Games lock up - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 11-05-2012, 03:46 PM   #1 (permalink)
There and Back again
 
Nukem's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Chattanooga, TN
Posts: 4,402
Default Games lock up

Since I installed the SSD drive in my machine, I have had every game I play freeze after about 10 or so minutes... Doesn't matter if it's Fallout 3, Skyrim, to Black Mesa, Doom3 BFG ed. All freeze up and the GPU temp has not gone above 52C at any time. (usually less)

So far this is what I have done to try and find out what the problem is.
note: Games are not installed on the SSD. Steam/Ga,es are on my 250GB drive.
1. Very thorough cleaning
2. removed/reinstalled nvidia / MSI mobo drivers
3. cleaned/re-applied thermal paste (on CPU only)
4. ram memtest 86 over night with 0 errors
5. ran OCCT for about 4 hours with no errors.

Any other ideas I can try? I'm at a lose as to why it's doing this...
__________________

__________________



Dell 4K S2817Q / Logitech Z-680 / Func MS3 Mouse / Corsair K70 LUX rgb
NZXT Source 530 / i5-7600K / Corsair H100i v2 / ASRock Z270 Extreme4
SM951 M2 256GB / 850 evo 1TB / Seagate 2TB / WD 2TB
2x16GB Vengeance LPX DDR4 3000 / evga Classified GTX 980 ti / Seasonic M12II 850W

Nukem is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2012, 05:30 PM   #2 (permalink)
I don't overclock
 
Fat.Clown's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: offline
Posts: 3,326
Default Re: Games lock up

check for firmware update on the SSD.
check for motherboard BIOS update.
swap out the SSD for regular hard drive, if no issues. RMA the SSD.
__________________

Fat.Clown is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2012, 05:47 PM   #3 (permalink)
There and Back again
 
Nukem's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Chattanooga, TN
Posts: 4,402
Default Re: Games lock up

Bios is good..

Have a few minor updates to the mobo....

I can't touch the Ptriot server right now for some reason, so I'll check for firmware in a little while.. Didn't think about that one, so thanks!
__________________



Dell 4K S2817Q / Logitech Z-680 / Func MS3 Mouse / Corsair K70 LUX rgb
NZXT Source 530 / i5-7600K / Corsair H100i v2 / ASRock Z270 Extreme4
SM951 M2 256GB / 850 evo 1TB / Seagate 2TB / WD 2TB
2x16GB Vengeance LPX DDR4 3000 / evga Classified GTX 980 ti / Seasonic M12II 850W

Nukem is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2012, 07:34 PM   #4 (permalink)
There and Back again
 
Nukem's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Chattanooga, TN
Posts: 4,402
Default Re: Games lock up

Firmware is up to date... I really don't want to take all that time reloading. (enter whine here)

I might have to wait until I have a spare day to work on it. right now, forget it.
__________________



Dell 4K S2817Q / Logitech Z-680 / Func MS3 Mouse / Corsair K70 LUX rgb
NZXT Source 530 / i5-7600K / Corsair H100i v2 / ASRock Z270 Extreme4
SM951 M2 256GB / 850 evo 1TB / Seagate 2TB / WD 2TB
2x16GB Vengeance LPX DDR4 3000 / evga Classified GTX 980 ti / Seasonic M12II 850W

Nukem is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2012, 02:26 AM   #5 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 28,279
Default Re: Games lock up

Check to make sure your pagefile isn't being used on the SSD, and that you at least have a small one or a regular on on a different drive. That can cause freezes too.

I agree on the try a different drive. If you don't have freezing issues you need to RMA your SSD.
__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2012, 09:46 AM   #6 (permalink)
Super Techie
 
danhodge's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: UK
Posts: 269
Send a message via Skype™ to danhodge
Default Re: Games lock up

This happened to me because i had an OS that needed reactivating. I know you didn't mention it - but if you changed your motherboard, maybe this is the problem?
danhodge is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2012, 04:09 PM   #7 (permalink)
There and Back again
 
Nukem's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Chattanooga, TN
Posts: 4,402
Default Re: Games lock up

I moved my pagefiles regardless... So thanks PPMac. Games still lock up.

I haven't changed anything but added the SSD, so going with general majority, me'thinks I might have to RMA a drive... Windows works perfectly well on it, but when I add the game to it, I dunno... something goes ka'put. So when I have time, I'll swap drives back and go from there... Thanks ya'll
__________________

__________________



Dell 4K S2817Q / Logitech Z-680 / Func MS3 Mouse / Corsair K70 LUX rgb
NZXT Source 530 / i5-7600K / Corsair H100i v2 / ASRock Z270 Extreme4
SM951 M2 256GB / 850 evo 1TB / Seagate 2TB / WD 2TB
2x16GB Vengeance LPX DDR4 3000 / evga Classified GTX 980 ti / Seasonic M12II 850W

Nukem is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 03:59 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.