DUDE! Where's My RAID Data? Adaptec AAR-1220SA - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Hardware Repairs and Troubleshooting
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 08-10-2008, 09:06 PM   #1 (permalink)
Imperial Space Womble
Harper's Avatar
Join Date: Jan 2004
Location: Australia
Posts: 6,903
Exclamation DUDE! Where's My RAID Data? Adaptec AAR-1220SA

We have a PC which we use for our SBS 2003 R2 Server. It's an entry level server with 3 PC connected to it.
Specs are Intel Core2Duo E8400, 4Gb DDR II Ram, 2x SATA 160Gb Hard Drive (Software Raid for OS), 2x 1Tb Hard Drive (Raid via Adaptec Adaptec 1220SA), 1x 1TB Hard Drive for nightly back up.

This PC is left on 24/7. However every 6-8 weeks, the data from the 2x 1TB Hard Drives disappears. We will go into MY COMPUTER, we can still see the RAIDed Volume. However when we open up the volume, there is no data on the volume. We have found that if we restart the server, the data is back. During the restart, i notice that the RAID controller card is reporting to me that the volume is OPTIMAL.

This morning, we had this happen for the 3rd time, and it's getting a little annoying with the little mirror heart attack that you get finding that your data has gone walkies.

We are using your Adaptec Utility to monintor the RAID. The RAID is set up as a RAID1 (or Drive Mirror).

Any advice on what could be going wrong and what steps me can take to resolve the issue.


Main Rig - AMD FX-8350x8 4.0Ghz CPU, 4x 8Gb (32Gb) DDR3 Ram, Gigabyte GA-970A-D3, GeForce GT 970 4Gb, 1x 256Gb SSD\8Tb (3+2+2+1) SATA HDD, DVDRW, SB X-Fi, Win 10 (64-bit)
Asus N61JV-JX231V - Intel Core i5 3437u (1.9 - 2.4 GHz), 12GB, 640GB, 16" Display, nVidia 325M 1Gb, DVD-RW, Win 10 (64-bit)
Mobile Phone : Samsung Galaxy 5 Note SM-N920IConsole : Play Station 4
Harper is offline  
Old 08-11-2008, 04:14 AM   #2 (permalink)

Baez's Avatar
Join Date: Sep 2005
Location: Toronto, Canada
Posts: 6,985
Default Re: DUDE! Where's My RAID Data? Adaptec AAR-1220SA

Have you checked device manager when the data on the volume isn't found? It could possibly be the RAID controller itself adn Windows would report that the device is failing when you can't find the files. Also does the card report that the volume is optimal everytime or only when it fails the previous time?

I would say start with a driver reinstall/update first and go from there. I'm assuming your software RAID running 2003 is 100%?

Baez is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pre-RAID Guide veg1992 New Systems | Building and Buying 13 07-20-2007 10:26 PM
RAID question? Ice8168 New Systems | Building and Buying 15 07-20-2007 04:19 PM
Data recovery for NAS Raid unit? Possible? mobkon Hardware Repairs and Troubleshooting 3 07-06-2007 01:25 PM
Comprehensive RAID performance report Osiris New Systems | Building and Buying 1 05-06-2007 08:42 AM

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 01:46 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.