Headset issue - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-03-2011, 05:13 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 8
Question Headset issue

Alright so I re-formatted my PC today, and when it's back up and running the headset I have plugged into the back panel (3.5 mm jack) doesn't work. He sound or mic. It doesn't work because the computer isn't even recognizing it as a device. When I go to sound in control panel no devices show up. Restarting the computer did nothing, and plugging it into the front didn't work either.

What should I do?
__________________

Technical is offline  
Old 01-03-2011, 07:59 AM   #2 (permalink)
Lady Techie
 
Yami's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: UK
Posts: 7,772
Default Re: Headset issue

1) What OS is this? XP, Vista, 7?
2) Have you installed your motherboard's sound drivers?
3) If not, what motherboard do you have, if you know?
__________________

__________________
Desktop i5-4440 - ASRock Z77 Extreme4 - EVGA GTX970 - 4x4GB 1600MHz - Samsung 850 EVO 250GB - Be Silent Base 800 - 3TB+1TB+1TB+640GB
Laptop i7-3740QM @ 2.7GHz, 2x4GB 1600Mhz, GT640M, OCZ Agility 3 120GB
Smartphone Galaxy S7 Edge

LinkedIn Kiera Mitchell
Yami is offline  
Old 01-03-2011, 11:29 AM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 8
Default Re: Headset issue

It's vista 64bit

No I haven't installed my motherboards sound drivers but do they uninstall when re-formatting?

I'll have to open her up to see....
Gimme a moment.
Technical is offline  
Old 01-03-2011, 11:39 AM   #4 (permalink)
Lady Techie
 
Yami's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: UK
Posts: 7,772
Default Re: Headset issue

If you reformat, everything on that drive is lost - everything, including drivers.
__________________
Desktop i5-4440 - ASRock Z77 Extreme4 - EVGA GTX970 - 4x4GB 1600MHz - Samsung 850 EVO 250GB - Be Silent Base 800 - 3TB+1TB+1TB+640GB
Laptop i7-3740QM @ 2.7GHz, 2x4GB 1600Mhz, GT640M, OCZ Agility 3 120GB
Smartphone Galaxy S7 Edge

LinkedIn Kiera Mitchell
Yami is offline  
Old 01-03-2011, 11:41 AM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 8
Default Re: Headset issue

It's a PCI-Express x16

I also keep getting blue screens too... ****.

Should I just clean install again? Or post another thread about that?
Technical is offline  
Old 01-03-2011, 11:44 AM   #6 (permalink)
Lady Techie
 
Yami's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: UK
Posts: 7,772
Default Re: Headset issue

PCI-Express x16 is a bus in the motherboard, not your actual motherboard If this computer is a pre-built, what's the make + model? I probably should have asked that first.
__________________
Desktop i5-4440 - ASRock Z77 Extreme4 - EVGA GTX970 - 4x4GB 1600MHz - Samsung 850 EVO 250GB - Be Silent Base 800 - 3TB+1TB+1TB+640GB
Laptop i7-3740QM @ 2.7GHz, 2x4GB 1600Mhz, GT640M, OCZ Agility 3 120GB
Smartphone Galaxy S7 Edge

LinkedIn Kiera Mitchell
Yami is offline  
Old 01-03-2011, 11:48 AM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 8
Default Re: Headset issue

It wasn't pre-built it's a custom computer I've had for a couple years so I can't tell you the make and model. I'll just have to open her up I guess.
Technical is offline  
Old 01-03-2011, 11:51 AM   #8 (permalink)
Lady Techie
 
Yami's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: UK
Posts: 7,772
Default Re: Headset issue

You can also find out what motherboard you have using CPU-Z
CPUID - System & hardware benchmark, monitoring, reporting
Download it, open it and go to the Mainboard tab.

It should say the manufacturer, the model, and even the BIOS version.
__________________
Desktop i5-4440 - ASRock Z77 Extreme4 - EVGA GTX970 - 4x4GB 1600MHz - Samsung 850 EVO 250GB - Be Silent Base 800 - 3TB+1TB+1TB+640GB
Laptop i7-3740QM @ 2.7GHz, 2x4GB 1600Mhz, GT640M, OCZ Agility 3 120GB
Smartphone Galaxy S7 Edge

LinkedIn Kiera Mitchell
Yami is offline  
Old 01-03-2011, 12:07 PM   #9 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 8
Default Re: Headset issue

K it's a gigabyte
P35-DS3R
Technical is offline  
Old 01-03-2011, 12:15 PM   #10 (permalink)
Lady Techie
 
Yami's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: UK
Posts: 7,772
Default Re: Headset issue

Looks like this should be your audio driver
http://download.gigabyte.us/FileList...tek_azalia.exe
from this page
GIGABYTE - Motherboard - Socket 775 - GA-P35-DS3R (rev. 2.1)

Install the driver, restart and see if they work.
__________________

__________________
Desktop i5-4440 - ASRock Z77 Extreme4 - EVGA GTX970 - 4x4GB 1600MHz - Samsung 850 EVO 250GB - Be Silent Base 800 - 3TB+1TB+1TB+640GB
Laptop i7-3740QM @ 2.7GHz, 2x4GB 1600Mhz, GT640M, OCZ Agility 3 120GB
Smartphone Galaxy S7 Edge

LinkedIn Kiera Mitchell
Yami is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Microsoft Says Battery Issue Isnít An Issue Osiris Monitors, Printers and Peripherals 0 02-08-2010 11:57 PM
Headset issue Blizzaro Computer Audio and Multimedia 2 05-18-2009 05:31 PM
Wired headset issue metal11 Microsoft XBox 0 04-09-2008 06:22 PM
FS: The Renowned Medusa 5.1 Headset. Best Gaming Headset! andrewsvalesen Buy/Sell/Trade and Hot Deals 0 03-26-2008 11:43 PM
Sound Card, USB headset, Reg headset. cementshoes New Systems | Building and Buying 3 03-09-2007 03:45 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 06:31 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.