Intel 965 On Opengl 1.1?! - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 12-31-2016, 04:36 PM   #1 (permalink)
New Years Resolution: 4k
 
zaka100's Avatar
 
Join Date: Nov 2013
Location: Birmingham, UK
Posts: 696
Default Intel 965 On Opengl 1.1?!

Hey guys, so im using my laptop and i got bored so i decided to play a bit of minecraft for the first time in ages. I tried running it but it always crashed (even on the alpha released) because it requires opengl 2.0+. I tried getting my opengl version number by using OpenGL Extensions Viewer and it said 1.1. All my drivers are updated and i have a Intel 965 chip. I remember a year or two back I could run minecraft on this computer but now it doesn't. So what could be the problem?

Update: So now my computer is saying its running OpenGL 2.0 but minecraft is still not starting.
__________________

__________________
Play Minecraft! :D
Can't Come Online That Much Lately, Too Busy Studying For Exams...
R.I.P. My Build
CPU - AMD X4 860k @ 3.7ghz
GPU - ASUS STRIX R9 380X OC 4GB
RAM - 2x HyperX Fury 4gb
MOBO - MSI A78M-E35
SSD - 120gb Kingston Hyper X
HDD - WD 80gb
Head Phones - Corsair Vengeance 1500
zaka100 is offline   Reply With Quote
Old 12-31-2016, 07:54 PM   #2 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 23,730
Default Re: Intel 965 On Opengl 1.1?!

Any crashes or errors in the logs?
__________________

__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline   Reply With Quote
Old 01-01-2017, 06:55 AM   #3 (permalink)
New Years Resolution: 4k
 
zaka100's Avatar
 
Join Date: Nov 2013
Location: Birmingham, UK
Posts: 696
Default Re: Intel 965 On Opengl 1.1?!

Well I'm not on my computer atm but on the early versions of Minecraft it said that my pixel format was not accelerated.
__________________
Play Minecraft! :D
Can't Come Online That Much Lately, Too Busy Studying For Exams...
R.I.P. My Build
CPU - AMD X4 860k @ 3.7ghz
GPU - ASUS STRIX R9 380X OC 4GB
RAM - 2x HyperX Fury 4gb
MOBO - MSI A78M-E35
SSD - 120gb Kingston Hyper X
HDD - WD 80gb
Head Phones - Corsair Vengeance 1500
zaka100 is offline   Reply With Quote
Old 01-01-2017, 12:05 PM   #4 (permalink)
The Ghost
 
luke127's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Location: Australia
Posts: 784
Default Re: Intel 965 On Opengl 1.1?!

I need a full hardware spec list before I can tell you what's going on. I've dealt with stuff like this before, should be an easy fix. (Hopefully).
__________________
Yeah, I'm the boss 😂😂 FIGJAM 😂😂
luke127 is offline   Reply With Quote
Old 01-01-2017, 12:21 PM   #5 (permalink)
New Years Resolution: 4k
 
zaka100's Avatar
 
Join Date: Nov 2013
Location: Birmingham, UK
Posts: 696
Default Re: Intel 965 On Opengl 1.1?!

OK, I'm back on the computer and here's the specs and full error log for Minecraft 1.7.2.
Specs:
Fujitsu Siemens Amilo Li 2727
CPU: Intel Celeron M 550 @ 2.00ghz
RAM: 3gb
If you want any other specs just ask.

btw, in device manager under Display adapters it says 'Mobile Intel(R) 965 Express Chipset Family'

Error Log:
Quote:
[17:19:48] [Client thread/INFO]: LWJGL Version: 2.9.0
[17:19:48] [Client thread/ERROR]: Couldn't set pixel format
org.lwjgl.LWJGLException: Pixel format not accelerated
at org.lwjgl.opengl.WindowsPeerInfo.nChoosePixelForma t(Native Method) ~[lwjgl-2.9.0.jar:?]
at org.lwjgl.opengl.WindowsPeerInfo.choosePixelFormat (WindowsPeerInfo.java:52) ~[lwjgl-2.9.0.jar:?]
at org.lwjgl.opengl.WindowsDisplay.createWindow(Windo wsDisplay.java:244) ~[lwjgl-2.9.0.jar:?]
at org.lwjgl.opengl.Display.createWindow(Display.java :306) ~[lwjgl-2.9.0.jar:?]
at org.lwjgl.opengl.Display.create(Display.java:848) ~[lwjgl-2.9.0.jar:?]
at org.lwjgl.opengl.Display.create(Display.java:757) ~[lwjgl-2.9.0.jar:?]
at azd.Z(SourceFile:354) [1.7.2.jar:?]
at azd.e(SourceFile:689) [1.7.2.jar:?]
at net.minecraft.client.main.Main.main(SourceFile:103 ) [1.7.2.jar:?]
---- Minecraft Crash Report ----
// Would you like a cupcake?

