dvd drive "gone" after wrong intel inf. install - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 03-12-2009, 08:04 PM   #1 (permalink)
Junior Techie
Join Date: Apr 2006
Posts: 51
Default dvd drive "gone" after wrong intel inf. install

i just tried a driver update app (driver genius professional edition) in order to see whether there are some updated drivers for devices i cannot find drivers for or dont know where to look and it found a chipset driver (intel_inf_9101012). i ran that update and since it didnt tell me that my hardware was incompatible, which it should have told me, since intel driver updates etc. always tell that, i didnt really look at the installation and it finished normally. since restart, my dvd drive has problems in the device manager and it isnt present in my computer.

device manager says:
Windows successfully loaded the device driver for this hardware but cannot find the hardware device. (Code 41)

i rolled back the drivers for the devices i can remember of being updated by that inf update, which i afterwards found out was only for some specific desktop boards.. but the problem still persists - maybe i didnt roll back the faulty one, since everything else works fine (now i installed the correct inf update for my chipset again).

my specs:

hp 8510p gb967#akn business notebook
winxp pro sp3

wrong inf update intel_inf_9101012 installed (correct would be intel matrix storage manager & intel chipset software installation utility for ich8/9)

dvd drive: hl-dt-st dvdram gsa-t20L
driver ver. 5.1.2535.0, date 01.07.2001

also a device called
IX9500U GVP631H SCSI CdRom Device
now appears twice under DVD/CD-ROM Drives together with hl-dt-st dvdram gsa-t20L and has the same driver.

thank you for your help!

ps: any advice where to find updated drivers for this dvd drive (hl-dt-st dvdram gsa-t20L)?

necrophyte is offline  
Old 03-12-2009, 08:05 PM   #2 (permalink)
Private Joker
carnageX's Avatar
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 23,140
Default Re: dvd drive "gone" after wrong intel inf. install

Have you gone onto HP's website and downloaded the chipset drivers from there for your model and reinstalled those ones?

Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5

If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is online now  
Old 03-12-2009, 11:06 PM   #3 (permalink)
Wizard Techie
HAVOC's Avatar
Join Date: Feb 2005
Location: Milford, Connecticut
Posts: 4,218
Send a message via AIM to HAVOC Send a message via Yahoo to HAVOC
Default Re: dvd drive "gone" after wrong intel inf. install

Have you tried doing a system restore? It reverts back to a previous save point. You can use this to go back to a point "BEFORE" you installed your update. After a restart windows should be exactly the way it was prior to your mistake / issue. "in theory"...

Start > All Programs > Accessories > System tools > System restore

About: How to restore Windows XP to a previous state
HAVOC is offline  
Old 03-13-2009, 06:33 AM   #4 (permalink)
Junior Techie
Join Date: Apr 2006
Posts: 51

i looked at hp's drivers and first installed the one found there, then the newer one from intel, like i had it before this happened. everythings ok now with the chipset drivers. running system restore would be last resort since i think i should be able to solve the problem directly and i want to learn something by doing it by myself.

i think ill run that intel_inf_9101012 again and look at each single step it performs (thanks intel that this is being displayed during such installations) and then seacrch for the ones i seem not to have reinstalled the correct drivers afterwards for.

now i also looked at the device manager in the devices by connection view and saw that:

hl-dt-st dvdram gsa-t20L
is under
Primary IDE channel
which itself is part of
Inter (R) ICH8M Ultra ATA Storage Controllers - 2850


the two
IX9500U GVP631H SCSI CdRom Device
are below
SCSI/RAID Host Controller

so now i know which deveices probably caused the problems - Inter (R) ICH8M Ultra ATA Storage Controllers - 2850 & SCSI/RAID Host Controller.

btw i tried booting the notebook with my os cd and it succeeded, so the problem is only with windows..

i also tried physically removing the drive, booting (when booted, windows detected this IX9500U GVP631H SCSI CdRom Device two times again although the drive was removed) and inserting the drive back while in windows, and the problem is still there.

this is what those "3" dvd drives now look like. is it maybe a conflict problem? i have no idea what this IX9500U GVP631H SCSI CdRom Device is supposed to be as it is still recognized when the dvd drive (hl-dt-st dvdram gsa-t20L) is physically removed and appears twice in my device manager..

the only other thing i can imagine of being possible is a kind of mounted drive caused by pinnacle tv center pro i also installed yesterday, which now is in a row with my dvd drive..
Attached Images
File Type: jpg devmgr.jpg (96.6 KB, 724 views)
necrophyte is offline  
Old 03-14-2009, 06:19 AM   #5 (permalink)
Junior Techie
Join Date: Apr 2006
Posts: 51
Default Re: dvd drive "gone" after wrong intel inf. install

i solved it, You can no longer access the CD drive or the DVD drive, or you receive an error message after you remove a CD recording program or a DVD recording program in Windows XP: "error code 31"

thanks for your advices
necrophyte is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
The Tech Forums Official Crysis [Warhead] GPU Benchmark Thread gurusan Overclocking and Modding 543 03-11-2010 11:32 PM
HELP!! My hard drive will not boot! ehc68 Hardware Repairs and Troubleshooting 15 01-29-2009 03:33 PM
DVD drive malfunctioning. suicide007 Hardware Repairs and Troubleshooting 2 12-07-2008 01:15 AM
Can't Install Windows to Hard Drive waytoosmall Hardware Repairs and Troubleshooting 5 06-19-2007 03:20 PM

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:36 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.