E8400 3.00 GHz CPU running @ 2.4 GHz only - Page 6 - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 09-06-2010, 07:26 PM   #51 (permalink)
Techie Beyond Description
 
MindoverMaster's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: /home
Posts: 12,212
Send a message via MSN to MindoverMaster
Default Re: E8400 3.00 GHz CPU running @ 2.4 GHz only

RivaTuner can do that. Look it up. I'm no expert on it, though I know what it does.
__________________

__________________
Neowin.net Steam Account
MindoverMaster is offline  
Old 09-06-2010, 08:10 PM   #52 (permalink)
 
patonb's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: In Gov't Regulated Cubical
Posts: 9,745
Default Re: E8400 3.00 GHz CPU running @ 2.4 GHz only

I'm no expert either, but i do know rivatuner is for gpus only, NOT cpu/system fans.

Speedfan does howwever.
__________________

__________________
Foldie = i5 6600kMSI Z170A M5 EVGA 970 SC Corsair H100 Corsair hx520 2x8gb GSkill Corsair 650D
Woohoo = L5639 @3.1Ghz EVGA SR-2 gtx 260-216 Hyper 212+ Corsair 1050hx 6x2gb Corsair XMS3 Blackhawk Ulra
Alienware 18 - SLI 770M 4700mq 16Gig

patonb is offline  
Old 09-06-2010, 08:34 PM   #53 (permalink)
Techie Beyond Description
 
MindoverMaster's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: /home
Posts: 12,212
Send a message via MSN to MindoverMaster
Default Re: E8400 3.00 GHz CPU running @ 2.4 GHz only

My mistake. IIRC, Speedfan will not speed up the fan when the CPU gets hot.
__________________
Neowin.net Steam Account
MindoverMaster is offline  
Old 09-06-2010, 09:15 PM   #54 (permalink)
 
patonb's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: In Gov't Regulated Cubical
Posts: 9,745
Default Re: E8400 3.00 GHz CPU running @ 2.4 GHz only

It can
Using SpeedFan to automatically control your PC’s fan speeds Ľ unitstep.net
__________________
Foldie = i5 6600kMSI Z170A M5 EVGA 970 SC Corsair H100 Corsair hx520 2x8gb GSkill Corsair 650D
Woohoo = L5639 @3.1Ghz EVGA SR-2 gtx 260-216 Hyper 212+ Corsair 1050hx 6x2gb Corsair XMS3 Blackhawk Ulra
Alienware 18 - SLI 770M 4700mq 16Gig

patonb is offline  
Old 09-06-2010, 09:40 PM   #55 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 403
Default Re: E8400 3.00 GHz CPU running @ 2.4 GHz only

Thanks I'll try that guide ( This fan is being really noisy ).
And yes I'm 100% sure it's the CPU fan, I opened up the case and powered up the PC and yes it was the fan making all the noise.
Hopefully I won't have to downgrade bios to check.
Thanks
Skorpian is offline  
Old 09-06-2010, 09:56 PM   #56 (permalink)
Techie Beyond Description
 
MindoverMaster's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: /home
Posts: 12,212
Send a message via MSN to MindoverMaster
Default Re: E8400 3.00 GHz CPU running @ 2.4 GHz only

Downgrading BIOS will not help. PERIOD.
__________________
Neowin.net Steam Account
MindoverMaster is offline  
Old 09-06-2010, 10:01 PM   #57 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 403
Default Re: E8400 3.00 GHz CPU running @ 2.4 GHz only

I think that problem wasn't there before the bios update, why wouldn't the bios downgrade help then?
And that guide doesn't work for me, I connect the CPU fan using 4 pin connector not 3 pin.
Skorpian is offline  
Old 09-06-2010, 10:18 PM   #58 (permalink)
Techie Beyond Description
 
MindoverMaster's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: /home
Posts: 12,212
Send a message via MSN to MindoverMaster
Default Re: E8400 3.00 GHz CPU running @ 2.4 GHz only

Then there's your problem. It is not connected to your motherboard. BIOS does not control it.

Get a fan controller
__________________
Neowin.net Steam Account
MindoverMaster is offline  
Old 09-06-2010, 10:18 PM   #59 (permalink)
 
patonb's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: In Gov't Regulated Cubical
Posts: 9,745
Default Re: E8400 3.00 GHz CPU running @ 2.4 GHz only

As in a 4 pin molex?

That'd be a major cause of the issue. To beable to control the fan it needs to go into the mobo.

The repl.acement fan was the wrong kind then.
__________________
Foldie = i5 6600kMSI Z170A M5 EVGA 970 SC Corsair H100 Corsair hx520 2x8gb GSkill Corsair 650D
Woohoo = L5639 @3.1Ghz EVGA SR-2 gtx 260-216 Hyper 212+ Corsair 1050hx 6x2gb Corsair XMS3 Blackhawk Ulra
Alienware 18 - SLI 770M 4700mq 16Gig

patonb is offline  
Old 09-06-2010, 10:30 PM   #60 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 403
Default Re: E8400 3.00 GHz CPU running @ 2.4 GHz only

I'm sorry if this is noobish but, I'm not really sure if it's a 4 pin PWM or 4 pin molex. what do you all mean with " Not connected to the motherboard ", the 4 pin connector is in its place in the CPU_Fan part in my motherboard.
It was really quiet the first time I installed it. Got any ideas?
Thanks.
__________________

Skorpian is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
New i7 920 D0; Used E8400 Nubbleet Buy/Sell/Trade and Hot Deals 12 11-05-2009 12:14 AM
E8400 Oc molsen Overclocking and Modding 15 01-13-2009 07:15 PM
Intel E8400 running at 2.0GHz .teh suck. stb1swat Hardware Repairs and Troubleshooting 17 09-23-2008 01:05 AM
e8400.. who wants one!! NosBoost300 Buy/Sell/Trade and Hot Deals 36 03-28-2008 09:11 PM
1.55v++ E8400 RyanWhitell Overclocking and Modding 49 03-06-2008 08:16 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:29 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.