Evga 790i Ultra problem - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 05-07-2009, 12:42 PM   #1 (permalink)
Junior Techie
Join Date: Mar 2008
Posts: 47
Default Evga 790i Ultra problem

Hello, i have had this incredibly unstable board for over a year, and it has had its good months and it bad ones. It is weird how it can work well for a long time, then be plagued with problems for a month.

Here is a new issue i ran into recently... If i unplug my computer for any amount of time over an hour it will not start up. To be clear it will go to the post screen, then detect Ide drives and sit there for a minute compared to the seconds it usually takes, once that is done half of the time it will detect my Sata Dvd drive, and other times it wont. Once finally getting to the Xp load screen it will sit there frozen until i reboot. Sometimes it will rarely boot up after six or seven reboots, but when it doesn't i do the weirdest thing to get it to start.

If i open the case and move the hard drive from one sata port to another it will sometimes start and work for a few days, then when it stopped working again i tried moving the Hdd power cable to another port on my 1000w power supply. That also fixed it for a few days until i unplugged it again. To me that does not make any sense because i am constantly switching my hdd to different sata port, some times they work and sometimes they don't. But my computer always recognizes the Hdd's them selves.

One other problem that might be a symptom, When gaming the screen will freeze, yet the sound works. The mouse is still responsive, and the keyboard lights (Caps,NumLock) respond but only 2 mins after i press them.

Build: Evga 790i Ultra
Ocz platinum 1333mgz 4gb
Q9450 Stock
1000w Silverstone Psu
2x seagate 500gb Hds

I am considering buying a Intel Extreme board if i can't fix this one once and for all.

Thanks for your help =)

melioz is offline  
Old 05-07-2009, 04:29 PM   #2 (permalink)

Baez's Avatar
Join Date: Sep 2005
Location: Toronto, Canada
Posts: 6,985
Default Re: Evga 790i Ultra problem

It could be the hard drives board that's gone and not the motherboard. Although if you say it has given you problems before it is most likely the motherboard. Not much you can do with a problem like that I'm afraid. To ensure it is your motherboard try 2 new SATA drives and see if it still happens.

As for buying a new motherboard after this is resolved. I would suggest not going with an Intel Extreme board. Grab a Biostar TPower i45 instead.


Baez is offline  
Old 05-07-2009, 09:52 PM   #3 (permalink)
Monster Techie
sPlAtOiD's Avatar
Join Date: Nov 2002
Posts: 1,748
Default Re: Evga 790i Ultra problem

I just had a board whit similar problems.Although my board was a cheap foxxcon board.After about two months of working good one day when booting ho hard drive. I switched to another SATA port and it was fine for two weeks then it did this again twice more so I just changed out the board and no more problems.
sPlAtOiD is offline  
Old 05-08-2009, 08:24 PM   #4 (permalink)
Wizard Techie
philbar71's Avatar
Join Date: Apr 2007
Location: Suffolk, VA
Posts: 4,533
Send a message via AIM to philbar71
Default Re: Evga 790i Ultra problem

is your ram running at the right speeds and voltages?

do you have the latest bios?

The only thing ATi can render faster than nVidia is the BSOD

SLI ON INTEL P45: http://www.techist.com/pc/f76/sli-intel-chipset-219886/

<<< i like rep :D
philbar71 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Evga Loaner Program tastegw New Technology and Products 7 03-14-2009 10:19 AM
evga 750i FTW multiplier problem naerskine Hardware Repairs and Troubleshooting 5 02-13-2009 01:48 PM
Nvidia to launch nForce 790i chipset in 2Q maroon1 Monitors, Printers and Peripherals 0 01-29-2008 01:37 PM
lanparty ultra d problem? macombaland Hardware Repairs and Troubleshooting 0 12-27-2007 10:46 AM
Serious computer problem. HeeRoMaKi Hardware Repairs and Troubleshooting 71 07-28-2007 10:42 PM

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 10:49 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.