Memory error on startup - Page 2 - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 05-23-2012, 11:28 AM   #11 (permalink)
Banned
 
Join Date: Apr 2005
Location: n/a
Posts: 2,956
Default Re: Memory error on startup

Quote:
Originally Posted by 35g700 View Post
My friend let me try his G.SKILL 2x2GB DDR3 RAM today and I still had the same issue. I'm really hoping the updated BIOS chip fixes the issue when it comes in.
When you have a chance look at the bios revision on the motherboard itself and tell me what it is.
I kid you not, but when I tested my FX4100 on it, it didn't do that, even though it did not post due to incompatibility.
Check with Asrock forums and see what they know, check the manufacturers bios record notes and see if they noted a problem with any specific ram.

It maybe a iffy here as well, but look into replacing the cmos battery, even though the board is 2 years old it may help it with better ram if eventually fixed.
__________________

-RockMan- is offline  
Old 05-25-2012, 01:09 AM   #12 (permalink)
rustle rustle
 
35g700's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Maine
Posts: 1,580
Default Re: Memory error on startup

The BIOS sticker on the BIOS chip was revision 1.1, the required BIOS is like 1.4 or something. My theory was that the memory error was caused by some sort of required memory controller on the CPU not being available due to not having the right BIOS.

Also I checked the CMOS battery about a week ago when I got the chip in and it read about 3v which should be alright.
__________________

__________________
Core i7 8700K @ 4.8GHz - Asus Z370-E - Gigabyte GTX 970 - 16GB DDR4 3000MHz - 500GB Samsung 960 EVO - Windows 10 Pro x64
Mid 2014 Retina MacBook Pro 13.3" - 2.6GHz core i5 - 16GB DDR3 1600MHz - 128GB - macOS High Sierra
Sony PS3 & PS4 500GB || iPhone 6s 64GB iOS 11 || Sony a6000
35g700 is offline  
Old 05-25-2012, 11:22 AM   #13 (permalink)
Banned
 
Join Date: Apr 2005
Location: n/a
Posts: 2,956
Default Re: Memory error on startup

Quote:
Originally Posted by 35g700 View Post
The BIOS sticker on the BIOS chip was revision 1.1, the required BIOS is like 1.4 or something. My theory was that the memory error was caused by some sort of required memory controller on the CPU not being available due to not having the right BIOS.

Also I checked the CMOS battery about a week ago when I got the chip in and it read about 3v which should be alright.
Hmm, if your bios chip does work let me know of it.
Really starting to wonder why newegg would still have that as open box sale last month and have so many return rates.... )_)

One man's junk is another mans treasure the way I see it.
-RockMan- is offline  
Old 05-25-2012, 01:41 PM   #14 (permalink)
rustle rustle
 
35g700's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Maine
Posts: 1,580
Default Re: Memory error on startup

Well the new BIOS chip arrived and I still got the same error. I have no Idea what the problem could be now.
__________________
Core i7 8700K @ 4.8GHz - Asus Z370-E - Gigabyte GTX 970 - 16GB DDR4 3000MHz - 500GB Samsung 960 EVO - Windows 10 Pro x64
Mid 2014 Retina MacBook Pro 13.3" - 2.6GHz core i5 - 16GB DDR3 1600MHz - 128GB - macOS High Sierra
Sony PS3 & PS4 500GB || iPhone 6s 64GB iOS 11 || Sony a6000
35g700 is offline  
Old 05-25-2012, 03:26 PM   #15 (permalink)
Banned
 
Join Date: Apr 2005
Location: n/a
Posts: 2,956
Default Re: Memory error on startup

Quote:
Originally Posted by 35g700 View Post
Well the new BIOS chip arrived and I still got the same error. I have no Idea what the problem could be now.
Sorry if my nerves seem to be abit shot as of right now, but before the end of day happens at 6pm, give them a call and speak with tier 2 tech-support and find out whats happening.

While calling them, I know your a technician but is the motherboard properly seated and grounded not causing esd problems ?
Thats the only thing that would stop it from posting up is improper installation.
__________________________________________________ ______________________
Dear AsRock Customer

We sincerely apologize for any inconvenience this may have caused you. Would you please tell us more detail about your system configuration? Please contact us at 909-590-8308. We can assist you shortly.

Thank you

AsRock SUPPORT
Tech Support Email: user@asrockamerica.com
-RockMan- is offline  
Old 05-26-2012, 07:28 AM   #16 (permalink)
rustle rustle
 
35g700's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Maine
Posts: 1,580
Default Re: Memory error on startup

The motherboard was installed correctly, I can't think of what would cause an improper ground.
__________________
Core i7 8700K @ 4.8GHz - Asus Z370-E - Gigabyte GTX 970 - 16GB DDR4 3000MHz - 500GB Samsung 960 EVO - Windows 10 Pro x64
Mid 2014 Retina MacBook Pro 13.3" - 2.6GHz core i5 - 16GB DDR3 1600MHz - 128GB - macOS High Sierra
Sony PS3 & PS4 500GB || iPhone 6s 64GB iOS 11 || Sony a6000
35g700 is offline  
Old 05-26-2012, 08:42 AM   #17 (permalink)
Banned
 
Join Date: Apr 2005
Location: n/a
Posts: 2,956
Default Re: Memory error on startup

Quote:
Originally Posted by 35g700 View Post
The motherboard was installed correctly, I can't think of what would cause an improper ground.

Let me ask you this again, have you tried anything else besides gskill also have you made any attempts of contacting asrock ?
I am noticing your only testing with gskill, maybe for this board it may not like it.
Try crucial, kingston, or mushkin if someone can give you a loaner, I am running out of options here so please do what you can.
-RockMan- is offline  
Old 05-26-2012, 09:18 AM   #18 (permalink)
rustle rustle
 
35g700's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Maine
Posts: 1,580
Default Re: Memory error on startup

I've tried G.SKILL and Crucial. I don't have access to any other types of RAM. I'm waiting for a response from ASRock right now.
__________________

__________________
Core i7 8700K @ 4.8GHz - Asus Z370-E - Gigabyte GTX 970 - 16GB DDR4 3000MHz - 500GB Samsung 960 EVO - Windows 10 Pro x64
Mid 2014 Retina MacBook Pro 13.3" - 2.6GHz core i5 - 16GB DDR3 1600MHz - 128GB - macOS High Sierra
Sony PS3 & PS4 500GB || iPhone 6s 64GB iOS 11 || Sony a6000
35g700 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
TF2 Error - Memory read error RicoDirenzo PC Gaming 4 03-20-2009 09:04 AM
Error on startup carnageX Microsoft Windows and Software 1 04-05-2007 12:45 AM
Startup ERROR cway Microsoft Windows and Software 5 09-15-2006 09:07 PM
Error on startup.... gill501 Microsoft Windows and Software 4 02-08-2005 04:09 PM
XP memory topping out on startup Bullit Microsoft Windows and Software 5 05-03-2004 10:09 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 01:55 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.