Front Audio not working - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 07-17-2009, 06:19 AM   #1 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 555
Default Front Audio not working

So I get my HAF932 and unplug everything and transfer it over to the new case and get it all working and plug it in how my MOBO says to....

and Front Audio fails.


Not just audio, but mic as well. I thought.. ok maybe I forgot a plug or something.. so I unplug it all pull it out from the desk open it up and... it's all plugged in.


It had 2 audio so I figure "ok maybe my audio isn't HD" so I unplug the HD Front cable and push in the AC97 cable and go into my mobo and set it to AC97 instead of HD (so everything matches up) and...

still nothing.


SO... either my Front audio port on my case has arrived DOA....

or my motherboards audio connector has been DOA for months now, but my last case didn't have Front audio.. so I never knew....


anyone have anything i can try to figure out which? Hate to pay shipping back on the case just to find out it was the motherboard.. which I don't think I can send back to get a replacement...


**EDIT**

It's not the case... it's the motherboard. I found some old parts and one was a front audio- so I plugged it in and tried it under both HD and AC97 settings and still no front audio.

Would possibly a BiOS update fix this? Cuz the other option is Sending back "DOA" after nearly 6months of owning it... or buying a new board.... (or going without front audio which means my headset is gonna be a pain to plug in)
__________________

__________________
*UPDATED*
Windows 7 64bit
CPU: Intel Core i7 920 @ 2.67Ghz (Stock)
GPU: GTX 760
Ram: OCZ Platinum 6GB DDR3 1600 Triple Channel (Stock)
Mobo: ASUS P6T Deluxe
PSU: Corsair TX750W
HDD: Seagate Barracuda 7200.11 1TB 7200 RPM 32MB Cache (ST31000333AS)
Cooler Master HAF 932
Gothch1ck is offline  
Old 07-17-2009, 07:16 AM   #2 (permalink)
Lady Techie
 
Yami's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: UK
Posts: 7,774
Default Re: Front Audio not working

You may have to enable to front audio in your audio driver's settings; that's I had to do on my old Asus board.
__________________

__________________
Desktop i5-4440 - ASRock Z77 Extreme4 - EVGA GTX970 - 4x4GB 1600MHz - Samsung 850 EVO 250GB - Be Silent Base 800 - 3TB+1TB+1TB+640GB
Laptop i7-3740QM @ 2.7GHz, 2x4GB 1600Mhz, GT640M, OCZ Agility 3 120GB
Smartphone Galaxy S7 Edge

LinkedIn Kiera Mitchell
Yami is offline  
Old 07-17-2009, 07:30 AM   #3 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 555
Default Re: Front Audio not working

uh.. how?


all i have in bios is what to set the front to - Ac97 or HD>.. tried both with no sucess, everything else seems enabled by default. (which is what I put the bios to, Default to make sure)
__________________
*UPDATED*
Windows 7 64bit
CPU: Intel Core i7 920 @ 2.67Ghz (Stock)
GPU: GTX 760
Ram: OCZ Platinum 6GB DDR3 1600 Triple Channel (Stock)
Mobo: ASUS P6T Deluxe
PSU: Corsair TX750W
HDD: Seagate Barracuda 7200.11 1TB 7200 RPM 32MB Cache (ST31000333AS)
Cooler Master HAF 932
Gothch1ck is offline  
Old 07-17-2009, 07:34 AM   #4 (permalink)
Lady Techie
 
Yami's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: UK
Posts: 7,774
Default Re: Front Audio not working

Quote:
Originally Posted by Gothch1ck View Post
uh.. how?


all i have in bios is what to set the front to - Ac97 or HD>.. tried both with no sucess, everything else seems enabled by default. (which is what I put the bios to, Default to make sure)
According to your board's specs it uses SoundMax audio drivers; there will be a link or something to it in the control panel (presuming XP/Vista/7). Look around the settings to see if you need to enable fron I/O audio.
__________________
Desktop i5-4440 - ASRock Z77 Extreme4 - EVGA GTX970 - 4x4GB 1600MHz - Samsung 850 EVO 250GB - Be Silent Base 800 - 3TB+1TB+1TB+640GB
Laptop i7-3740QM @ 2.7GHz, 2x4GB 1600Mhz, GT640M, OCZ Agility 3 120GB
Smartphone Galaxy S7 Edge

