I need help. - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 05-28-2006, 08:41 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2006
Posts: 5
Send a message via AIM to sshari25 Send a message via Yahoo to sshari25
Default I need help.

Hello, I decided to build my own machine. This is my second time doing it and the first went wonderfully and lasted about 3yrs, but this one is killing me. I just cannot figure out the problem. The specs are:
-Intel Pentium D 930 Presler 800MHz FSB 2 x 2MB L2
Cache LGA 775 Dual Core Processor
-Gigabyte GA-81945P-G Motherboard
-1gb DDR2 533
-Antec TruePower 550 Power Supply
-ATI x1300 512mb PCI Express Video Card
-Raidmax RX9 Case
-2x NEC ND3550A Burners
Here is the problem. I can't even get the thing to start up. I press power and it starts to run and then all of a sudden it shuts down before I can even get into the BIOS. I can't figure out what the problem is and neither can anyone I know. Any Suggestions
__________________

sshari25 is offline  
Old 05-28-2006, 08:54 PM   #2 (permalink)
Banned
 
Join Date: May 2005
Posts: 7,915
Send a message via Yahoo to talldude123
Default

Does the monitor display anything? Or does the computer boot up for 2 secs, and shut down?
__________________

talldude123 is offline  
Old 05-28-2006, 09:04 PM   #3 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 1,533
Default

i think you meant GA-8I945P-G cuz i couldnt find GA-81945P-G on gigabyte's site , did you connect the 4pin plug to the mobo? if you did try this: get all ram sticks out and power up , if it wont beep then the mobo is faulty , its also possible it doesnt support that specific processor , from what i saw on gigabyte site that processor is supported from bios F9 and up , in that case youll have to rma and hope youll get another with the good bios or replace it with some other mobo but on the other hand if you got some other s775 processor you might be able to use it and update the bios..
jeremy is offline  
Old 05-28-2006, 09:08 PM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2006
Posts: 5
Send a message via AIM to sshari25 Send a message via Yahoo to sshari25
Default

It starts up for about 2 seconds, with very little having time to come up on the monitor. I get as far as the option to set up or continue loading and before you can press anything it shuts down.. The power supply just shuts off.
sshari25 is offline  
Old 05-28-2006, 09:12 PM   #5 (permalink)
Banned
 
Join Date: May 2005
Posts: 7,915
Send a message via Yahoo to talldude123
Default

Everything else, such as HD, CD-ROM, and mobo seem fine? They all power up properly?



From Newegg:
Quote:
Cons: RMA'd first one because it wont system wont boot right away, then after recieveing the second still doesn't boot right away but system seems more stable, cant close my Raidmax front door with controls...
talldude123 is offline  
Old 05-28-2006, 09:20 PM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2006
Posts: 5
Send a message via AIM to sshari25 Send a message via Yahoo to sshari25
Default

Well, I know for sure that the CD Rom powers up fine, and I think the HD does. There really isn't much time before the power just shuts down.
sshari25 is offline  
Old 05-28-2006, 09:32 PM   #7 (permalink)
Banned
 
Join Date: May 2005
Posts: 7,915
Send a message via Yahoo to talldude123
Default

maybe the Video Card is too much for the Power Supply, and your power supply can't handle the extra juice...
talldude123 is offline  
Old 05-28-2006, 09:40 PM   #8 (permalink)
Master Techie
 
Shumway's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: London - Ontario - Canada
Posts: 2,729
Default

He has a Antec TruePower 550 Power Supply and i don't think his little x1300 is going to suck up enough to shut it down,Anyway's sshari25 have you tried seeing if the cpu heatsink is sitting properly?
Shumway is offline  
Old 05-28-2006, 09:50 PM   #9 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2006
Posts: 5
Send a message via AIM to sshari25 Send a message via Yahoo to sshari25
Default

The heat sink seems pretty tightly connected, but it has those plastic connections that snap in and they were such a pain. Could it be that it didn't come with enough thermal paste? By the way, he is a she
sshari25 is offline  
Old 03-10-2007, 06:35 AM   #10 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 1
Default Having the same problem

Computer will POST occasionally. Computer will not recognize Monitor. Everything is seeded on the board securely. When the Computer finally boots to Windows, it will shutdown after 10 minutes. In Safe Mode, it worked for over 2 hrs. The PSU is a 4 year old 350W PSU. We switched PSU's and now it won't POST at all. The Motherboard is only 2 yrs old. We tried to re-install Windows and the PC hung after pressing the space bar to boot from CD. Is the PSU too small to handle the MB's Load? A 650W PSU has been Ordered and Shipped.


-------------------------------------------------------------------------------
Model Name : GA-8I945P-G
--------------------------
M/B Rev : 1.02
BIOS Ver : 2.2
Serial No. :
Purchase Dealer :
-------------------------------------------------------------------------------
VGA Brand : ATi Model : X1300
CPU Brand : Intel Model : P4 Speed : 3.4
Operation System : Win XP SP : 2
Memory Brand : Type :
Memory Size : Speed :
Power Supply : 350 W
__________________

mburkhar is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 10:37 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.