my computer is running like crap - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 10-20-2005, 10:34 PM   #1 (permalink)
Monster Techie
 
aaronkupen's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Pittsburgh, PA
Posts: 1,848
Send a message via AIM to aaronkupen Send a message via Yahoo to aaronkupen
Default my computer is running like crap

I dont know where to start. Last week my computer ran great, I would play Counter-strike: source and get 90ish frames, and play fear at great settings and get good frames, but i ended up reinstalling windows for a few different reasons. Now when i play counterstrike, i cant get playable frames on any settings, and in fear i now get the same performance with a lesser resolution as i did before with the higher one. Its getting really frusterating. Does anyone have any ideas of what is wrong, because I do overclock my processor and videocard. Could my cpu have been damaged?
__________________

__________________
Desktop - Antec Sonata III
Intel Core i3 540
4 GB DDR3-1600 memory
ATI Radeon HD 5670
Windows Vista Business x64
aaronkupen is offline  
Old 10-20-2005, 10:40 PM   #2 (permalink)
Ste
Do not Stare at my Avatar
 
Ste's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Upon Gleaning Infinity
Posts: 9,577
Send a message via MSN to Ste
Default

what where your reasons for reinstalling in the first place.

Just a reinstall or a reformat and then reinstall?
__________________

Ste is offline  
Old 10-20-2005, 10:43 PM   #3 (permalink)
Monster Techie
 
aaronkupen's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Pittsburgh, PA
Posts: 1,848
Send a message via AIM to aaronkupen Send a message via Yahoo to aaronkupen
Default

well i had a virus on it that i didnt feel like dealing with, and I had xandrox linus on it and i just wanted to completely wipe out everything and start over. All i did was pop in XP disc, and delete the partition and install from there. Also, my computer runs fine on the desktop.
__________________
Desktop - Antec Sonata III
Intel Core i3 540
4 GB DDR3-1600 memory
ATI Radeon HD 5670
Windows Vista Business x64
aaronkupen is offline  
Old 10-20-2005, 10:51 PM   #4 (permalink)
Lord Techie
 
Nitestick's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: смерти для спаме
Posts: 8,473
Default

have you re-installed the correct drivers? dumb question i know. check that dma is enabled sometimes a reformat ditches dma

edit: also before you played your games did you use the internet, perhaps without re-installing anti-virus?
Nitestick is offline  
Old 10-20-2005, 10:52 PM   #5 (permalink)
Monster Techie
 
aaronkupen's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Pittsburgh, PA
Posts: 1,848
Send a message via AIM to aaronkupen Send a message via Yahoo to aaronkupen
Default

yeah all my drivers are good, i even rolled back my gpu driver to see if that was the problem, it wasnt. And what is DMA?
__________________
Desktop - Antec Sonata III
Intel Core i3 540
4 GB DDR3-1600 memory
ATI Radeon HD 5670
Windows Vista Business x64
aaronkupen is offline  
Old 10-20-2005, 10:54 PM   #6 (permalink)
Lord Techie
 
Nitestick's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: смерти для спаме
Posts: 8,473
Default

Direct Memory Access. it is most likely enabled but could be worth checking. for your hdd go to device manager and right click on the ide channel your hdd is on. click properties and see what the transfer mode is set to. it should be "dma if available". i doubt it would have this much of an impact but this could be the problem
Nitestick is offline  
Old 10-20-2005, 10:58 PM   #7 (permalink)
Monster Techie
 
aaronkupen's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Pittsburgh, PA
Posts: 1,848
Send a message via AIM to aaronkupen Send a message via Yahoo to aaronkupen
Default

i cant find that for some reason, i dont see transfer mode anywhere, or anything that could have DMA in it
__________________
Desktop - Antec Sonata III
Intel Core i3 540
4 GB DDR3-1600 memory
ATI Radeon HD 5670
Windows Vista Business x64
aaronkupen is offline  
Old 10-20-2005, 10:59 PM   #8 (permalink)
Monster Techie
 
aaronkupen's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Pittsburgh, PA
Posts: 1,848
Send a message via AIM to aaronkupen Send a message via Yahoo to aaronkupen
Default

nvm i got it, yeah DMA is on. You have any other ideas?
__________________
Desktop - Antec Sonata III
Intel Core i3 540
4 GB DDR3-1600 memory
ATI Radeon HD 5670
Windows Vista Business x64
aaronkupen is offline  
Old 10-20-2005, 11:16 PM   #9 (permalink)
Lord Techie
 
Nitestick's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: смерти для спаме
Posts: 8,473
Default

nope, like i said that probably wouldn't even have an impact. sorry i can't help with games problems much because i'm not big on pc games, hence haven't experienced gaming problems. i'll see if i can think of anything
Nitestick is offline  
Old 10-20-2005, 11:49 PM   #10 (permalink)
Memberbot
 
Elbatrop1's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 4,057
Default

It sounds like video drivers to me.

Perhaps before you didnt have the newest drivers, and things were great. But now that you reformatted, you have installed brand new drivers, and the new drivers dont perform as well as the slightly older ones you had before.

One thing I find after a reinstall is that my hard drive is mega fragmented. Make sure that your HD is defragged really well.
__________________

__________________

Intel E6750...........PSN: ELBATROP
XFX nForce 650i Ultra
Patriot PC2-6400 8GB (4x2GB)
eVGA 9800GT
36GB WD Raptor
120GB SG
1TB SG
Logitech X-530
Samsung SyncMaster 931c
Samsung SyncMaster 750s
Windows 7 Home Premium 64
Elbatrop1 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:30 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.