05:58 PM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 7
Default Re: My Laptop vs. Mass Effect

ok this might be a really noob question but how th jesus do i do that lol? My system running vista, i didnt even know i could run xp in any way. Tbh i really dont get computers coz the market so open and so much stuff changes and gets updated, it would be great a help if someone could like explain slowly what to do.

And thanks for the suggestions so far, carnage i gave u sum rep :happy:
new-to_this is offline  
Old 04-11-2009, 06:05 PM   #7 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,516
Default Re: My Laptop vs. Mass Effect

Right click the shortcut > Properties > Compatibility tab > check the box that says "Run in compatibility mode for" and then choose XP SP2 from the dropdown.

Might as well check the box at the bottom of that screen that says "Run as administrator" as well. Click OK and then try to run it.

You'll have to hit Continue and/or Allow on the security prompts to run it. Hopefully that works for you.

And thanks for the rep, appreciate it .

I will try to install Mass Effect later sometime (I have a copy laying around from when I was still using XP..havent gotten around to installing it in Vista quite yet) and see if it works for me or not as well.
__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline  
Old 04-12-2009, 06:04 AM   #8 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 7
Default Re: My Laptop vs. Mass Effect

Hey carnage, thanks for your help so far, but do u know of any other way to run compatability mode. I right clicked the shortcut, selcted properties but the only tabs were, General, Shorcut, Security, and Details. I have looked as best I can and i couldn't see anything to with comatability
new-to_this is offline  
Old 04-12-2009, 01:20 PM   #9 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,516
Default Re: My Laptop vs. Mass Effect

Is the shortcut on your desktop, or in your Games folder?

If its on your desktop, then do this:
Right click shortcut > open file location > right click the executable that is highlighted > properties > compatibility tab > check the box that says "Run in compatibility mode for" and then choose XP SP2 from the dropdown > check the "run as administrator" option > click Ok on all open dialog boxes. See if that works.

If its in your Games folder, then you'll have to manually navigate to the game's executable file.
__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline  
Old 04-13-2009, 05:47 PM   #10 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 7
Default Re: My Laptop vs. Mass Effect

Aha it worked, your some miracle worker lol. I cant thank you enough, i was about ready to spend money on video cards n stuff.
__________________

new-to_this is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Laptop advice - From someone who has one Puressence Laptops and Notebooks 9 03-20-2009 04:27 PM
Mass effect Luke PC Gaming 13 01-30-2009 07:23 PM
Woot, mass effect on PC veedubfreak PC Gaming 9 02-18-2008 10:45 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:02 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.