How often you format your HD? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 12-25-2005, 09:14 PM   #1 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 175
Default How often you format your HD?

how often you format HD?

how long HD can last?

Thanks
__________________

kopenhagen is offline  
Old 12-25-2005, 10:55 PM   #2 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,307
Default

Fuor years, no format, no re-install.
__________________

__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is online now  
Old 12-25-2005, 11:36 PM   #3 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 44
Send a message via AIM to adiosk8
Default

depends really... I tend to format once every 5 months becasue ill change back and forth between linux and xp
__________________
AMD 64 x2 3800 @ 2.7
ASUS A8N-SLI premium
XFX 7800 GT
1GB Corsair XMS
2 200gb SATA maxtor drives - RAID 0
adiosk8 is offline  
Old 12-26-2005, 12:51 AM   #4 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Mar 2003
Posts: 337
Send a message via AIM to shdwsclan
Default

3 times
I really need a fourth
I will have to format my sata storage drive because of the damaged $MFT
I need to reinstall XP on my OS drive because its so messy.....
....in the past 4 years.....
shdwsclan is offline  
Old 12-26-2005, 01:00 AM   #5 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Nubius's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 11,600
Default

I format once every few months
Nubius is offline  
Old 12-26-2005, 01:11 AM   #6 (permalink)
Monster Techie
 
Martin's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: California
Posts: 1,422
Default

It's been well over a year since my last format and my machine still runs fine, but XP systems can still eventually rot.
__________________
Martin's Page of Stuff

I judge you when you use poor grammar.
Martin is offline  
Old 12-27-2005, 12:24 AM   #7 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 175
Default

Quote:
Originally posted by Trotter
Fuor years, no format, no re-install.
what will happen after 4 years?
how do you know how to replace it before it becomes dead, does it mean lost of datas?

is it neccessary to reformat at least once a year? the reason I do it because I download many programmes sometimes I want to get rid off of course I can do "add/remove" programme, but I wanna clean it

Thanks
kopenhagen is offline  
Old 12-27-2005, 01:17 AM   #8 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,307
Default

You want to clean it? Go to this post:
http://techist.com/showthread.php?s=...983#post534983

Read it, and follow the steps I laid out.
__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is online now  
Old 12-27-2005, 01:22 AM   #9 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: May 2005
Posts: 438
Default

Its not neccessary, but it depends on what your doing with comp. for example I have 3 comps. One for my mom, one laptop, one desktop, I've never had to reformat my moms cuz its never had any probs and if she gets a virus and it does no noticable damage than I just leave it alone (btw all she does is play games on it) My laptop I had to reformat often because I was downloading alot of diffrent programs which had cracks (don't do that any more). My desktop I've had for a few months now and will backup and restore every now and than. It really depends on what your computer is used for and if your data is important, which is up to you to choose.
harley3344 is offline  
Old 12-27-2005, 07:53 PM   #10 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 175
Default

Quote:
Originally posted by Trotter
You want to clean it? Go to this post:
http://techist.com/showthread.php?s=...983#post534983

Read it, and follow the steps I laid out.
Thanks for the tweaknow

How about the HD ? how do I know it will die? do you have to replace it before it happens?
__________________

kopenhagen is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 11:09 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.