Time: 01/01/17 17:19
Description: Initializing game

org.lwjgl.LWJGLException: Pixel format not accelerated
at org.lwjgl.opengl.WindowsPeerInfo.nChoosePixelForma t(Native Method)
at org.lwjgl.opengl.WindowsPeerInfo.choosePixelFormat (WindowsPeerInfo.java:52)
at org.lwjgl.opengl.WindowsDisplay.createWindow(Windo wsDisplay.java:244)
at org.lwjgl.opengl.Display.createWindow(Display.java :306)
at org.lwjgl.opengl.Display.create(Display.java:848)
at org.lwjgl.opengl.Display.create(Display.java:757)
at org.lwjgl.opengl.Display.create(Display.java:739)
at azd.Z(SourceFile:367)
at azd.e(SourceFile:689)
at net.minecraft.client.main.Main.main(SourceFile:103 )


A detailed walkthrough of the error, its code path and all known details is as follows:
---------------------------------------------------------------------------------------

-- Head --
Stacktrace:
at org.lwjgl.opengl.WindowsPeerInfo.nChoosePixelForma t(Native Method)
at org.lwjgl.opengl.WindowsPeerInfo.choosePixelFormat (WindowsPeerInfo.java:52)
at org.lwjgl.opengl.WindowsDisplay.createWindow(Windo wsDisplay.java:244)
at org.lwjgl.opengl.Display.createWindow(Display.java :306)
at org.lwjgl.opengl.Display.create(Display.java:848)
at org.lwjgl.opengl.Display.create(Display.java:757)
at org.lwjgl.opengl.Display.create(Display.java:739)
at azd.Z(SourceFile:367)

-- Initialization --
Details:
Stacktrace:
at azd.e(SourceFile:689)
at net.minecraft.client.main.Main.main(SourceFile:103 )

-- System Details --
Details:
Minecraft Version: 1.7.2
Operating System: Windows 10 (x86) version 10.0
Java Version: 1.8.0_111, Oracle Corporation
Java VM Version: Java HotSpot(TM) Client VM (mixed mode), Oracle Corporation
Memory: 54120288 bytes (51 MB) / 125042688 bytes (119 MB) up to 523501568 bytes (499 MB)
JVM Flags: 6 total; -XX:HeapDumpPath=MojangTricksIntelDriversForPerform ance_javaw.exe_minecraft.exe.heapdump -Xmx512M -XX:+UseConcMarkSweepGC -XX:+CMSIncrementalMode -XX:-UseAdaptiveSizePolicy -Xmn128M
AABB Pool Size: 0 (0 bytes; 0 MB) allocated, 0 (0 bytes; 0 MB) used
IntCache: cache: 0, tcache: 0, allocated: 0, tallocated: 0
Launched Version: 1.7.2
LWJGL: 2.9.0
OpenGL: ~~ERROR~~ RuntimeException: No OpenGL context found in the current thread.
Is Modded: Probably not. Jar signature remains and client brand is untouched.
Type: Client (map_client.txt)
Resource Packs: []
Current Language: ~~ERROR~~ NullPointerException: null
Profiler Position: N/A (disabled)
Vec3 Pool Size: ~~ERROR~~ NullPointerException: null
Anisotropic Filtering: Off (1)
#@!@# Game crashed! Crash report saved to: #@!@# C:\Users\zaka100\AppData\Roaming\.minecraft\crash-reports\crash-2017-01-01_17.19.49-client.txt
Java HotSpot(TM) Client VM warning: Using incremental CMS is deprecated and will likely be removed in a future release
__________________
Play Minecraft! :D
Can't Come Online That Much Lately, Too Busy Studying For Exams...
R.I.P. My Build
CPU - AMD X4 860k @ 3.7ghz
GPU - ASUS STRIX R9 380X OC 4GB
RAM - 2x HyperX Fury 4gb
MOBO - MSI A78M-E35
SSD - 120gb Kingston Hyper X
HDD - WD 80gb
Head Phones - Corsair Vengeance 1500
zaka100 is offline   Reply With Quote
Old 01-01-2017, 03:18 PM   #6 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 23,730
Default Re: Intel 965 On Opengl 1.1?!

