HELP! HDD problems - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-16-2006, 12:33 PM   #1 (permalink)
Do work.
 
molsen's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Jacksonville, FL
Posts: 1,177
Send a message via AIM to molsen
Default HELP! HDD problems

Well everything was running fine for a few weeks.... today suddenly everything froze up. so i rebooted and now BIOS can't detect my SATA hdd. is there something I can do?

The hdd is spinning...i can feel it when i put my hand on it. it's not really making any weird noises. whats going on?
__________________

__________________
http://mattjolsen.tumblr.com
flickr

Intel E8400 @ 3.78ghz
8gb (4x2gb) G.SKILL DDR2 1600 @ 420mhz, 5-5-5-12
ASrock P43Twins1600 (hates RAM dividers)
WD Caviar 500gb + 250gb hdd, 32mb cache
eVGA 7900gs @ 585/1700mhz
OCZ GameXStream 600w PSU
Sound Blaster X-Fi Platinum
Cooler Master Centurion 5 case
molsen is offline  
Old 01-16-2006, 12:36 PM   #2 (permalink)
Do work.
 
molsen's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Jacksonville, FL
Posts: 1,177
Send a message via AIM to molsen
Default

i tried plugging the drive into different SATA connectors on the motherboard but still no luck...
__________________

__________________
http://mattjolsen.tumblr.com
flickr

Intel E8400 @ 3.78ghz
8gb (4x2gb) G.SKILL DDR2 1600 @ 420mhz, 5-5-5-12
ASrock P43Twins1600 (hates RAM dividers)
WD Caviar 500gb + 250gb hdd, 32mb cache
eVGA 7900gs @ 585/1700mhz
OCZ GameXStream 600w PSU
Sound Blaster X-Fi Platinum
Cooler Master Centurion 5 case
molsen is offline  
Old 01-16-2006, 12:46 PM   #3 (permalink)
Do work.
 
molsen's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Jacksonville, FL
Posts: 1,177
Send a message via AIM to molsen
Default

i reset the CMOS also...that had no effect
__________________
http://mattjolsen.tumblr.com
flickr

Intel E8400 @ 3.78ghz
8gb (4x2gb) G.SKILL DDR2 1600 @ 420mhz, 5-5-5-12
ASrock P43Twins1600 (hates RAM dividers)
WD Caviar 500gb + 250gb hdd, 32mb cache
eVGA 7900gs @ 585/1700mhz
OCZ GameXStream 600w PSU
Sound Blaster X-Fi Platinum
Cooler Master Centurion 5 case
molsen is offline  
Old 01-16-2006, 12:47 PM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 29
Default

try to start your computer bare except for the Hdd. no agp or sound cards, and perhaps pull out a stick of ram (I assume you have 512 on two slots...)
Illnab1024 is offline  
Old 01-16-2006, 12:53 PM   #5 (permalink)
Do work.
 
molsen's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Jacksonville, FL
Posts: 1,177
Send a message via AIM to molsen
Default

okay...that produced the same results...

it posts and boots to BIOS just fine. just for some reason it wont detect hdd. maybe it died? i can RMA it....but I'd hate to RMA a hdd with all my data on it...
__________________
http://mattjolsen.tumblr.com
flickr

Intel E8400 @ 3.78ghz
8gb (4x2gb) G.SKILL DDR2 1600 @ 420mhz, 5-5-5-12
ASrock P43Twins1600 (hates RAM dividers)
WD Caviar 500gb + 250gb hdd, 32mb cache
eVGA 7900gs @ 585/1700mhz
OCZ GameXStream 600w PSU
Sound Blaster X-Fi Platinum
Cooler Master Centurion 5 case
molsen is offline  
Old 01-16-2006, 12:55 PM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 29
Default

how old is the hdd?
Illnab1024 is offline  
Old 01-16-2006, 12:58 PM   #7 (permalink)
Ste
Do not Stare at my Avatar
 
Ste's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Upon Gleaning Infinity
Posts: 9,577
Send a message via MSN to Ste
Default

Try a different SATA connector.

Pop in your windows XP CD and try to run a repair.
Ste is offline  
Old 01-16-2006, 01:01 PM   #8 (permalink)
Do work.
 
molsen's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Jacksonville, FL
Posts: 1,177
Send a message via AIM to molsen
Default

the hdd is less than a month old. ill run by the pc shop tomorrow and see if i can find a SATA connector.

just out of curiosity...what would an XP repair do?
__________________
http://mattjolsen.tumblr.com
flickr

Intel E8400 @ 3.78ghz
8gb (4x2gb) G.SKILL DDR2 1600 @ 420mhz, 5-5-5-12
ASrock P43Twins1600 (hates RAM dividers)
WD Caviar 500gb + 250gb hdd, 32mb cache
eVGA 7900gs @ 585/1700mhz
OCZ GameXStream 600w PSU
Sound Blaster X-Fi Platinum
Cooler Master Centurion 5 case
molsen is offline  
Old 01-16-2006, 01:02 PM   #9 (permalink)
Ste
Do not Stare at my Avatar
 
Ste's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Upon Gleaning Infinity
Posts: 9,577
Send a message via MSN to Ste
Default

Quote:
Originally posted by molsen
the hdd is less than a month old. ill run by the pc shop tomorrow and see if i can find a SATA connector.

just out of curiosity...what would an XP repair do?
If it detects the drive then the repair may fix the problem. But its gotta see the drive first.
Ste is offline  
Old 01-16-2006, 01:07 PM   #10 (permalink)
Do work.
 
molsen's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Jacksonville, FL
Posts: 1,177
Send a message via AIM to molsen
Default

yea.... as of now it can't even see the drive. ill try the repair thing though.

ive been having some freezes lately. the screen would just completely freeze and no input/output would respond. and i'd need to restart to gain any control back

is this a symptom of a failing hdd? i thought it was maybe because my overclock was a little unstable. so i brought it down 100mhz and tested it alot with prime95 and s&m. it still froze up agian...and that's where i am now....
__________________

__________________
http://mattjolsen.tumblr.com
flickr

Intel E8400 @ 3.78ghz
8gb (4x2gb) G.SKILL DDR2 1600 @ 420mhz, 5-5-5-12
ASrock P43Twins1600 (hates RAM dividers)
WD Caviar 500gb + 250gb hdd, 32mb cache
eVGA 7900gs @ 585/1700mhz
OCZ GameXStream 600w PSU
Sound Blaster X-Fi Platinum
Cooler Master Centurion 5 case
molsen is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:43 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.