GPU Core Clock Speed? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 08-27-2007, 01:50 PM   #1 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Mar 2005
Location: Illinois
Posts: 609
Exclamation GPU Core Clock Speed?

Its better to have a higher clock speed right ... like 6** is better than like 527... or ??? Because I've been looking at 8600gt's and some are higher some are lower i didnt know whether to go evga 8600gt or XFX 8600gt XXX edition.. cuz of the higher core speed.
__________________

__________________

•AMD 8120 @ 3.8Ghz
•CoolerMaster Hyper212 EVO
•MSI 970A G46
•8GB Dual-Channel 1600Mhz DDR3 Corsair Vengeance
•eVGA 660 GTX Ti
•128gb Samsung 830 SSD (OS, Games)
•2TB Seagate 7200rpm 64mb Barracuda SATA6GB's
•640gb WD (Cavier Blue)
•CoolerMaster HAF-X
AuThoRitY is offline  
Old 08-27-2007, 01:51 PM   #2 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Jul 2007
Location: San Jose, California
Posts: 2,456
Send a message via AIM to phucng_10 Send a message via Yahoo to phucng_10
Default Re: GPU Core Clock Speed?

Yeah, but it has to be stable. Otherwise you'll be getting plenty of artifacts while playings games or maybe random ones popping up on your monitor.
__________________

__________________
|phucng_10's WM|
phucng_10 is offline  
Old 08-27-2007, 01:53 PM   #3 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Mar 2005
Location: Illinois
Posts: 609
Default Re: GPU Core Clock Speed?

I see, how do I tell if its stable or not? I don't know which one to buy... I've always heard eVGA is amazing but it doesn't have many reviews on tigerdirect to where the XFX one has a higher core speed and a lot of reviews all 5 star rated.
__________________

•AMD 8120 @ 3.8Ghz
•CoolerMaster Hyper212 EVO
•MSI 970A G46
•8GB Dual-Channel 1600Mhz DDR3 Corsair Vengeance
•eVGA 660 GTX Ti
•128gb Samsung 830 SSD (OS, Games)
•2TB Seagate 7200rpm 64mb Barracuda SATA6GB's
•640gb WD (Cavier Blue)
•CoolerMaster HAF-X
AuThoRitY is offline  
Old 08-27-2007, 02:07 PM   #4 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Jul 2007
Location: San Jose, California
Posts: 2,456
Send a message via AIM to phucng_10 Send a message via Yahoo to phucng_10
Default Re: GPU Core Clock Speed?

EVGA is the best! Excellent customer service, wonderful Warranty offerings, and a great Step-Up program.

Well one way to check if the VGA is stable or not, is to download ATi Tool. Yes, it's called an ATi Tool, but you can use both for nVidia and ATi graphics. You run an Artifact Scan. Artifacts are those little specs of things floating around on the monitor. If you have some Artifacts while running the scan, then that means your GPU isn't stable.
__________________
|phucng_10's WM|
phucng_10 is offline  
Old 08-27-2007, 02:17 PM   #5 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Mar 2005
Location: Illinois
Posts: 609
Default Re: GPU Core Clock Speed?

and if it isnt stable then what do i do
__________________

•AMD 8120 @ 3.8Ghz
•CoolerMaster Hyper212 EVO
•MSI 970A G46
•8GB Dual-Channel 1600Mhz DDR3 Corsair Vengeance
•eVGA 660 GTX Ti
•128gb Samsung 830 SSD (OS, Games)
•2TB Seagate 7200rpm 64mb Barracuda SATA6GB's
•640gb WD (Cavier Blue)
•CoolerMaster HAF-X
AuThoRitY is offline  
Old 08-27-2007, 02:22 PM   #6 (permalink)
Mod Emeritus
 
b1gapl's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 13,044
Default Re: GPU Core Clock Speed?

Why not just get the non overclocked version, and overclock it yourself, with ATI Tool.

Your sig might be too big by the way. I believe you're allowed a graphic and 8 lines of text. You have 10.
__________________


3770K | ASUS STRIX GTX 1080 | DDR3-1600 16GB | CORSAIR 650D | CORSAIR HX 850W | CORSAIR H100 | SOUND BLASTER Z | ASROCK EXTREME4 GEN3

b1gapl is offline  
Old 08-27-2007, 02:23 PM   #7 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Jul 2007
Location: San Jose, California
Posts: 2,456
Send a message via AIM to phucng_10 Send a message via Yahoo to phucng_10
Default Re: GPU Core Clock Speed?

You lower your Core and Mem clock and run Artifact Scan again. Lower them by 5-10MHz.
__________________
|phucng_10's WM|
phucng_10 is offline  
Old 08-27-2007, 02:27 PM   #8 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Mar 2005
Location: Illinois
Posts: 609
Default Re: GPU Core Clock Speed?

is that what everyone uses to overclock? ATI Tool? where to I download and is there a noob tutorial on how to do it I've never done it and don't want to fry my crap... help would be appreciated ill get the non oc'ed edition
__________________

•AMD 8120 @ 3.8Ghz
•CoolerMaster Hyper212 EVO
•MSI 970A G46
•8GB Dual-Channel 1600Mhz DDR3 Corsair Vengeance
•eVGA 660 GTX Ti
•128gb Samsung 830 SSD (OS, Games)
•2TB Seagate 7200rpm 64mb Barracuda SATA6GB's
•640gb WD (Cavier Blue)
•CoolerMaster HAF-X
AuThoRitY is offline  
Old 08-27-2007, 02:29 PM   #9 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Jul 2007
Location: San Jose, California
Posts: 2,456
Send a message via AIM to phucng_10 Send a message via Yahoo to phucng_10
Default Re: GPU Core Clock Speed?

You won't fry anything. And it's pretty simple to use ATi Tool.
__________________
|phucng_10's WM|
phucng_10 is offline  
Old 08-27-2007, 02:32 PM   #10 (permalink)
Mod Emeritus
 
b1gapl's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 13,044
Default Re: GPU Core Clock Speed?

Quote:
Originally Posted by AuThoRitY View Post
is that what everyone uses to overclock? ATI Tool? where to I download and is there a noob tutorial on how to do it I've never done it and don't want to fry my crap... help would be appreciated ill get the non oc'ed edition
ATITool - Overclocking utility for ATI cards
__________________

__________________


3770K | ASUS STRIX GTX 1080 | DDR3-1600 16GB | CORSAIR 650D | CORSAIR HX 850W | CORSAIR H100 | SOUND BLASTER Z | ASROCK EXTREME4 GEN3

b1gapl is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
X1950XT 256MB speed. krazieaznboi New Systems | Building and Buying 43 08-14-2007 10:49 AM
AMD Athlon™ 64 X2 Dual Core Processor Utilities & Updates Osiris Overclocking and Modding 6 05-31-2007 01:41 PM
My friends keeps telling me AMD X2 is faster than Core 2 pinoy3000 New Systems | Building and Buying 0 05-23-2007 11:49 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 09:43 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.