Final straw - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 11-06-2006, 05:39 PM   #1 (permalink)
True Techie
 
Join Date: May 2004
Location: Portsmouth, UK
Posts: 153
Unhappy Final straw

Ive had numerous problems with my pc recently. Most of the time it has been playing games that use more processing power than others like ... battlefield 2 compared to CS:S. CS:S works fine yet battlefield 2 causes the computer to freeze, and at this point the only thing that works is a hard restart.

But now i have problems with other programs i.e nortan anti virus 2006...this will sometimes freeze and the only thing to do is a hard restart.

So im thinking its one of the following -

- Processor (amd 64 3000+)
- Memory (PC3200 512mb X2)
- Motherboard (Gigabyte GA-K8NXP-SLI)

Ive had enough with trying to find the problem and am looking at getting a new pc but does anyone have any ideas what i can do.....and btw i have run mem test with no errors.....

Your help is much appreciated guys.
__________________

__________________
AMD Phenom 9550 Quad-Core
6GB OCZ Platinum PC2-6400
Asus M2N32-SLI PREMIUM
Nvidia 9800GTX+
Nvidia 9800GTX+
duncan9562 is offline  
Old 11-06-2006, 06:15 PM   #2 (permalink)
Ultra Techie
 
King X13's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 987
Send a message via AIM to King X13
Default

have you tried cleaning out the system? or just formating it and trying a fresh install with the latest drivers and see if the problem persists.
__________________

__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]
King X13 is offline  
Old 11-06-2006, 07:59 PM   #3 (permalink)
Monster Techie
 
sPlAtOiD's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Posts: 1,748
Default

What I do when it gets so bad that I cant stand it I start uninstalling programs one at a time.
Like Norton which is a memory hog anyway. And work your way down the list till it starts running better. But what I do also is just reinstall everything from scratch. A clean install will make things much better. And if after you do this if its still sucks its a hardware problem.
sPlAtOiD is offline  
Old 11-07-2006, 07:46 AM   #4 (permalink)
True Techie
 
Join Date: May 2004
Location: Portsmouth, UK
Posts: 153
Default

ive done numerous re-installs, had just BF2 installed with latest drivers and the problem is still there. I just want to know what piece of hardware i need to replace!
__________________
AMD Phenom 9550 Quad-Core
6GB OCZ Platinum PC2-6400
Asus M2N32-SLI PREMIUM
Nvidia 9800GTX+
Nvidia 9800GTX+
duncan9562 is offline  
Old 11-07-2006, 07:52 AM   #5 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 1,147
Default

Something's overheating, then. If i had to choose something, it'd be a toss up between processor, PSU, and video card.
__________________
Snake-Eyes is offline  
Old 11-07-2006, 11:21 AM   #6 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 351
Default

have you formatted the hard drive yet ?
__________________
E6300 Core 2 Duo
GA-965P-DS3
2 Gbs OCZ PLatinum 800Mhz
250 Gb Western Digital
OCZ Modsteam 450W
7900GT Gainward
Flux Capacitor....SWEEEET
OatesyX is offline  
Old 11-07-2006, 01:48 PM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 13
Default

If your are not over clocking your system then I would say it is a 90% probability that it is a ram or a video card problem. Thoroughly test your ram with memtest and if it checks out ok than try a different video card.
CpuMan is offline  
Old 11-07-2006, 02:02 PM   #8 (permalink)
Ultra Techie
 
King X13's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 987
Send a message via AIM to King X13
Default

He already did mem test so mem is fine, its not the video card because he said it happens while just runing norton which doesnt require video. i would say cpu going by what you said. These problems can also occur when a hard drive is going bad.
__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]
King X13 is offline  
Old 11-19-2006, 12:05 PM   #9 (permalink)
True Techie
 
Join Date: May 2004
Location: Portsmouth, UK
Posts: 153
Default

rite, so i had my mate over today with his pc. I swapped out the graphics card, processor and memory and had a brand new hiper 530watt PSU in and i still get the same problem. So im assuming its my motherboard? am i correct?
__________________
AMD Phenom 9550 Quad-Core
6GB OCZ Platinum PC2-6400
Asus M2N32-SLI PREMIUM
Nvidia 9800GTX+
Nvidia 9800GTX+
duncan9562 is offline  
Old 11-19-2006, 12:57 PM   #10 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 76
Default

Quote:
Originally posted by Funcanator
rite, so i had my mate over today with his pc. I swapped out the graphics card, processor and memory and had a brand new hiper 530watt PSU in and i still get the same problem. So im assuming its my motherboard? am i correct?
No, could be a bad sector on the hard drive. could be just heat.
try taking a house fan open the case and blow inside on high see if that helps during game play.

Download
SiSoftware Sandra Lite 2007.SP1 (10.105)

And run all test really looking at the hard drive on this one but run them all.

Do you have any yellow in the device manager?
You sure you have all the latest drivers from the hardware "manufactures" website?
__________________

schusterjo is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 10:45 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.