First build -- overheating issue - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 07-26-2007, 12:50 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 3
Default First build -- overheating issue

my specs are as follows:

e4300
ECS PT890T-A mobo
EVGA GeForce 8800 GTS
OCZ 2ghz memory
Windows 2000

Ulta X-Blaster case
Thermaltake 775 CPU fan
2x Thermaltake smart case fans
Arctic Silver 5 paste

the room which the computer is in sits at about 80-85 degrees throughout day

I went through all the precautions to prevent overheating while putting it together, yet according to coretemp 0.95 my cores are running at 48c and 47c idle. T-Junction is at 100c.

what is going on?
__________________

Lawlgebra is offline  
Old 07-26-2007, 12:59 AM   #2 (permalink)
Retired.
 
peterhuang913's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Los Angeles, California
Posts: 8,076
Send a message via AIM to peterhuang913
Default Re: First build -- overheating issue

Those temps are fine. The CPU is running at 47-48C idle. T-junction is 100C because that's the maximum temperature tolerance of the computer. Nothing to worry about. What does Everest Home say?
__________________

__________________


My computer uses 1.5A-load, .8A-idle, .65A-standby, .05A-turned off on 125V.
"The spaces between your fingers were created so that another's could fill them in."
Quote:
Originally Posted by Norcent View Post
I need to stop using the internet.
peterhuang913 is offline  
Old 07-26-2007, 01:27 AM   #3 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Jul 2007
Location: San Jose, California
Posts: 2,456
Send a message via AIM to phucng_10 Send a message via Yahoo to phucng_10
Default Re: First build -- overheating issue

As what peterhuang913 said, those temperatures are fine.
__________________
|phucng_10's WM|
phucng_10 is offline  
Old 07-26-2007, 01:37 AM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 3
Default Re: First build -- overheating issue

Everest Home 2.20 says the CPU is at 30c, same as speedfan's reading. thanks to everest I just learned the GPU is at 58c idle. is that normal as well?

under load it is causing random reboots. if it's not the CPU, could the GPU be overheating?

::edit:: are you positive the coretemp's 47-48c reading is normal considering all the aftermarket cooling?
Lawlgebra is offline  
Old 07-26-2007, 02:01 AM   #5 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Jul 2007
Location: San Jose, California
Posts: 2,456
Send a message via AIM to phucng_10 Send a message via Yahoo to phucng_10
Default Re: First build -- overheating issue

What? 58C idle? Holy, that is really hot.
__________________
|phucng_10's WM|
phucng_10 is offline  
Old 07-26-2007, 02:46 AM   #6 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 1,946
Send a message via AIM to Static_11 Send a message via Yahoo to Static_11
Default Re: First build -- overheating issue

not for a GPU dude. Mines around there, maybe a little more.

Yeah, random reboots could be fault memory. happened with me.
Static_11 is offline  
Old 07-26-2007, 04:16 AM   #7 (permalink)
Web Programmer
 
murdocsvan's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Surrey, UK
Posts: 896
Default Re: First build -- overheating issue

Quote:
Originally Posted by phucng_10 View Post
What? 58C idle? Holy, that is really hot.
no dude it isnt. its normal. my CPU is 48C idle and 80+ load.
__________________
PHP + MYSQL, ASP.Net + C# with SQL, WCF, Python, XHTML + CSS, HTML5, JavaScript, jQuery, Flash + ActionScript 3, XML, SVG.

Web Developer Portfolio
murdocsvan is offline  
Old 07-26-2007, 03:12 PM   #8 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 3
Default Re: First build -- overheating issue

Quote:
Originally Posted by murdocsvan View Post
no dude it isnt. its normal. my CPU is 48C idle and 80+ load.
im confused now. I will assume your sig's core temps are before you overclocked, but my E4300 is brand new and running at stock 1.8ghz yet it is generating just as much heat as your overclocked E6600. that can't be good can it?

I plan to OC after some time, however my temps at 1.8ghz dont leave me much room.

Quote:
Yeah, random reboots could be fault memory. happened with me.
as far as random reboots, if it isnt overheating which is a big relief, you are probably right about the memory.

I might try reformatting in windows xp for the sake of it. hopefully it conflicts less with the hardware than win2k.
Lawlgebra is offline  
Old 07-26-2007, 03:15 PM   #9 (permalink)
Ste
Do not Stare at my Avatar
 
Ste's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Upon Gleaning Infinity
Posts: 9,577
Send a message via MSN to Ste
Default Re: First build -- overheating issue

= 28C Idle @ 3.312 Ghz
<56C SMP Folding
<60C Orthos or stresscpu2 Full Load.
Ste is offline  
Old 07-26-2007, 04:27 PM   #10 (permalink)
Retired.
 
peterhuang913's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Los Angeles, California
Posts: 8,076
Send a message via AIM to peterhuang913
Default Re: First build -- overheating issue

Quote:
Originally Posted by phucng_10 View Post
What? 58C idle? Holy, that is really hot.
GPU's have a higher temperature range than a CPU. 58C idle for a gfx card is normal, especially for a 8800GTS.
__________________

__________________


My computer uses 1.5A-load, .8A-idle, .65A-standby, .05A-turned off on 125V.
"The spaces between your fingers were created so that another's could fill them in."
Quote:
Originally Posted by Norcent View Post
I need to stop using the internet.
peterhuang913 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
First build, suggestions asim8787 New Systems | Building and Buying 10 12-10-2007 07:13 AM
Issue with BF2 on my E510 dykzeulb PC Gaming 8 10-21-2007 04:26 PM
Computer Building Tutorials (videos)... first build OnlyCurious New Systems | Building and Buying 5 07-15-2007 12:18 PM
New build won't POST... couple quesitons dkh Hardware Repairs and Troubleshooting 10 06-29-2007 04:28 PM
Processor overheating hammad76 Hardware Repairs and Troubleshooting 14 05-25-2007 09:21 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:31 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.