Pixel Format Not Accelerated - Hopper
Quote:
On first- and second- generation Intel HD graphics chipsets, a Java version below 8u60 is needed on Windows 10. The new Minecraft launcher available on minecraft.net/download as a .MSI should automatically resolve issues on these chipsets.
I would suggest trying to downgrade Java versions firstly.

You can make double check you have OpenGL 2.0 drivers with this:
OpenGL Extensions Viewer - Download

When you installed your Intel GPU drivers, did you get them from Intel's website?
__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline   Reply With Quote
Old 01-01-2017, 04:18 PM   #7 (permalink)
New Years Resolution: 4k
 
zaka100's Avatar
 
Join Date: Nov 2013
Location: Birmingham, UK
Posts: 696
Default Re: Intel 965 On Opengl 1.1?!

Quote:
Originally Posted by carnageX View Post
Pixel Format Not Accelerated - Hopper


I would suggest trying to downgrade Java versions firstly.

You can make double check you have OpenGL 2.0 drivers with this:
OpenGL Extensions Viewer - Download

When you installed your Intel GPU drivers, did you get them from Intel's website?
I mentioned in op that I used OpenGL Extensions Viewer
Yes I did get the drivers from the official Intel website.

Ok, so I'm gonna try using java 7
__________________
Play Minecraft! :D
Can't Come Online That Much Lately, Too Busy Studying For Exams...
R.I.P. My Build
CPU - AMD X4 860k @ 3.7ghz
GPU - ASUS STRIX R9 380X OC 4GB
RAM - 2x HyperX Fury 4gb
MOBO - MSI A78M-E35
SSD - 120gb Kingston Hyper X
HDD - WD 80gb
Head Phones - Corsair Vengeance 1500
zaka100 is offline   Reply With Quote
Old 01-01-2017, 04:53 PM   #8 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 23,730
Default Re: Intel 965 On Opengl 1.1?!

Quote:
Originally Posted by zaka100 View Post
I mentioned in op that I used OpenGL Extensions Viewer
Yes I did get the drivers from the official Intel website.

Ok, so I'm gonna try using java 7
Oops missed that - my bad.
__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline   Reply With Quote
Old 01-01-2017, 05:29 PM   #9 (permalink)
New Years Resolution: 4k
 
zaka100's Avatar
 
Join Date: Nov 2013
Location: Birmingham, UK
Posts: 696
Default Re: Intel 965 On Opengl 1.1?!

Update: yeah, so downgrading to java 7 works despite a warning to update. Idk how that fixed it . Thanks
__________________
Play Minecraft! :D
Can't Come Online That Much Lately, Too Busy Studying For Exams...
R.I.P. My Build
CPU - AMD X4 860k @ 3.7ghz
GPU - ASUS STRIX R9 380X OC 4GB
RAM - 2x HyperX Fury 4gb
MOBO - MSI A78M-E35
SSD - 120gb Kingston Hyper X
HDD - WD 80gb
Head Phones - Corsair Vengeance 1500
zaka100 is offline   Reply With Quote
Old 01-01-2017, 05:38 PM   #10 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 23,730
Default Re: Intel 965 On Opengl 1.1?!

Good to hear that the Java version worked.

May want to jump to Java 8, just as long as it's below the update mentioned in the article.

Also, I think you can tell Minecraft to use a specific version of Java...so you could have both the new and old versions installed, and just tell MC to use the older version while the rest of your system uses the newer version (for security reasons).
__________________

__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Intel i7 930 or AMD phenom II X4 965 kyle1 New Systems | Building and Buying 7 04-24-2010 08:14 PM
MSI Neo 965 mobo bios SOOoooo SLOW! subxuk Hardware Repairs and Troubleshooting 3 04-26-2008 09:52 AM
The Bios in this System is not Fully ACPI compliant ( Gigabyte GA-965 QM S2 ) dying4004 Microsoft Windows and Software 1 03-23-2008 09:24 PM
what's this restart bug with 965 boards? diabloII New Systems | Building and Buying 0 04-13-2007 03:38 PM
E6300 + ASUS P5B 965 problems Laser Hardware Repairs and Troubleshooting 2 08-21-2006 09:56 PM


Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities


Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:53 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.