Keep Losing LAN Driver - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 04-26-2009, 08:33 AM   #1 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 602
Default Keep Losing LAN Driver

Hello,

Have a Toshiba Satellite Laptop, for some reason or another, I keep losing the LAN driver so my LAN drop doesnt work. Not sure if it is CCleaner or some other app that is getting rid of it. Any advice?

Thank you.
__________________

__________________
-AMD Phenon X2 555
-Gigabyte GA-880GA-UD3H
-Western Digital Caviar RE WD2500YD 250GB 7200 RPM 16MB Cache Serial ATA150
-Patriot Sector 5 DDR3-1333 (4GB)
-Rosewill 500W PSU
leonardmp92 is offline  
Old 04-26-2009, 08:44 AM   #2 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 602
Default Re: Keep Losing LAN Driver

Or maybe if I can get the exact hardware profile of this, I can try to download it from Toshiba?
__________________

__________________
-AMD Phenon X2 555
-Gigabyte GA-880GA-UD3H
-Western Digital Caviar RE WD2500YD 250GB 7200 RPM 16MB Cache Serial ATA150
-Patriot Sector 5 DDR3-1333 (4GB)
-Rosewill 500W PSU
leonardmp92 is offline  
Old 04-26-2009, 09:03 AM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Apr 2009
Location: Nebraska
Posts: 25
Default Re: Keep Losing LAN Driver

Do you have vista?

if So, I've heard of windows updates knocking off network drivers. Stop windows updates (roll em back) and see if that helps. If it does Post back.
LastKnownUser is offline  
Old 04-26-2009, 09:42 AM   #4 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 602
Default Re: Keep Losing LAN Driver

I have Vista. I assume "rolling back the updates" is fairly easy? First time I have done this. Do you know if it is a specific update?

Thank you.
__________________
-AMD Phenon X2 555
-Gigabyte GA-880GA-UD3H
-Western Digital Caviar RE WD2500YD 250GB 7200 RPM 16MB Cache Serial ATA150
-Patriot Sector 5 DDR3-1333 (4GB)
-Rosewill 500W PSU
leonardmp92 is offline  
Old 04-26-2009, 10:36 AM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Apr 2009
Location: Nebraska
Posts: 25
Default Re: Keep Losing LAN Driver

***EDIT*** Do this first
Make sure you check the manufacturer for the latest driver for your device. Which Actually should be your first step. Man I'm going backwards on this... Yea, Check the manufacturer for the latest driver first before doing all the other steps. **EDIT**

This is hard for me to answer because I haven't Done it in vista as of yet. But you can go to device manager and go to the network device that shuts off and roll back the driver.
right click my computer/properties/device manager under networking right click the device go to properties then click on Rollback driver.

another solution someone has posted in another forum after a few searches says to check and see if vista is running the device in a "power saving mode" If Vista might be turning off the device to save "power" Turn that function off. You will find this function in the same area in the device manager.

If the roll back of the driver works for awhile then it messes up again, It might be a windows update or a software conflict of some kind at which case we will go from there.
LastKnownUser is offline  
Old 04-26-2009, 10:45 AM   #6 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 602
Default Re: Keep Losing LAN Driver

Thanks.

1. I dont know what type of LAN card I have, cant find it anywhere on any websites.

2. When I go to the device mgr, it doesnt even show the LAN driver, just the wireless one.

3. Will try to power thing, but still dont see the device in device mgr

Thanks.
__________________
-AMD Phenon X2 555
-Gigabyte GA-880GA-UD3H
-Western Digital Caviar RE WD2500YD 250GB 7200 RPM 16MB Cache Serial ATA150
-Patriot Sector 5 DDR3-1333 (4GB)
-Rosewill 500W PSU
leonardmp92 is offline  
Old 04-26-2009, 10:54 AM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Apr 2009
Location: Nebraska
Posts: 25
Default Re: Keep Losing LAN Driver

Quote:
Originally Posted by leonardmp92 View Post
Thanks.

1. I dont know what type of LAN card I have, cant find it anywhere on any websites.

2. When I go to the device mgr, it doesnt even show the LAN driver, just the wireless one.

3. Will try to power thing, but still dont see the device in device mgr

Thanks.
if its not on there go to "add Hardware" under control panel.

Let it do a search of your PC and see if it picks it up automatically. If it does, when its finished installing, then go to device manager and see if it lists your device there.

(otherwise I'm curious as when you restart the computer the computer doesn't recognise the hardware that is there automatically. Probably another vista issue. )

**oh can you post the model number of your toshiba laptop**
LastKnownUser is offline  
Old 04-26-2009, 11:15 AM   #8 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 602
Default Re: Keep Losing LAN Driver

Hello, thanks again for your help.

I have a Toshiba Satellite L305D, still cant find the type of LAN I have.
__________________
-AMD Phenon X2 555
-Gigabyte GA-880GA-UD3H
-Western Digital Caviar RE WD2500YD 250GB 7200 RPM 16MB Cache Serial ATA150
-Patriot Sector 5 DDR3-1333 (4GB)
-Rosewill 500W PSU
leonardmp92 is offline  
Old 04-26-2009, 11:38 AM   #9 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Apr 2009
Location: Nebraska
Posts: 25
Default Re: Keep Losing LAN Driver

Whats the numbers after L305D. Check the bottom of the computer there should be some numbers behind it that will further specify what modle it is.

Like for example I have a toshiba A105(This is where you ened)-s4284 <(this is what I need)
LastKnownUser is offline  
Old 04-26-2009, 11:42 AM   #10 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 602
Default Re: Keep Losing LAN Driver

S5874.

I cant even get the computer to provide me any info on the LAN NIC. I will need to find it somewhere else.
__________________

__________________
-AMD Phenon X2 555
-Gigabyte GA-880GA-UD3H
-Western Digital Caviar RE WD2500YD 250GB 7200 RPM 16MB Cache Serial ATA150
-Patriot Sector 5 DDR3-1333 (4GB)
-Rosewill 500W PSU
leonardmp92 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ATI 4870 X2 problems, too Monkworks Hardware Repairs and Troubleshooting 1 03-17-2009 10:57 PM
Wake-on-lan issues, XP Pro, Dell Dimension 2350.. just4747 Computer Networking and Internet Hardware 50 02-20-2009 12:00 PM
Microsoft Visual c++ error GG1972 Hardware Repairs and Troubleshooting 3 02-13-2009 10:52 PM
about changing motherboards rfv92 System Upgrades 4 01-01-2009 03:29 AM
Please Analyse, ethernet controller no longer working...[P] djmaddogfreak HijackThis Logs (finished) 16 07-04-2008 10:05 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 06:39 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.