issues with built-in microphone - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 05-27-2006, 05:43 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2006
Posts: 5
Default issues with built-in microphone

Hi, I just bought a Sweex JA000050 webcam 100k with built-in microphone. I got the camera to work ok, but my laptop (running XP) doesn't seem to recognise the microphone. I put the cable into the right slot and clicked the 'this device is my microphone' thing that popped up, but after that I'm stuck. There's nothing in the manual and I don't know where to go to activate it. I tried searching Windows help and everything seemed to be pointing to a 'speech recognition' tab in 'sounds, speech and audio devices' in the control panel, but this does not exist on my computer!

Also, I've tried setting up Yahoo! Messenger for voice conversations, but when it comes to testing the microphone it can't pick anything up.

Anyone got any ideas on how/if I can fix this? Thanks.

Matt
__________________

Matt21 is offline  
Old 05-27-2006, 05:47 PM   #2 (permalink)
Banned
 
Join Date: May 2005
Posts: 7,915
Send a message via Yahoo to talldude123
Default

lower the sound acceleration.

Go to Control Panel -> Sounds and Audio devices

Speaker Settings -> Advanced ->

Click on the Performance tab -> Turn Hardware Acceleration down or off. Whatever works better.
__________________

talldude123 is offline  
Old 05-27-2006, 05:56 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2006
Posts: 5
Default

Thanks. It still doesn't seem to be picking anything up, though.
Matt21 is offline  
Old 05-27-2006, 06:53 PM   #4 (permalink)
Monster Techie
 
brinks's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Canada
Posts: 1,144
Default

By default my microfone line in was muted in the windows sound mixer.. Have you checked that as well??

start run and type

sndvol32.exe ok

options

properties

check the Microphone and click ok

Now see if it is muted and clear the box..


also see start run mmsys.cpl

voice tab - Test Hardware..
brinks is offline  
Old 05-27-2006, 07:08 PM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2006
Posts: 5
Default

The microphone doesn't show up on any of the drop-down menus, just SigmaTel Audio, which I assume is the default sound thing. There just seems to be nothing there as far as the computer is concerned.
Matt21 is offline  
Old 05-27-2006, 07:36 PM   #6 (permalink)
Monster Techie
 
brinks's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Canada
Posts: 1,144
Default

So, you don't have any check boxes under the "Show the following volume controls:"?
brinks is offline  
Old 05-27-2006, 07:43 PM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2006
Posts: 5
Default

under 'show the following...' it has both line in and microphone, both of which are checked. In the actual volume control section microphone is checked but the scales for both line in and microphone are right near the top.
Matt21 is offline  
Old 05-27-2006, 07:49 PM   #8 (permalink)
Monster Techie
 
brinks's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Canada
Posts: 1,144
Default

You mean the "mute" box is checked for microphone in Volume control section?
If it is, uncheck it.
brinks is offline  
Old 05-28-2006, 06:50 AM   #9 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2006
Posts: 5
Default

It doesn't say mute, it says select. It is only possible to check select for either microphone or line in, not both. So in my case microphone is selected and line in is muted.
__________________

Matt21 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 11:49 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.