hard drive failed or motherboard problem? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 06-28-2006, 10:04 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Dec 2005
Posts: 3
Default hard drive failed or motherboard problem?


I have a computer that seemed to of died at random
we walked in and the thing was just off (we left it on)

I turn it on and it says "drive 0 can not be found"
I took the drive out of that box and put it into mine as a slave..
and it says drive o and 1 can not be found.. I tried master as well.. same error msg..
so I'm assuming the drive went bad, over heated (I dont know)
the drive spins up and powers up.. just no computer I put it in seems to find the drive..

heres the real problem:
when I try to install a new hard drive in the comp..
it keeps tellin me "drive 0 can not be found"

Ive tried 3 different spare drives I have..
and I know these drives to work..
some are unformated, other with win xp installs..
and the comp keeps tellin me it cant find the drives..

my question is:
is there anything like bios settings.. or some kinda config
that I need to delete/clear so that the comp will find the new drives I put into it?

any ideas before I buy a quick 300$ dell to replace it?

GeTSm0keD is offline  
Old 07-09-2006, 02:37 AM   #2 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Jul 2006
Posts: 23

try changing the IDE cable.. if it still fails . these is some problem with the IDE drive in Motherboard..

hurricanes is offline  
Old 07-09-2006, 11:40 AM   #3 (permalink)
Monster Techie
sPlAtOiD's Avatar
Join Date: Nov 2002
Posts: 1,748

Also try the secondary IDE port on motherboard .The primary may be shot. Also have you formated the new drive and made an active partition? If not that will be a problem also.
sPlAtOiD is offline  
Old 07-09-2006, 12:32 PM   #4 (permalink)
Monster Techie
FlashDude's Avatar
Join Date: Apr 2006
Location: NB, Canada
Posts: 1,232
Send a message via MSN to FlashDude

One the other system could you get it to boot off its hdd with the problem one as slave?? and if so does it show up in the bios/post screen and have you looked in computer management? You could try resetting the bios, clear the cmos/remove the battery and/or jumper. And is the other machine XP? because if it is formatted in NTSF then 98 or ME won't recognize it at all.
FlashDude is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 11:11 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.