Laptop Shuts OFF during XP Install. BAD HD ???? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 10-31-2007, 05:38 AM   #1 (permalink)
True Techie
 
Katmandu's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Troy, Ohio
Posts: 224
Question Laptop Shuts OFF during XP Install. BAD HD ????

While "trying" to install XP on a laptop, gets to around the (9) minutes to go point and just SHUTS OFF!

I've tried about 6-7 times to reinstall and everytime it shuts off at the SAME point.

Is this an indicator of a bad sector on the Harddrive ??

Does it mean this HD is shot ??
__________________

Katmandu is offline  
Old 10-31-2007, 11:28 AM   #2 (permalink)
True Techie
 
Katmandu's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Troy, Ohio
Posts: 224
Unhappy Re: Laptop Shuts OFF during XP Install. BAD HD ????

Anyone ???
__________________

Katmandu is offline  
Old 10-31-2007, 12:51 PM   #3 (permalink)
Repeat Offender
 
superdave1984's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: South Fulton, TN
Posts: 1,980
Default Re: Laptop Shuts OFF during XP Install. BAD HD ????

Either that or bad RAM or bad CD.
__________________
Change the world. Of one person. Today.

If your equation requires either a complex combination of variables to get the desired result OR you can't seem to get the result regardless of the variables....it ain't your variables, it's your constant.
superdave1984 is offline  
Old 10-31-2007, 08:09 PM   #4 (permalink)
True Techie
 
Katmandu's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Troy, Ohio
Posts: 224
Question Re: Laptop Shuts OFF during XP Install. BAD HD ????

Quote:
Originally Posted by superdave1984 View Post
Either that or bad RAM or bad CD.
I'm going to try chkdsk r/ off the XP Boot disc. Also try another XP CD.

I swapped RAM, so that's ruled out.

Whatelse would cause a shutdown like this ???
Katmandu is offline  
Old 11-02-2007, 08:31 PM   #5 (permalink)
Field Engineer
 
SHAWN's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Long Island, NY
Posts: 4,697
Send a message via AIM to SHAWN
Default Re: Laptop Shuts OFF during XP Install. BAD HD ????

1. Dumb question. Is it plugged in?

2. Try your install without the battery.

3. Tryout the check disk and new media. Let us know how that goes.
__________________
A+, Network + , HP Certified Tech and MCP

Specs: AMD Phenom II X6 1095T, Asus M477TD, 8GB GSkill Ripjaws DDR3 1600 7-8-7-24 1T, 128GB Crucial M4 SSD, ATi HD4650, W7, 27" HL272 Monitor
SHAWN is offline  
Old 11-07-2007, 07:39 PM   #6 (permalink)
True Techie
 
Katmandu's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Troy, Ohio
Posts: 224
Angry Re: Laptop Shuts OFF during XP Install. BAD HD ????

Quote:
Originally Posted by SHAWN View Post
1. Dumb question. Is it plugged in?

2. Try your install without the battery.

3. Tryout the check disk and new media. Let us know how that goes.
Yes, it will only run off the AC adapter. The battery is shot.

I've now tried (3) different HDDs now and still get the SAME result.

I've downloaded Ultimate Boot Disk and ran many, many diagnostic tests. All hardware checked out just fine.

I did CPU, RAM burn-in tests, several different HDD scans/tests and ALL check out.

I used different XP CDs as well. These CDs worked fine on other installs.

STILL SHUTS DOWN w/7-9 minutes to go!!

Now what ??????
Katmandu is offline  
Old 11-07-2007, 07:42 PM   #7 (permalink)
True Techie
 
Katmandu's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Troy, Ohio
Posts: 224
Unhappy Re: Laptop Shuts OFF during XP Install. BAD HD ????

I've also tried to address any overheating issues using various, creative methods!

I've flipped open the keyboard (to expose the HDD CPU/Fan) and put a small vial of frozen liquid (in a small vial of course!)on TOP of the where the CPU/Fan sits.

I also raised up the back end of the laptop to expose the fan underneath as well. ALL to NO avail!!!!!

STILL shuts off with 7-9 minutes to go !!!!!!

I don't want to trash this laptop! Surely there is a solution!

Where do I go from here ????
Katmandu is offline  
Old 11-08-2007, 11:22 AM   #8 (permalink)
True Techie
 
dude112's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 236
Default Re: Laptop Shuts OFF during XP Install. BAD HD ????

I had kind of a similar problem on my old p3 800Mhz computer. For some reason it was set to 400Mhz and xp need more... 600mhz i believe. I set it back to 800mhz and installation went without a hitch.
Check in the bios if the cpu speed is up to par.
__________________
Finished:
Case: Fractal Design R4 \ PSU: Corsair TX-650 V2\ Mobo: Asrock Z75 Pro 3
Processor: Intel i5 3570K Stock
RAM: Corsair Vengeance 8GB 1600C9 (2x 4GB) \ Videocard: Gigabyte 7950 Windforce 3
SSD: Samsung 830 \ HDD: Samsung SpinPoint F1 500GB \ DVD-RW: 1x LG
Speakers: Logitech (2.1)\ Monitor: Dell Ultrasharp U2312HM
Keyboard: MS Comfort Curve\ Mouse: Logitech MX 518
dude112 is offline  
Old 11-08-2007, 11:27 AM   #9 (permalink)
Monster Techie
 
Bruce's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 1,229
Default Re: Laptop Shuts OFF during XP Install. BAD HD ????

Try reseating the RAM.
__________________
With all due respect John, I am the head of IT and I have it on good authority. If you type "Google" into Google, you can break the Internet. So please, no one try it, even for a joke.........It's not a laughing matter. You can break the Internet.
Bruce is offline  
Old 11-09-2007, 05:53 PM   #10 (permalink)
True Techie
 
Katmandu's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Troy, Ohio
Posts: 224
Question Re: Laptop Shuts OFF during XP Install. BAD HD ????

Quote:
Originally Posted by dude112 View Post
I had kind of a similar problem on my old p3 800Mhz computer. For some reason it was set to 400Mhz and xp need more... 600mhz i believe. I set it back to 800mhz and installation went without a hitch.
Check in the bios if the cpu speed is up to par.
Interesting. In one of the tests I did on the CPU, I saw where it was reporting 1/2 of the expected values.

It's a 2.4Ghz CPU running 400Mhz. It was reporting in as 1.2Ghz @ 200Mhz.

Now, is the Bus speed limited (restricted) to the RAM bus speed ? I believe this machine has a 256MB PC2700 (200Mhz) chip in it. I'd have to yank it to be sure.

Could this cause the CPU and system bus run at 200Mhz instead of 400Mhz ???
__________________

Katmandu is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Laptop shuts down after ~30 minutes of gaming UsernameTaken Hardware Repairs and Troubleshooting 0 10-14-2007 10:43 PM
Laptop turning off when booting or trying to install windows Rawan AbuSalman Microsoft Windows and Software 1 09-29-2007 09:37 PM
Cannot install Windows 2000 on Laptop ? NayNay1991x Microsoft Windows and Software 4 07-04-2007 03:53 PM
Formatting a Laptop running XP to install Win 98 SE Cyber.Logan Microsoft Windows and Software 5 05-31-2007 05:36 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 09:57 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.