HDTV as Monitor issues - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 02-17-2011, 03:20 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 5
Default HDTV as Monitor issues

Hey,
I've tried researching this problem before having to post and be a pain, but the main problem is I'm not quite sure what to search, I've researched around about but can't really find anything related to my actual problem. And now i guess would be a good time to post my actual problem!

Basically i want to use my HDTV as my primary monitor, I'm running it through an ATI Radeon 4870 (HDMI output slot straight into TV) but the only way i can seem to get it to work (no idea how i figured this out in the 1st place really, lots of luck and fiddling around) I have to launch with both my old PC monitor plugged in AND my HDTV i see the boot screen, then the windows screen, then my TV goes blank, and my monitor flashes the login for a second, then also goes blank, and i have to use TAB and Enter to sign on, then i must unplug the PC monitor, then replug it in, then my screen shows on the HDTV. shows fine and resi is perfect 1920x1080. Also my pc monitor comes on and acts as a second spare screenspace, which is awesome and i would like this, but i just dont like the switching of wires constantly!

Sorry for the long winded post, but i though was best to give as much detail as i could, the solution im looking for is basically to be able to just have the HDTV plugged in and my computer boot up on that and show the login screen and login without separate wire switching. but if i try do that i just get a really low quality resi like 640x480 and 8bit colour.

Thanks alot in advance, and apologies again for the long winded post
Jon
__________________

Jon.mcewan is offline  
Old 02-17-2011, 03:26 PM   #2 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,515
Default Re: HDTV as Monitor issues

Do you have updated Catalyst Control Center and drivers for your card?
__________________

__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline  
Old 02-17-2011, 03:31 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 5
Default Re: HDTV as Monitor issues

thanks for the speedy reply. Drivers are up to date as far as im aware (im not really a tech genious but i think they are! according to device manager and right clicking, update drivers they seem to be at the latest version) And as for CCC thats a whole other problem, i have installed the latest version (today actually) but CCC doesnt actually launch, so it is installed and up to date, jsut refuses to work.

Thanks again! and sorry for my lack of knowlage, ill post as much as i can to be as much help as i can
Jon.mcewan is offline  
Old 02-18-2011, 10:13 AM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 5
Default Re: HDTV as Monitor issues

I messed around somemore, and now both displays don't have to be plugged in upon startup, if i have just the HDTV plugged in i get the boot screen then windows loading bar, then everything goes black, again if i TAB TAB ENTER to log in its still black, but if i plug and unplug my monitor cable it all comes up on my HDTV and displays fine. I'm kinda at a dead end here, i can get it to display so i know its working, but the method of getting it to display is somewhat irritating, i also dont want to have to keep plugging and unplugging the monitor cable as its probably gonna come loose after a while.
Jon.mcewan is offline  
Old 02-21-2011, 07:33 PM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 13
Default Re: HDTV as Monitor issues

if u have 2 monitors hooked up, u have to change the settings to determine which is the primary monitor.. all u have to do is switch the monitors... or just take a dump on ur neighbors cat and that should do the trick too
jaffi34 is offline  
Old 02-22-2011, 10:03 AM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 5
Default Re: HDTV as Monitor issues

Thanks Jaff, i tried the lather of the 2, the cat wasnt very happy =(! but regarding the 1st solution i have done this, opened display settings and the HDTV set default and runs fine, but as soon as i restart its just back to where i was, the monitor shows HDTV blank and i have to either plug and unplug monitor or go into settings and enable HDTV by extending my desktop onto this display, and then ticking primary! im out of ideas now =S
Jon.mcewan is offline  
Old 02-22-2011, 12:35 PM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 5
Default Re: HDTV as Monitor issues

after some fiddling around AGAIN! i managed to figure (thanks for the help!) that if i set the resoultion to 1280x720 it seems to run and launch fine, i guess the new problem is is there a way to force the login screen to launch a seperate resi from the main screen or something ^^ if not i guess i can just run with 1280x720 and ill have to rearrange my desktop and get used to it!
__________________

Jon.mcewan is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
HDTV FOR MONITOR??? Cathalb4 System Upgrades 6 04-01-2010 08:50 AM
HDTV...not for a monitor tipsykip Off Topic Discussion 2 08-30-2007 11:43 AM
HDTV as a monitor? Riznarf New Systems | Building and Buying 0 05-04-2007 06:16 AM
Monitor Advice again...LCD HDTV BoysNightOut New Systems | Building and Buying 20 11-23-2006 03:20 PM
HDTV monitor? DyNaStY336 Monitors, Printers and Peripherals 3 01-30-2005 12:28 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 06:08 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.