Firewire drive slow at first? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 08-09-2006, 10:04 PM   #1 (permalink)
DAG
Newb Techie
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 29
Default Firewire drive slow at first?

I have a Western Digital Firewire MyBook Premium. When I go into Windows Explorer and click on the drive letter there is a 4-5 second delay, but after that delay the drive is very fast until I stop using it for a while and have to go through the process again.

What's causing that bit of latency? I don't have this problem at all on my USB hard drive (or any other hard drive on my system).

I don't know if this is relevant, but the drive is plugged into the firewire port on my sound card (Sound Blaster Audigy2)....however I once attached my friend's camera to that firewire port with no initial latency problem that I can remember.

Drive came as FAT32 but I reformatted (using quick format) to NTFS when I got it.

thanks
__________________

DAG is offline  
Old 08-09-2006, 10:08 PM   #2 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 1,909
Send a message via AIM to jcortes
Default

the drive most likley has a standby feature and it just takes a bit to start up when you havent used it and it is in standby kind of like when a cd drive goes to rest and you open my computer and try to click the cd drive it has to spin up. same concept.
__________________

__________________

AIM = jcortestechhelp
jcortes is offline  
Old 08-09-2006, 10:09 PM   #3 (permalink)
DAG
Newb Techie
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 29
Default

is there a standard windows way to turn that off? or it's some annoying driver thing?
DAG is offline  
Old 08-09-2006, 10:43 PM   #4 (permalink)
G33K P0W3R!!!!
 
bmxfreakrider's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: HickTown, California (hesperia), and West Hollywood
Posts: 2,068
Default

no thats common, its pretty much a usb harddrive, its off when you dont kneed it, then when you want it, it takes time to spin up, i think thats preset with the drive, but the software that came with it might be able to change the settings
__________________
Listen to my music! and random/funny videos XD
Need a HDTV? Come find me at BestBuy #108 in Victorville XD
:D-----v Just pwnt my cpu, 900mhz OC v-----:D
bmxfreakrider is offline  
Old 08-09-2006, 10:46 PM   #5 (permalink)
DAG
Newb Techie
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 29
Default



because this takes longer than my usb hard drive does...that one has almost no lag time at all...this is an annoying 5 seconds or so

and one other thing i don't like about the western digital my book, is this stupid circular blue light...wtf is that...i don't need to see visually how much of the drive is being used up, just give me a little led so i know when the thing is working...when the light in this room is off, it just glows obnoxiously like a night light
DAG is offline  
Old 08-10-2006, 12:48 AM   #6 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 1,909
Send a message via AIM to jcortes
Default

see if there is a feature in the drivers or something or a fix on the internet to disable both the standby, which i think is what this is, and the annoying blue light.
__________________

__________________

AIM = jcortestechhelp
jcortes is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:45 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.