Memtest fails when installing more than 3gb of ram - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-12-2012, 01:42 PM   #1 (permalink)
krazy Techie
 
krazyq's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Minnesota
Posts: 8,059
Default Memtest fails when installing more than 3gb of ram

Hey guys,
I still have my old pc from 07
for a while i thought one of my ram slots were damaged so i got 2X2Gb of ram instead of 1X4.
Well memtest still failed.
I then tried using 3X1gb and memtest ran fine
as soon as i installed the 4th one, it failed in 10 sec.
Any idea why?
I"m running win 64bit
motherboard p35 ds3lr
__________________

__________________
Intel Core i5-4670K
ASRock Z97 Anniversary
8 GB G.SKILL Ripjaws
MSI GTX 1070 Gaming X
Sandisk Ultra II 960GB + Samsung 850 EVO 500GB + 2TB + 1TB WD Black
Samsung Note 8
2TB White PS4 Pro, PS3, Switch & New 3DS XL
65" LG OLED C7P
BenQ 27" XL2720Z
krazyq is offline  
Old 01-12-2012, 01:46 PM   #2 (permalink)
Techie Beyond Description
 
MindoverMaster's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: /home
Posts: 12,212
Send a message via MSN to MindoverMaster
Default Re: Memtest fails when installing more than 3gb of ram

Well, don't use all your 4 slots then?

Windows 7 64 I'm guessing?

Edit: I don't think the amount of RAM is causing the problem, just that one slot that you said is bad.
__________________

__________________
Neowin.net Steam Account
MindoverMaster is offline  
Old 01-12-2012, 01:47 PM   #3 (permalink)
Seg Fault'n
 
Join Date: Jul 2005
Location: The dried husk where America came from
Posts: 5,801
Default Re: Memtest fails when installing more than 3gb of ram

What version of memtest?
__________________


There are in order of increasing severity: lies, darn lies, statistics, and computer benchmarks. - diskinfo man page
"Get your money and let's go to court!" - Craig Mudie, MS
kmote is offline  
Old 01-12-2012, 02:12 PM   #4 (permalink)
Lord Techie
 
Join Date: Feb 2005
Location: asdf
Posts: 8,887
Default Re: Memtest fails when installing more than 3gb of ram

Yes, which version? There are different versions, then there is also two different "types" of memtest, one of them tests all ram, and another one has a capcity limit along with limits on what types of ram can be tested, but seems to be more aggressive on what memory it can test.
c0rr0sive is offline  
Old 01-12-2012, 02:49 PM   #5 (permalink)
Ultra Techie
 
GhOsT1321's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 804
Default Re: Memtest fails when installing more than 3gb of ram

If only one RAM slot is giving you problems, then it's likely that the RAM slot is faulty.
__________________
Build to be updated, a reminder to myself.
GhOsT1321 is offline  
Old 01-12-2012, 05:58 PM   #6 (permalink)
Lord Techie
 
Slaymate's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Florida
Posts: 7,946
Default Re: Memtest fails when installing more than 3gb of ram

run memtest with one stick of ram installed, one at a time, until you have tested each stick individually in the same slot. If all the sticks pass then the memory is good. If any sticks fail then they are bad. Now take the known good sticks and test them in the suspected bad slot. They should all fail, if some pass and some fail then you may have a problem with one channel of the memory controller.
__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]
Slaymate is offline  
Old 01-12-2012, 09:14 PM   #7 (permalink)
krazy Techie
 
krazyq's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Minnesota
Posts: 8,059
Default Re: Memtest fails when installing more than 3gb of ram

i guess i should have mentioned that none of the sticks are faulty.
I did try them all individually.
I put 1 in = passed, then X2= passed, X3= Passed, X4= Fail...
even when i had the 2X2gb ram, i put one in= pass, as soon as i put the other 2X2= fail.
so it seems like when it hits 4gb of ram it fails.
__________________
Intel Core i5-4670K
ASRock Z97 Anniversary
8 GB G.SKILL Ripjaws
MSI GTX 1070 Gaming X
Sandisk Ultra II 960GB + Samsung 850 EVO 500GB + 2TB + 1TB WD Black
Samsung Note 8
2TB White PS4 Pro, PS3, Switch & New 3DS XL
65" LG OLED C7P
BenQ 27" XL2720Z
krazyq is offline  
Old 01-12-2012, 10:57 PM   #8 (permalink)
Techie Beyond Description
 
MindoverMaster's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: /home
Posts: 12,212
Send a message via MSN to MindoverMaster
Default Re: Memtest fails when installing more than 3gb of ram

Must be your memory controller acting up, I'm thinking. Slay would know more about that.
__________________
Neowin.net Steam Account
MindoverMaster is offline  
Old 01-13-2012, 08:23 AM   #9 (permalink)
Lord Techie
 
Join Date: Feb 2005
Location: asdf
Posts: 8,887
Default Re: Memtest fails when installing more than 3gb of ram

I vote memory controller is faulty with larger amounts of ram. It takes more current to push larger amounts of ram, and the controller may be having usses with that much current.
c0rr0sive is offline  
Old 01-13-2012, 12:13 PM   #10 (permalink)
krazy Techie
 
krazyq's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Minnesota
Posts: 8,059
Default Re: Memtest fails when installing more than 3gb of ram

so it's a hardware failure, so i'm stuck...
i dont get any errors using it, only when i run memtest it fails. I've used it for months and maybe i've gotten a total of 2-3 bsods....

btw, can my mobo support ssd? if so what kind? thanks
__________________

__________________
Intel Core i5-4670K
ASRock Z97 Anniversary
8 GB G.SKILL Ripjaws
MSI GTX 1070 Gaming X
Sandisk Ultra II 960GB + Samsung 850 EVO 500GB + 2TB + 1TB WD Black
Samsung Note 8
2TB White PS4 Pro, PS3, Switch & New 3DS XL
65" LG OLED C7P
BenQ 27" XL2720Z
krazyq is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
RAM Passes Memtest But Causes Freezing? mm66554 Hardware Repairs and Troubleshooting 1 04-15-2010 06:17 PM
RAM: 3GB vs 2GB page006 New Systems | Building and Buying 17 05-19-2008 07:26 PM
4GB or 3GB of RAM XDRoX New Systems | Building and Buying 9 05-10-2008 01:34 AM
installing OS fails xbox122501 New Systems | Building and Buying 11 03-20-2008 08:58 PM
3GB of RAM Jewels New Systems | Building and Buying 9 12-04-2007 01:33 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:44 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.