First build, not booting up...think it's PSU - Page 2 - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-22-2009, 03:13 PM   #11 (permalink)
Master Techie
 
NightSurge's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Fort Wayne, IN
Posts: 2,217
Send a message via AIM to NightSurge
Default Re: First build, not booting up...think it's PSU

Quote:
Originally Posted by Puddle Jumper View Post
Try booting they system with only one stick of tram installed.
He said that absolutely nothing happens when he hits power. If RAM (or tram )or some device was the culprit, it would likely still turn the PSU on and fans would rev up.
__________________

__________________

If I was helpful, please click the icon on the left hand side of this message that looks like a check mark Thanks!

NightSurge is offline  
Old 01-22-2009, 03:33 PM   #12 (permalink)
Mod Emeritus
 
Puddle Jumper's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 4,286
Default Re: First build, not booting up...think it's PSU

Quote:
Originally Posted by surgeVel View Post
He said that absolutely nothing happens when he hits power. If RAM (or tram )or some device was the culprit, it would likely still turn the PSU on and fans would rev up.
It's still worth a shot even though it is unlikely.
__________________

__________________

AMD Phenom II x4 955 Black Edition : Asus M4A89GTD PRO : Corsair 550VX
G.SKILL Ripjaws 4x2gb DDR3 1600 : MSI Geforce GTX 770 2gb : Antec 300
OCZ Agility 2 60gb SSD (OS) : SanDisk Ultra 120gb SSD (Apps) : Crucial M500 240gb (Steam) : Win 8.1 Pro 64bit
2x Samsung 2494LW & 1x Dell U2312HM Eyefinity

Lenovo ThinkPad X220 : Core i5 2410M : 12.5" 1366x768 IPS LED display : Intel 320 Series 120gb SSD

Samsung Galaxy Note 3 stock 4.3 : Nexus 7 2 stock 4.4

Puddle Jumper is offline  
Old 01-22-2009, 04:04 PM   #13 (permalink)
Monster Techie
 
brinks's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Canada
Posts: 1,144
Default Re: First build, not booting up...think it's PSU

Quote:
Originally Posted by kershner View Post

Also, there is a pin connector below the F_Panel group of connectors that says PWR_LED...but I have no PWR_LED corresponding cable from my Centurion 5 case.

Furthermore, there is a spot on the bottom right corner of the F_Panel group of pin connectors for MSG, once again, no corresponding cable from the case.
The PWR_LED and MSG will both do the same thing. This is were you plug in your PWR_LED from the front panel.
Since all you have left is the + and - wire, I believe those 2 wires are the Pwr_led wires.
brinks is offline  
Old 01-22-2009, 04:05 PM   #14 (permalink)
 
patonb's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: In Gov't Regulated Cubical
Posts: 9,745
Default Re: First build, not booting up...think it's PSU

Page 7 of the manual shows the power header and usb are a block. The loose cables i believe are for the sound panel.

Is tthe board grounded out maybe?

Try taking the mb out of the case.
__________________
Foldie = i5 6600kMSI Z170A M5 EVGA 970 SC Corsair H100 Corsair hx520 2x8gb GSkill Corsair 650D
Woohoo = L5639 @3.1Ghz EVGA SR-2 gtx 260-216 Hyper 212+ Corsair 1050hx 6x2gb Corsair XMS3 Blackhawk Ulra
Alienware 18 - SLI 770M 4700mq 16Gig

patonb is offline  
Old 01-22-2009, 04:41 PM   #15 (permalink)
Monster Techie
 
brinks's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Canada
Posts: 1,144
Default Re: First build, not booting up...think it's PSU

Just thought of something, maybe your power button is broken. You can probably test it by swapping it with the reset button.
brinks is offline  
Old 01-22-2009, 08:32 PM   #16 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 95
Default Re: First build, not booting up...think it's PSU

Well I've just completely re-built it, checked processor pins, messed with the PW/RES cables (switched them), took out a stick of ram, made sure everything is connected...still nothing...anyone have any other ideas?
kershner is offline  
Old 01-22-2009, 08:39 PM   #17 (permalink)
Wizard Techie
 
philbar71's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Suffolk, VA
Posts: 4,533
Send a message via AIM to philbar71
Default Re: First build, not booting up...think it's PSU

try taking the power button connector and connecting it to every single pin on the front panel connector block and then press the button after every time you change pins.
__________________


The only thing ATi can render faster than nVidia is the BSOD

SLI ON INTEL P45: http://www.techist.com/pc/f76/sli-intel-chipset-219886/

<<< i like rep :D
philbar71 is offline  
Old 01-22-2009, 09:11 PM   #18 (permalink)
Monster Techie
 
brinks's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Canada
Posts: 1,144
Default Re: First build, not booting up...think it's PSU

Take the motherboard out of the case to test, maybe a grounding issue? Also only put the bare minimum components.
brinks is offline  
Old 01-22-2009, 09:30 PM   #19 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 95
Default Re: First build, not booting up...think it's PSU

Just took it out, tried to run it...nothing.

Tried the PW_SWITCH cable in every front panel pin...nothing.

I did the paper-clip test on both case fans and the GPU...they all run.

Does this mean the motherboard is bad? Or does it mean that the case connectors are bad?

I hope you guys can all feel my pain, lol...super excited all week (a little nervous about my first build, but mostly excitement), then it comes and my dreams are destroyed!

The estimate of taking it into shop and having them assemble it is $100, also...so that simply can't happen. You have to help me, tech forums!
kershner is offline  
Old 01-22-2009, 09:39 PM   #20 (permalink)
Wizard Techie
 
philbar71's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Suffolk, VA
Posts: 4,533
Send a message via AIM to philbar71
Default Re: First build, not booting up...think it's PSU

dont take it in to a shop, we can help you. dont spend the unnesscary money and kill the puppies. it could be a bad mobo or a short somewhere.
__________________

__________________


The only thing ATi can render faster than nVidia is the BSOD

SLI ON INTEL P45: http://www.techist.com/pc/f76/sli-intel-chipset-219886/

<<< i like rep :D
philbar71 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
First post - First build - HT/Media/Multi-Task Build Reco's? delirium330 New Systems | Building and Buying 60 01-12-2009 03:07 PM
First Computer Build: Newb Need Advice djc122984 System Upgrades 15 12-31-2008 07:59 AM
New AMD Build, Faulty PSU? Xenzaka Hardware Repairs and Troubleshooting 3 12-29-2008 10:01 PM
An Extensive Guide: Maximizing Performance, Minimizing Budget Sora New Systems | Building and Buying 42 08-23-2008 06:35 PM
New build help encity5 New Systems | Building and Buying 7 04-26-2008 10:11 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 05:38 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.