Installing IDE CD Drive - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 07-13-2010, 09:21 AM   #1 (permalink)
OCZ SSD Enthusiast
 
Night Fox's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Michigan
Posts: 656
Default Installing IDE CD Drive

Well, this may seem like an odd request...but I want to install an old IDE CD drive into my somewhat new computer. I've tried plugging it into both Master and Slave, but it never registers on Windows7 or in the BIOS. It turns on, and it opens just fine, it just never shows up anywhere. I have an ASUS P5Q motherboard (not the pro...). The IDE cable came with the motherboard, so it should be fine. Any suggestions on how to get it to work?
__________________

Night Fox is offline  
Old 07-13-2010, 10:44 AM   #2 (permalink)
 
patonb's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: In Gov't Regulated Cubical
Posts: 9,745
Default Re: Installing IDE CD Drive

Does it have the jumpers set?

Is the cable in correctly?
__________________

__________________
Foldie = i5 6600kMSI Z170A M5 EVGA 970 SC Corsair H100 Corsair hx520 2x8gb GSkill Corsair 650D
Woohoo = L5639 @3.1Ghz EVGA SR-2 gtx 260-216 Hyper 212+ Corsair 1050hx 6x2gb Corsair XMS3 Blackhawk Ulra
Alienware 18 - SLI 770M 4700mq 16Gig

patonb is offline  
Old 07-13-2010, 03:16 PM   #3 (permalink)
OCZ SSD Enthusiast
 
Night Fox's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Michigan
Posts: 656
Default Re: Installing IDE CD Drive

Quote:
Originally Posted by patonb View Post
Does it have the jumpers set?
...what are jumpers?
Night Fox is offline  
Old 07-13-2010, 04:06 PM   #4 (permalink)
 
patonb's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: In Gov't Regulated Cubical
Posts: 9,745
Default Re: Installing IDE CD Drive

Hehe there are little pins on the back of the drive..

Read this on it.
Brevard Users Group - Hardware Tinkers SIG Upgrade Repair PC
__________________
Foldie = i5 6600kMSI Z170A M5 EVGA 970 SC Corsair H100 Corsair hx520 2x8gb GSkill Corsair 650D
Woohoo = L5639 @3.1Ghz EVGA SR-2 gtx 260-216 Hyper 212+ Corsair 1050hx 6x2gb Corsair XMS3 Blackhawk Ulra
Alienware 18 - SLI 770M 4700mq 16Gig

patonb is offline  
Old 07-13-2010, 04:31 PM   #5 (permalink)
OCZ SSD Enthusiast
 
Night Fox's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Michigan
Posts: 656
Default Re: Installing IDE CD Drive

Okay...I don't really understand what to do with the jumpers..? I have one SATA cd drive already in and one SATA hard drive...so I'm guessing this IDE cd drive should be master...but what do i do with the pins?
Night Fox is offline  
Old 07-13-2010, 04:38 PM   #6 (permalink)
 
patonb's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: In Gov't Regulated Cubical
Posts: 9,745
Default Re: Installing IDE CD Drive

Ugh..... I sorta forget, but If i remember correct, you also need to use the end of the ribbon...

But anotherf quick googling......
Installing a IDE/EIDE CD drive
__________________
Foldie = i5 6600kMSI Z170A M5 EVGA 970 SC Corsair H100 Corsair hx520 2x8gb GSkill Corsair 650D
Woohoo = L5639 @3.1Ghz EVGA SR-2 gtx 260-216 Hyper 212+ Corsair 1050hx 6x2gb Corsair XMS3 Blackhawk Ulra
Alienware 18 - SLI 770M 4700mq 16Gig

patonb is offline  
Old 07-13-2010, 05:06 PM   #7 (permalink)
OCZ SSD Enthusiast
 
Night Fox's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Michigan
Posts: 656
Default Re: Installing IDE CD Drive

This still doesn't say how to set the jumpers...is it like something you plug in there? A switch? or..wha..
Night Fox is offline  
Old 07-13-2010, 06:36 PM   #8 (permalink)
Techie Beyond Description
 
MindoverMaster's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: /home
Posts: 12,212
Send a message via MSN to MindoverMaster
Default Re: Installing IDE CD Drive

Quote:
Originally Posted by Rubber_Ducky View Post
This still doesn't say how to set the jumpers...is it like something you plug in there? A switch? or..wha..
The top portion in this picture is the different configurations; CS, Master, Slave

__________________
Neowin.net Steam Account
MindoverMaster is offline  
Old 07-13-2010, 06:42 PM   #9 (permalink)
OCZ SSD Enthusiast
 
Night Fox's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Michigan
Posts: 656
Default Re: Installing IDE CD Drive

I get that...but what do I do with them? Like how do i select "master"
Night Fox is offline  
Old 07-13-2010, 06:53 PM   #10 (permalink)
 
patonb's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: In Gov't Regulated Cubical
Posts: 9,745
Default Re: Installing IDE CD Drive

There should be a bridge that slides onto the selected pins
The little white thing in the pic below
__________________

__________________
Foldie = i5 6600kMSI Z170A M5 EVGA 970 SC Corsair H100 Corsair hx520 2x8gb GSkill Corsair 650D
Woohoo = L5639 @3.1Ghz EVGA SR-2 gtx 260-216 Hyper 212+ Corsair 1050hx 6x2gb Corsair XMS3 Blackhawk Ulra
Alienware 18 - SLI 770M 4700mq 16Gig

patonb is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Installing win serv 2003 on new drive Dant22185 System Upgrades 4 05-08-2009 02:28 PM
Change drive on remote machine after FTPing to it Hviezdoslav Programming 2 04-27-2009 11:31 AM
Looking for a cheap IDE laptop hard drive Trotter Buy/Sell/Trade and Hot Deals 6 03-19-2009 11:47 PM
Adding IDE Hard Drive(s) to a SATA Hard Drive Rig digital_ninja2k System Upgrades 1 08-07-2008 03:33 PM
IDE Hard Drive + DVD Burner on Same Channel trekkie00 System Upgrades 3 07-18-2008 10:43 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:09 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.