In game lag/freezes RAM related? - Page 3 - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 11-03-2010, 10:05 PM   #21 (permalink)
True Techie
 
roweder's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Pennsylvania
Posts: 170
Default Re: In game lag/freezes RAM related?

I've actually looked at my MSConfig before, I've made sure that nothing is running that shouldn't be, and made things like camera software not run at startup, as well as itunes updates and things like that, processes are usually very low, I haven't watched while I'm in-game though, and I've been doing my best to keep this copy of windows as clean as possible, it's win7 64.
__________________

roweder is offline  
Old 11-03-2010, 10:35 PM   #22 (permalink)
Lord Techie
 
hikaricloud's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: USA
Posts: 6,220
Default Re: In game lag/freezes RAM related?

To be on the safe side, have you run any virus/malware scans? if for no other reason, to have a control. I would at least run Malwarebytes just to double check, sometimes these things can be hiding.

Another thing to consider, and this may be a stretch, but some wireless adapters spike usage way up randomly, I know mine does. My music sometimes skips in my players, sometimes videos, etc, and my machine isn't anything to sneeze at. This is even after a fresh write, too. Are you using a wireless card or are you hard cabled?

As soon as we rule everything like that out we can be utterly sure if it's hardware related.
__________________

__________________
R.I.P. Ronald C. "Bucky" Buck
3/13/1949 - 11/30/2010
Poizen22 - in all honesty id prefetr my pics get passed around then send perform some homo erotic sexual deed.
thirdshiftdj - what on earth are you trying to say???
I do not accept support questions via EMail, PM or IM.
If I helped you out, or what I just said rocked you like a hurricane, hit the little thingie over there.
<-------------------------------
hikaricloud is offline  
Old 11-03-2010, 10:43 PM   #23 (permalink)
True Techie
 
roweder's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Pennsylvania
Posts: 170
Default Re: In game lag/freezes RAM related?

I do run windows defender, but that's mostly it, and it's been doing this on this install and my old one, I'll run that one

I connect to the internet with a cat5e cable straight to the cable modem (verizon fios).

Quote:
As soon as we rule everything like that out we can be utterly sure if it's hardware related.
^^ I like it
roweder is offline  
Old 11-03-2010, 10:54 PM   #24 (permalink)
Lord Techie
 
hikaricloud's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: USA
Posts: 6,220
Default Re: In game lag/freezes RAM related?

Ahhhh I envy you. I want FiOS but this area doesn't support it.

Windows Defender is kinda meh in my opinion. My personal preference is running Microsoft Security Essentials with periodic scans from Malwarebytes. Other good programs for either troubleshooting or periodic scans are Spybot and SuperAntiSpyware (though make sure you don't turn on the realtime protection, they aren't so great. In fact sometimes I just uninstall SuperAntiSpyware after I'm done with it...). CCleaner is a good cleanup program for junk files and registry errors as well.
__________________
R.I.P. Ronald C. "Bucky" Buck
3/13/1949 - 11/30/2010
Poizen22 - in all honesty id prefetr my pics get passed around then send perform some homo erotic sexual deed.
thirdshiftdj - what on earth are you trying to say???
I do not accept support questions via EMail, PM or IM.
If I helped you out, or what I just said rocked you like a hurricane, hit the little thingie over there.
<-------------------------------
hikaricloud is offline  
Old 11-03-2010, 11:13 PM   #25 (permalink)
True Techie
 
roweder's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Pennsylvania
Posts: 170
Default Re: In game lag/freezes RAM related?

We got FiOS about 2 years ago, we live in the suburbs of Philadelphia, we're in a wealthy-ish area, although there's lotsa farms in our area, it's actually kind of surprising that they came to our neighborhood, i guess we just got lucky XD

back on topic...

I ran the Malwarebytes full scan (free version) and it didn't come back with anything I'm goin to bed soon, so tommorow around 3:00 when I get home I'll have some memtest results.
roweder is offline  
Old 11-03-2010, 11:34 PM   #26 (permalink)
Lord Techie
 
hikaricloud's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: USA
Posts: 6,220
Default Re: In game lag/freezes RAM related?

Awesome, better safe than sorry as I always say. :P Let us know about the memtest.
__________________
R.I.P. Ronald C. "Bucky" Buck
3/13/1949 - 11/30/2010
Poizen22 - in all honesty id prefetr my pics get passed around then send perform some homo erotic sexual deed.
thirdshiftdj - what on earth are you trying to say???
I do not accept support questions via EMail, PM or IM.
If I helped you out, or what I just said rocked you like a hurricane, hit the little thingie over there.
<-------------------------------
hikaricloud is offline  
Old 11-03-2010, 11:53 PM   #27 (permalink)
True Techie
 
roweder's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Pennsylvania
Posts: 170
Default Re: In game lag/freezes RAM related?

Will do.

Is Corsair not necessarily a good brand to go with? I see alot of bad reviews on their stuff on newegg, is there a better brand to go with?
roweder is offline  
Old 11-04-2010, 12:53 AM   #28 (permalink)
Lord Techie
 
hikaricloud's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: USA
Posts: 6,220
Default Re: In game lag/freezes RAM related?

Corsair has really high quality RAM actually, they're normally my brand of choice. The only reason I got G.Skill this time around was based on pricing (at the time) and because I've heard great things about the PI Black series overclocking.
__________________
R.I.P. Ronald C. "Bucky" Buck
3/13/1949 - 11/30/2010
Poizen22 - in all honesty id prefetr my pics get passed around then send perform some homo erotic sexual deed.
thirdshiftdj - what on earth are you trying to say???
I do not accept support questions via EMail, PM or IM.
If I helped you out, or what I just said rocked you like a hurricane, hit the little thingie over there.
<-------------------------------
hikaricloud is offline  
Old 11-04-2010, 04:27 PM   #29 (permalink)
True Techie
 
roweder's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Pennsylvania
Posts: 170
Default Re: In game lag/freezes RAM related?

I got ...news, not sure if it's bad or good, but the RAM passed 8 tests, 9 if you count the one I ran last night. This is good because now we know the RAM isn't bad, but bad because now we have to look elsewhere to figure out what's causing the freezes. Here's a picture from today:

(click for a bigger one)

roweder is offline  
Old 11-04-2010, 09:52 PM   #30 (permalink)
True Techie
 
roweder's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Pennsylvania
Posts: 170
Default Re: In game lag/freezes RAM related?

So, where do we go from here? Are there graphics card diagnostic tests like the memtest?
__________________

roweder is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
game freezes pc. help! rjstamey PC Gaming 4 09-03-2008 07:37 PM
Comp Freezes when trying to listen to music or any media related PurpleHaze Computer Audio and Multimedia 0 06-20-2006 09:04 PM
Bad Freezing, Game Related Craqa Hardware Repairs and Troubleshooting 1 02-25-2006 03:51 AM
Area 51 game freezes sausagerolls99 PC Gaming 5 08-04-2005 03:30 AM
Every game freezes, or kicks me out! project95talon Monitors, Printers and Peripherals 3 04-11-2005 01:03 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:15 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.