Motherboard won't detect SATA HDD.. - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 10-28-2006, 08:49 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Oct 2006
Posts: 3
Default Motherboard won't detect SATA HDD..

I have a weird problem.. my motherboard detects the SATA HDD, but it doesn't.. I can see it in 'My Computer', but when I go to BIOS it's not even there. Has anyone had this problem before? Please pass me some info.


Motherboard: P5NSLI
CPU: Core 2 Duo 1.8 GHz
Memory: Patriot 512 x2 Dual Channel
HDD: Seagate 160 GB SATA2
Video: Radeon x800

jonx2rt is offline  
Old 10-28-2006, 11:29 AM   #2 (permalink)
Ultra Techie
Join Date: Dec 2005
Posts: 506

Have u tried checking ur SATA cable to see if its plugged in the right way.

Alienware Full Tower Aurora Case
Amd X2 4800 socket 939
CORSAIR XMS 2GB (2 x 1GB) 184-Pin DDR SDRAM DDR 400 (PC 3200)
2x 500gb Seagate Barracuda 7200 RPM 16MB Cache SATA 3.0Gb/s (running at 1.5 Gb/s)
Radeon® X1950PRO AGP Xtreme Gamer Edition AGP x8
Logitech Z-5500 Digital
Creative SOUND BLASTER X-Fi Fatal1ty FPS 7.1 Channels
VIGOR GAMING CLT-M2A 92mm Thermal Electric CPU Cooler
SeaSonic M12 SS-700HM ATX12V (700 watts)
Logitech G15
LG Flatron Wide 24in
Razer Copperhead Green (First Edition)
AHS 615 Gaming Headset
Windows Vitsa Ultamite (running at 32-bit)
wolfeyes89 is offline  
Old 10-28-2006, 04:21 PM   #3 (permalink)
Monster Techie
sPlAtOiD's Avatar
Join Date: Nov 2002
Posts: 1,748

Have you enabled SATA in the BIOS?????
sPlAtOiD is offline  
Old 10-28-2006, 04:41 PM   #4 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Oct 2006
Posts: 3

Yea, I already enabled it in bios, and it is plugged in correctly.. I'm actually using my HDD right now as I type, but it just won't show up in BIOS.

Thanks for replying.. keep the help comin' guys.
jonx2rt is offline  
Old 10-29-2006, 12:03 AM   #5 (permalink)
Junior Techie
Join Date: Sep 2006
Posts: 73
Send a message via AIM to freedonutss

Have you tried updating BIOS?
Aspire X-Navigator Series
Intel 3.66 Ghz Dual Core
2x 1GB Kingston 4-4-4-12 Ram
ECS P4M890T-M2 LGA 775 M/B
Nvidia Geforce 7900GTO 512 MB PCI x16
Rosewill 700W PSU
Seagate Barracuda 250GB 16MB 3.0gb/s
freedonutss is offline  
Old 10-29-2006, 12:12 AM   #6 (permalink)
G33K P0W3R!!!!
bmxfreakrider's Avatar
Join Date: Mar 2006
Location: HickTown, California (hesperia), and West Hollywood
Posts: 2,068

if it works, y mess with it? and y do u need it in the bios neways? with those out of the way, update your bios, that should do it
Listen to my music! and random/funny videos XD
Need a HDTV? Come find me at BestBuy #108 in Victorville XD
:D-----v Just pwnt my cpu, 900mhz OC v-----:D
bmxfreakrider is offline  
Old 10-29-2006, 03:10 PM   #7 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Oct 2006
Posts: 1

Common problem try this link for fix

Covers most problems installing SATA drives

Carson is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 07:47 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.