LinkedIn Kiera Mitchell
Yami is offline  
Old 07-17-2009, 07:36 AM   #5 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 555
Default Re: Front Audio not working

nothing from soundmax is installed at all... maybe thats the problemm... running basic Win7 audio drivers?
__________________
*UPDATED*
Windows 7 64bit
CPU: Intel Core i7 920 @ 2.67Ghz (Stock)
GPU: GTX 760
Ram: OCZ Platinum 6GB DDR3 1600 Triple Channel (Stock)
Mobo: ASUS P6T Deluxe
PSU: Corsair TX750W
HDD: Seagate Barracuda 7200.11 1TB 7200 RPM 32MB Cache (ST31000333AS)
Cooler Master HAF 932
Gothch1ck is offline  
Old 07-17-2009, 07:44 AM   #6 (permalink)
Lady Techie
 
Yami's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: UK
Posts: 7,774
Default Re: Front Audio not working

Quote:
Originally Posted by Gothch1ck View Post
nothing from soundmax is installed at all... maybe thats the problemm... running basic Win7 audio drivers?
Ah, that sounds likely. Try installing the Vista sound drivers, I looked at the Asus support site and couldn't find any audio drivers for Windows 7 64-bit.
__________________
Desktop i5-4440 - ASRock Z77 Extreme4 - EVGA GTX970 - 4x4GB 1600MHz - Samsung 850 EVO 250GB - Be Silent Base 800 - 3TB+1TB+1TB+640GB
Laptop i7-3740QM @ 2.7GHz, 2x4GB 1600Mhz, GT640M, OCZ Agility 3 120GB
Smartphone Galaxy S7 Edge

LinkedIn Kiera Mitchell
Yami is offline  
Old 07-17-2009, 08:19 AM   #7 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 555
Default Re: Front Audio not working

I think I got it working.. now to test the original HD front audio.. and try to get the stupid "record what U hear" to work.... can't seem to record audio from my games and stuff.
__________________
*UPDATED*
Windows 7 64bit
CPU: Intel Core i7 920 @ 2.67Ghz (Stock)
GPU: GTX 760
Ram: OCZ Platinum 6GB DDR3 1600 Triple Channel (Stock)
Mobo: ASUS P6T Deluxe
PSU: Corsair TX750W
HDD: Seagate Barracuda 7200.11 1TB 7200 RPM 32MB Cache (ST31000333AS)
Cooler Master HAF 932
Gothch1ck is offline  
Old 07-17-2009, 08:26 AM   #8 (permalink)
Lady Techie
 
Yami's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: UK
Posts: 7,774
Default Re: Front Audio not working

Quote:
Originally Posted by Gothch1ck View Post
I think I got it working.. now to test the original HD front audio.. and try to get the stupid "record what U hear" to work.... can't seem to record audio from my games and stuff.
If you're successful, please inform us
__________________
Desktop i5-4440 - ASRock Z77 Extreme4 - EVGA GTX970 - 4x4GB 1600MHz - Samsung 850 EVO 250GB - Be Silent Base 800 - 3TB+1TB+1TB+640GB
Laptop i7-3740QM @ 2.7GHz, 2x4GB 1600Mhz, GT640M, OCZ Agility 3 120GB
Smartphone Galaxy S7 Edge

LinkedIn Kiera Mitchell
Yami is offline  
Old 07-17-2009, 09:12 AM   #9 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 555
Default Re: Front Audio not working

welp all the "vista fixes" to record what you hear isn't working.. I have stereo mixer showing now (yay!) but.. yea.. no luck it seems.
__________________

__________________
*UPDATED*
Windows 7 64bit
CPU: Intel Core i7 920 @ 2.67Ghz (Stock)
GPU: GTX 760
Ram: OCZ Platinum 6GB DDR3 1600 Triple Channel (Stock)
Mobo: ASUS P6T Deluxe
PSU: Corsair TX750W
HDD: Seagate Barracuda 7200.11 1TB 7200 RPM 32MB Cache (ST31000333AS)
Cooler Master HAF 932
Gothch1ck is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
We need to show some respect in this audio section. EricB Computer Audio and Multimedia 40 08-27-2009 12:11 PM
nzxt nemesis front audio Deathslayer101 System Upgrades 0 06-09-2009 01:30 AM
Edirol UA 25 USB Audio Interface thirdshiftdj Buy/Sell/Trade and Hot Deals 1 11-14-2008 05:48 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:23 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.