HDD Formatting - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-18-2010, 12:18 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 20
Default HDD Formatting

I have an old 80GB HDD (WD800JD-75LSA0)

I took it out of an old computer that I no longer use. Any time that I tried to use it I would get BSOD. XP pro was installed on it so I figure that there was something wrong with it and causing problems. Either that or the drive was dead. I then used Active@ KillDisk to zero it out to see if this would allow me to use it.

My problem is that Vista wont recognize that its there anymore. The bios screen upon boot lists it, and opening up Active@ KillDisk sees it also but vista doesn't.

I was going to simply do: format drive: /q
but I cant tell it what drive to look for.

This is where I am stuck, any advice would be appreciated.
__________________

pupuplader is offline  
Old 01-18-2010, 12:25 AM   #2 (permalink)
Lord Techie
 
S0ULphIRE's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Australia
Posts: 8,661
Send a message via MSN to S0ULphIRE
Default Re: HDD Formatting

Right click on your My Computer icon and select 'Manage'
In the list on the left, browse to 'Disk Management'
You should see all the hdds in your system show up, including the 80Gb drive. Right click on it and select 'Initialise'
__________________

__________________
"As a result of all this hardship, dirt, thirst, and wombats, you would expect Australians to be a sour lot. Instead, they are genial, jolly, cheerful, and always willing to share a kind word with a stranger, unless they are an American." -- Douglas Adams
S0ULphIRE is offline  
Old 01-18-2010, 12:46 AM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 20
Default Re: HDD Formatting

Just initialized it and still no go. Doesnt show up when I open up my computer.
pupuplader is offline  
Old 01-18-2010, 01:43 AM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 20
Default Re: HDD Formatting

Just figured it out, its been a while since using computer management. I remembered how to format it from this screen. Thanks
pupuplader is offline  
Old 01-18-2010, 01:46 AM   #5 (permalink)
Lord Techie
 
S0ULphIRE's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Australia
Posts: 8,661
Send a message via MSN to S0ULphIRE
Default Re: HDD Formatting

After initialising the drive you need to partition it. Same disk management area, right click on the drive and select partition.
__________________
"As a result of all this hardship, dirt, thirst, and wombats, you would expect Australians to be a sour lot. Instead, they are genial, jolly, cheerful, and always willing to share a kind word with a stranger, unless they are an American." -- Douglas Adams
S0ULphIRE is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Formatting a HDD without installing Windows memory Microsoft Windows and Software 7 12-29-2009 10:21 AM
formatting a hdd and its taking forever myr707 Microsoft Windows and Software 12 04-26-2009 05:20 AM
HDD issue!! *please help me* SirCyber Hardware Repairs and Troubleshooting 13 08-23-2008 10:09 PM
Formatting an Notebook HDD turned External HDD? NightSurge Microsoft Windows and Software 3 07-31-2008 09:06 PM
C zone of IBM/Hitachi HDD SalvationDATA Laptops and Notebooks 0 12-27-2007 02:04 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 11:15 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.