e4300 comp crashing, cpu says 86c in bios?? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 07-24-2010, 09:07 PM   #1 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 539
Default e4300 comp crashing, cpu says 86c in bios??

So right when I start the computer up, if I go into bios, it reads the cpu as being at 86c right away. Now this of coarse is not possible as I had it sitting off for a day, power it on, and right away it reads it like that... I believe it is this problem that is causing the computer to reboot itself (continually). I have made it to windows once, and it barely could start task manager (xp 32bit). I have reset the cmos, reset all default settings, checked that the cpu fan works, and checked that the heatsink is mounted firmly. I really am baffled, help? (fyi tis my sisters pc)
__________________

harnar123 is offline  
Old 07-24-2010, 09:46 PM   #2 (permalink)
 
patonb's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: In Gov't Regulated Cubical
Posts: 9,745
Default Re: e4300 comp crashing, cpu says 86c in bios??

Its quite possible actually.

You should check your heat sink and redo the thermal paste.
__________________

__________________
Foldie = i5 6600kMSI Z170A M5 EVGA 970 SC Corsair H100 Corsair hx520 2x8gb GSkill Corsair 650D
Woohoo = L5639 @3.1Ghz EVGA SR-2 gtx 260-216 Hyper 212+ Corsair 1050hx 6x2gb Corsair XMS3 Blackhawk Ulra
Alienware 18 - SLI 770M 4700mq 16Gig

patonb is offline  
Old 07-25-2010, 04:35 AM   #3 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 539
Default Re: e4300 comp crashing, cpu says 86c in bios??

ok, I will do that, my sis has pulled it off multiple times to clean it 0.o. I didn't know it was possible, maybe I should get her off that stock heat sink bs!
harnar123 is offline  
Old 07-25-2010, 09:57 AM   #4 (permalink)
True Techie
 
Desolation's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: wisconsin
Posts: 191
Send a message via MSN to Desolation
Default Re: e4300 comp crashing, cpu says 86c in bios??

did she reapply thermal paste when she put it back?
__________________
Amd Phenom 2 955 3.9 ghz
Corsair Dominator 1700 mhz
ASUS CROSSHAIR VI formula
amd SAPPHIRE 6870
HAF 932 Full Tower
Corsair TX950W PSU
Windows 7 X64
[SIGPIC]http://www.techist.com/pc/image.php?type=sigpic&userid=70112&dateline=128146 3255[/SIGPIC]
Desolation is offline  
Old 07-25-2010, 11:10 PM   #5 (permalink)
Self Proclaimed Immortal
 
hmammen's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: lounge 146 (Euless TX)
Posts: 2,679
Send a message via AIM to hmammen Send a message via MSN to hmammen Send a message via Yahoo to hmammen
Default Re: e4300 comp crashing, cpu says 86c in bios??

lol fry me an egg on that thing while your at it!

but seriously, hm, what cpu/fan/mobo combo u got? also ya did she re-apply thermal paste? its actually not completely necessary on newer cpus if you have a smooth copper contact surface(if its aluminum i would def put some on), but it does help temps.
__________________

Posted from my Nexus7
hmammen is offline  
Old 07-27-2010, 12:02 AM   #6 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 539
Default Re: e4300 comp crashing, cpu says 86c in bios??

no she did not, it was one of the first chipsets for the core 2 duo series, I think it was like 965 or something from gigabyte. The fan is just the stock heat sink from Intel. I will start with new thermal paste and a decent 25$ or so heat sink. If anybody has a decent core 2 duo heatsink they want to part with for cheap ( must not have those cheap plastic push pins) let me know. I will let you guys know when I get around to it.
__________________

harnar123 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
my comp started crashing... :( Burn Hardware Repairs and Troubleshooting 17 12-26-2009 06:42 PM
CPU crashing and showing blue screen when using All in Wonder video card upgradequestions System Upgrades 6 11-22-2009 10:24 AM
CMOS/ BIOS trouble shooting. Random Seeker Hardware Repairs and Troubleshooting 13 08-15-2008 12:03 PM
Overclocked 3.2ghz Pentium D processor by 15% EliteScouter Overclocking and Modding 1 12-19-2007 11:52 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:32 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.